Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2491.58
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yavuz Sultan Selim unutulmadı

Osmanlı İmparatorluğunun 9. Padişahı olan Yavuz Sultan Selim'in adına Tekirdağ'da hayatını kaybettiği yerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından hatıra ormanı kuruldu.
Yavuz Sultan Selim unutulmadı
01 May 2013 00:00:00
Osmanlı İmparatorluğunun 9. Padişahı olan Yavuz Sultan Selim'in adına Tekirdağ'da hayatını kaybettiği yerde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından hatıra ormanı kuruldu.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Tekirdağ'ın Muratlı İlçesi Yukarısırt köyünde hem köylülerin yetiştirilen ürünlerden faydalanması, hem de Yavuz Sultan Selim'in adının yaşatılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından hatıra ormanı kuruldu. Orman ile hem Yavuz Sultan Selim'in ismi yaşatılacak hem de doğa can bulacak. Ayrıca ormandan köylüler ıhlamur çiçeği, badem, kızılcık suyu, dut pekmezi, mahlep reçeli ve bal elde edebilecek, aynı zamanda yaz aylarında piknik yapıp dinlenme fırsatı bulabilecek.

Öldüğü yerde adı yaşayacak

Osmanlı İmparatorluğunun 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim'in 21 Eylül 1520'de sırtında çıkan aslanpençesi hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiği yer olan ve adını bu olaydan alan Yukarısırt köyünde kurulan hatıra ormanı yaklaşık 120 dekar alan üzerine kuruldu. Kurulan hatıra ormanı aynı zamanda bal ormanı niteliğinde olup yanındaki meşe ormanıyla birlikte 600 dekar büyüklüğe ulaşıyor.

Yavuz Sultan Selim adına tesis edilen hatıra ormanında ıhlamur, akasya, badem, akçaağaç, kızılcık, dişbudak, dut, mahlep, çınar, karaçam, sedir, servi, olmak üzere 27 bin boylu fidan dikildi.

Köylüler için önemli

Orman köylüsünün hizmetine sunulan bu ormandan köylüler ıhlamur çiçeği, badem, kızılcık suyu, dut pekmezi, mahlep reçeli ve bal elde edebilecek, aynı zamanda yaz aylarında piknik yapıp dinlenme fırsatı bulabilecek.

Yavuz Sultan Selim adına kurulan hatıra ormanı aynı zamanda bal ormanı niteliğinde olması dolayısıyla ölümünden yüzyıllar sonra bile insanlara burada üretilen ballarla şifa dağıtmış olacak.

Anıtmezar ve ziyaretgah yapılacak

Hatıra ormanına ayrıca Yavuz Sultan Selim'in adına bir çeşme ve gölet yapım çalışmaları devam ediyor. Tekirdağ valiliğince de bir anıtmezarın ve ziyaretgahın yapılması planlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı geçmişte görev alan önemli devlet, bilim ve ilim adamlarının isimlerinin yaşatılması değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli olan bu hatıra ormanlarını tesis etmeye devam edecek.