Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.76
Gram Altın
2960.58
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yayıncılığın hafızası TYH ile tazeleniyor

Yayıncılığın hafızası TYH ile tazeleniyor
13 Eylül 2020 21:09:14

Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası (TYH) projesi ile yayıncılığa dair hatıralar tazeleniyor. İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle yürütülen Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası projesi sözlü tarih çalışmaları içinde bir ilk gerçekleştiriyor.

12 Eylül Cumartesi günü Adile Sultan Kasrı’nda gerçekleşen lansman programında TYH projesinin detaylarından bahsedildi. Programda söz alan İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit, geçmişte İLEM olarak İslam Düşünce Atlası, İslam Siyaset Düşüncesi, Osmanlı Kitap Kültürü Projesi, İslam Ahlak Projesi, İslamcı Dergiler Projesi (İDP) gibi projeleri gerçekleştirdiklerini vurguladı. “İlmi ve düşünceye dayalı hafızanın keşfedilmesinin, yorumlanmasının ve teklifinin ortaya konulmasının bir gereği olarak şimdi de Türkiye’de

Yayıncılığın Hafızası projesini gerçekleştiriyoruz” diyen Macit, bu projenin diğer çalışmalarla uyumlu olarak hafızanın ortaya çıkarılmasına vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.Projenin yürütücü ekibine teşekkürlerini ifade etti.

Programda selamlama konuşması yapan İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Erdoğmuş katılımcılara ve proje ekibine teşekkür ederek kurumların niteliklerinin artırılmasını ve buna bağlı olarak kurumlar arası iş birliğinin önemini vurguladı.

Ardından Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası projesinin yürütücüsü ve İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar projeye dair detayları aktaran bir konuşma yaptı. Sunar konuşmasında, projenin 2014’te başlayan İslamcı Dergiler Projesi’nin (İDP) bir devamıolduğunu, İDP üzerinde çalışırken yayıncılığa dair hafızanın ortaya çıkarılmadığını farkettiklerini söyledi. 70’ler ve 80’ler boyunca yayıncılık etrafında derin bir birikim oluştuğunu, aktörler arasında zannedilenden daha fazla kesişim olduğunu vurgulayan Sunar, toplumsal hafıza çalışmalarına yenilikçi bir yaklaşım getirmesini hedefleyerek TYH projesine başladıklarının altını çizdi.

Konuşmasının devamında Lütfi Sunar, proje kapsamında 20’ye yakın duayen yayıncı ile sözlü tarih görüşmesi yaptıklarını, toplamda 30 görüşmenin yayınlanmasını hedeflediklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle bu projeyi sürdürdüklerinin altını çizdi. Basın mensuplarından ve katılımcılardan gelen sorulara cevap veren Sunar, projenin kitaplaşacağının da müjdesini verdi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“TYH projesi ile Türkiye’de yayıncılık tarihinin bir dönemine kişisel hafıza ve anlatı üzerinden ışık tutulmasını hedefliyoruz. Bir tanıklık arşivi oluşturmak ve mevcut yazılı kaynaklara yeni öykü ve perspektif sunmayı planlıyoruz. Türkiye’de yayıncılık düşün dünyasının en renkli örneklerinden biri olmasına rağmen bu faaliyetleri gerçekleştiren yayıncıların kültürel iklime katkılarını gösterecek çalışmalar ne yazık ki eksik. Türkiye’de yayıncılık dünyasının nasıl şekillendiğini, bunu oluşturan kişilerin nasıl bir havza etrafında buluştuğu yine bu mekanların kurucu veya müdavim şahsiyetlerin tanıklığı üzerinden ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz.”

Lansman programında TYH projesi kapsamında şu ana kadar yapılan ve bundan sonra gerçekleşecek görüşmelere tyh.org.tr’den ve İLEM TV Youtube hesabından ulaşılabildiği vurgulandı.

Projede kapsamında şu ana kadar görüşülen isimler ise sırasıyla şu şekilde; Muharrem Balcı (Yöneliş Yayınları), Abdullah Sert (Erkam Yayınları), Mehmet Nuri Güleç (Sözler Neşriyat), Ömer Ziya Belviranlı (Marifet Yayınları), Erhan Erken (Dünya Bizim), Hüseyin Su (Hece Yayınları), Fahri Aral (İletişim Yayınları), Kenan Kocatürk (Literatür Yayınları), Tanıl Bora (İletişim Yayınları), Selahattin Özpalabıyıklar (editör, çevirmen), Mehmet Kahraman (İz Yayınları) ve Mehmet Ali Uğur (Cem Yayınları), Ezel Everdi (Dergah Yayınları).

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin