Nabat Garakhanova: 'Dijital okuryazar olmamız gerekiyor"
Editörlüğünü ve bölüm yazarlığını Dr. Nabat Garakhanova'nın yaptığı kitabın ilk baskısından elde edilen gelir, depremzede çocuklara masal kitabı satın alınması için kullanılacak.
Karatay Üniversitesi Yayınları tarafından okuyucunun beğenisine sunulan kitapta, hem akademi hem de iş dünyasından çok sayıda isim bölüm yazarlığı yaptı.
Şeyda Toprak, Ece Vahapoğlu, Pınar Erez gibi isimlerin yer aldığı esere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dijital Dönüşüm Uzmanı ve yazar Dr. Nabat Garakhanova, çocuk sahibi bireylerin artık dijital bir ebeveyn olduğuna işaret ederek, "Çocuklarımız dijitalde yetiştiği için dolayısıyla bizler de onlar kadar dijitalde olmamız, dijital okuryazar olmamız gerekiyor. Bu kitapta biz bir kolektif çalışma yaptık. Çok değerli yazarlarımız ve akademisyenlerimiz var. Yaşadığımız deneyimleri nasıl aktarabiliriz çalışması yaptık." dedi.
'Çocuğumuzu teknolojinin olumsuzluklardan nasıl koruyacağımızı bilmeliyiz'
Garakhanova, kitabın interaktif bir eser olma özelliği taşıdığını belirterek, kitabı okuduktan sonra ebeveynlerin teknoloji ve dijital dünyayla ilgili çocuğuyla olan iletişiminin ne kadar doğru olup olmadığını öğrenebileceğini söyledi.
Diğer kitaplardan farklı olarak Türk ailesinin dijital okuryazarlığına vurgu yapıldığını aktaran Garakhanova, şunları kaydetti:
"Yaşadığımız şu devirde 4-5 kuşak bir arada yaşıyoruz. Bu kuşaklar arasında da ciddi bir çatışma var. Ancak ailelerle yaşıyoruz ve bundan dolayı bir kopukluk olmaması gerekiyor. Çünkü teknoloji bizim için ciddi bir önemdedir. Çocuğumuzu teknoloji sebebiyle karşılaşacağı olumsuzluklardan nasıl korumamız gerektiğini bilmeliyiz. Mesela oyunlar asla vazgeçilmezler. Dolayısıyla oyun zaten bütün bir parçamızdır. Ama buna bağımlı olmaması gerekiyor. Çünkü aslında bilinçaltına yerleştirilen başka mesajlar var ve biz onları fark etmiyoruz. Çocukları birey olarak dikkate almalı onlarla anlaşmalar yapmalıyız. Ayrıca negatif kelimeleri onlara karşı kullanmamak gerekir. Çocuklara karşı sözlüğümüzden 'olmaz' kelimesini çıkarmamız gerekiyor. 'Bakalım, değerlendirelim ve beraber inceleyelim' dememiz gerekiyor."
'Bu yüzden ebeveynlere çok rol ve görev düşüyor'
Eserin bölüm yazarlarından Ece Vahapoğlu, çocuk yogası eğitmeni olduğu için çocuklarla iç içe bir hayatı olduğuna dikkati çekerek, "Çocuklarımızı ne kadar doğaya, spora, yogaya yönlendirmeye çalışsak da ellerinden telefonları, tabletleri pek kolaylıkla alamıyoruz. Çok daha farklı bir jenerasyon, bunu kabul edeceğiz ama teknolojinin verdiği faydaları hem kendileri hem de toplum için dengeli kullanmalarını sağlamalıyız. Bu yüzden ebeveynlere çok rol ve görev düşüyor." ifadelerini kullandı.
Akademisyen Şeyda Toprak ise kitabın Türk aile yapısına göre hazırlanmış rehber niteliğinde bir eser olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dijital dünyada dil becerileri, sağlıklı beslenme, geleceğin meslekleri gibi çeşitli konularda kıymetli bilgiler aktarılıyor. Ben bir alfa kuşağı annesi ve akademisyen olarak alfa kuşağını kaleme aldım. Alfa kuşağı 2016 ve sonrası doğan çocukları temsil etmektedir. Bu çocuklar aslında doğdukları andan itibaren teknolojiyle tanışıyorlar. Sınırlardan çok hoşlanmayan, sabırsız, dikkat süreleri çok kısa olan bir nesil. Aslında internet ve sosyal medya bilinçli kullanıldığında faydalıdır. Ancak bilinçsiz kullanımda siber zorbalık, akran sorunları, oyun bağımlılığı, dolandırıcılık gibi çok fazla olumsuz sonuç doğurabiliyor. Burada bize düşen en önemli şey, çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek, onlara sevgimizi yeterli oranda göstermek, takdir etmek ve dijital okur yazar olmak."
Sadece ebeveynlere değil, aynı zamanda çocuklara da hitap eden kitabın masal eki "Neci'nin Diji Maceraları"nda, sürükleyici ve bilgilendirici üç masal yer alıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.