Yayından kaldırılıyor mu?
TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuran çok sayıda vatandaş, televizyonlardaki evlilik programları ile şiddet içeren, çocuk ve gençleri olumsuz etkileyen programlara ilişkin şikayetlerini dile getirdi. Vatandaşların şikayetlerini işleme alan komisyon ise RTÜK'e şikayetlere konu olan programlara verilen cezaları sordu.'YAYINDAN KALDIRMA YETKİMİZ YOK'RTÜK ise TBMM'ye gönderdiği yazıda, programların yayınlandıktan sonra ilgili yasa hükümlerine uygunluk açısından denetlendiğini, Üst Kurul'un programlara yayından önce müdahale etme veya programları yayından kaldırma yetkisi bulunmadığını kaydetti. Bu kapsamda evlilik programlarının da dikkatle izlendiğini bildiren RTÜK'ün yanıtında evlilik programlarına bugüne kadar uygulanan cezaların ayrıntıları yer aldı. Buna göre "Desti İzdivaç" programına dört uyarı, üç idari para cezası, Zuhal Topal'la İzdivaç programına beş uyarı, bir idari para cezası, Su Gibi programına yedi uyarı beş idari para cezası, Seda Sayan Show programına altı uyarı dokuz idari para cezası, Evleneceksen Gel programına yedi idari para cezası, Esra Erol'la İzdivaç altı uyarı ve 14 idari para cezası, Songül Karlı ile Evlilik Yolunda isimli programa da bir idari para cezası verildiği belirtildi. RTÜK medya hizmet sağlayıcılarının verilen 32 adet karar için yargıya başvuruda bulunduğunu, bunlardan 22'sinin reddedildiğini, 10 davanın da halen devam ettiğini kaydetti. Devam eden yasal denetimin yanı sıra evlilik programlarıyla ilgili zaman zaman yayıncılarla bir araya gelindiğini bildiren RTÜK, son olarak geçen şubatta yapılan istişare toplantısında izdivaç programlarıyla ilgili en çok karşılaşılan sorunlar ve izleyici şikayetlerine ilişkin yayıncılara bilgi verildiğini belirtti.
ŞİDDET İÇEREN PROGRAMLARA CEZA YAĞDIRTÜK'ün yanıtında haber bültenleri ile şiddet içeren programlara verilen cezalar da yer aldı. Haber bültenleriyle ilgili toplam 29 medya hizmet sağlayıcıya 13 uyarı ve 67 idari para cezası uygulandığı belirtilen yanıtta, çocukların ve gençlerin olası zararlı yayınlardan korunmasının Üst Kurul'un en önemli görevleri arasında yer aldığına işaret edildi.
Şiddet içeren yayınlara karşı koruyucu sembollerin hatalı kullanılması ya da hiç kullanılmaması nedeniyle Üst Kurul'un bugüne kadar toplam 64 medya hizmet sağlayıcıya 88 uyarı ve 10 idari para cezası verdiği de kaydedildi. RTÜK'ün bu yönde verdiği kararlar nedeniyle 55 karar için yargıya başvurulduğu, 20'sinde ret, altısında kararın iptali yönünde karar verildiği, 29 davanın da halen devam ettiği bildirildi.
Kaynak Yeni Akit
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.