Yemen'de güneyi kuzeyden ayırma hedefiyle "diyalog konferansı" düzenlendi
Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK), ülkenin güneyindeki bölgelerin ihmal edildiği gerekçesiyle ayrılma talepleri doğrultusunda organize edilen Güney Ulusal Diyalog Konferansı 3 gün sürecek.
Güney Ulusal Diyalog Konferansı'nda, Yemen'i kuzey ile güneyin birleştiği 1990 yılı öncesine geri götürecek siyasi uzlaşının sağlanması ve "Güney Yemen Devleti" için ilk adımların atılması hedefleniyor.
Açılışa, cumhurbaşkanlığı yetkilerinin devredildiği "Başkanlık Konseyi" üyelerinden GGK Başkanı Aydarus Kasım ez-Zebidi'nin yanı sıra İçişleri Bakanı Yardımcısı Ali Nasır, birkaç gün önce Husiler ile hükümet arasındaki esir takasıyla serbest kalan eski Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve güneyli siyasi grupların temsilcileri katıldı.
"Konferans yeni bir dönüm noktası"
Programda konuşan Zebidi, konferansı, "Güney Yemen mücadelesinin birliği için yeni bir dönüm noktası" olarak nitelendirerek, güneydeki tüm siyasi gruplarla diyaloğu sürdürme çağrısı yaptı.
Ülkenin güneyini kuzeyden ayırma taleplerine karşı çıkan güneyli siyasi bazı gruplar da GGK'nin organize ettiği Güney Ulusal Diyalog Konferansı'nı boykot ederek katılım sağlamadı.
Bu arada AA muhabirine konuşan bölge sakinleri, GGK'ye bağlı Hizam Emni güçlerinin, Aden'de konferansın düzenlendiği otel çevresinde sıkı güvenlik önlemleri aldığını belirtti.
Yemen'de peşi sıra gelen hükümetlerin, güney vilayetlerini, siyasi ve ekonomik açıdan ayrımcılığa tabi tuttuğunu öne süren ve ülkenin güneyinin kuzeyden ayrılmasını talep eden GGK, güneydeki Aden, Şebve, Sokotra ile Ebyen ilinin büyük bir bölümünü kontrolü altında tutuyor.
Kuzey ile Güney 1990'da birleşmişti
Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alan GGK, ülkenin 1990'da birleşen güney ve kuzey bölgelerinin yeniden ayrılmasını istiyor.
Kuzey ve Güney Yemen, 22 Mayıs 1990'da geçiş dönemine ihtiyaç duyulmaksızın, devletin siyasi ve ekonomik kurumları hızlıca entegre edilerek birleşmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.