Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
38.06
Gram Altın
2887.21
BIST 100
9915.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yargıya hesap verecekler

Memur-Sen, 31 Mart’ın ardından CHP ve HDP’ye geçen belediyelerde yaşanan baskı, sürgün ve işten çıkarmalara ilişkin Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.
Yargıya hesap verecekler
19 Haziran 2019 00:02:00
Memur-Sen, 31 Mart’ın ardından CHP ve HDP’ye geçen belediyelerde yaşanan baskı, sürgün ve işten çıkarmalara ilişkin Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

Ezgi ÇelikAnkara

Memur-Sen, 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından yönetim değişikliğine uğrayan bazı belediyelerde sendika üyelerine yapılan baskı, yıldırma politikaları ve sürgünlere ilişkin harekete geçti. Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen, üyelerine yönelik sendika yöneticilerinin yasaya aykırı biçimde sürgün edildiği, sendikal baskı uygulandığı gerekçesiyle Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu. Bem-Bir-Sen tarafından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi, ardından İçişleri Bakanlığı’na soruşturma inceleme talebinde bulunuldu.

7 bin üyemiz istifa ettirildi

Adliye önünde konuşan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu, 31 Mart’ın ardından yönetimi değişen bazı belediyelerde, Bem-Bir-Sen yöneticilerine ve üyelerine yönelik sendikal baskının devam ettiğini dile getirdi. Sözleşmeli memur statüsünde çalışan üyelerin işten atıldığını, sendika üyelerinin istifaya zorlandığını ve yasaya aykırı bir şekilde sürgün edildiğini kaydeden Uslu, üyelerinin mobbing, tehdit ve şantaj gibi haksız uygulamalara maruz kaldığını açıkladı. Uslu, “Özellikle yönetimi el değiştiren CHP ve HDP belediyelerinde, üyelerimize yönelik baskılar adeta bir kıyıma dönüştü. 7 bin üyemiz istifa ettirilmiş, 100 üyemiz sürgün ettirilmiş, 53 sözleşmeli personel statüsünde çalışan üyemiz işten atılmıştır. Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikasına üye 742 işçi işten atılmış, 50 sendika üyesi sürgün edilmiş, 12 bin 500 üye baskıyla istifa ettirilmiştir” dedi.

6 belediye suç duyurusu

Sendikal hakların engellenmesinin ceza hukuku kapsamında bir suç niteliğinde olduğunu kaydeden Başkan Uslu, “Sendikal hakları ihlal eden Bolu, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir Odunpazarı, İstanbul Esenyurt ve Kırşehir belediye başkanları hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. Sendikal baskıyı sürdüren diğer belediye yöneticileri hakkında da ilerleyen günlerde suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP’nin gerçek yüzü ifşa oldu

Memur-Sen, Ankara Adliyesine yapılan suç duyurusunun hemen ardından İçişleri Bakanlığı’na soruşturma inceleme talebinde bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bazı belediyelerde sendika üyelerine, işten çıkarma, sürgün ve sendika değiştirme yönünde baskı uygulandığını belirterek, "Milletin teveccühünü kazanamayanlar milletin ekmeğine kastediyorlar. Çalışanın alın teriyle evine götürdüğü bir parça ekmeği istifa şantajına dönüştürecek kadar alçalmış durumdalar" dedi. Yalçın, “Emek dostu parti afişiyle yol ve oy almaya çalışan, kamu görevlilerinin hak ve hukukunu yok sayan partinin, belediye başkanlarının reklâm yüzü ile gerçek yüzünün farklı olduğunu kanıtlamaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.