Yargıtay'dan Bylock için emsal karar
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli mesajlaşma programı ByLock'un, soruşturma aşaması ve davalarda 'kesin delil sayılamayacağı' iddialarına son noktayı koydu. ByLock'un FETÖ üyeliği için 'kesin delil' olduğu, 'Paralel Yapı' soruşturmaları kapsamındaki tutukluları tahliye eden eski hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'e 'silahlı terör örgütü üyeliği' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından 10'ar yıl hapis cezası veren kararının gerekçesinde yer aldı. Meslekten ihraç edilen Özçelik ve Başer'in FETÖ'nün şifreli mesajlaşma programı ByLock kullanıcısı oldukları MİT'ten gelen bilgi notuyla belirlenmişti. Yargıtay'ın kararı, MİT'in gönderdiği 'ByLock' raporlarının 'istihbarat bilgisi olduğu ve bu nedenle delil sayılamayacağına' ilişkin tartışmaları da bitirdi. ByLock'un FETÖ üyelerinin kullanmaları amacıyla oluşturulduğuna dikkat çekilen kararda, 'Sanıkların bu programı ağ özelliğini bilerek (kasten), sisteme ancak şifre ile girilebilen dönemde birçok kez kullandıkları vurgulandı. Eski hakimler Başer'in 459, Özçelik'in ise 405 kez ByLock'a giriş yaptığı da kararda yer aldı.
MİT GÖREVİNİ YAPTI
Gerekçeli kararda, 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nda, MİT'in, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabileceğinin altı çizildi. Yargıtay'ın kararında MİT'in kendine özgü teknik istihbarat usul araç ve yöntemlerini kullanarak "ByLock"uygulamasına ait verilere ulaştığı ve dijital materyallerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'yla paylaşıldığı aktarıldı.
EMSAL TEŞKİL EDECEK
Kararda, "ByLock kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde, kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacaktır" denildi. Yargıtay'ın ByLock kullanımını FETÖ üyeliği sayan kararı, diğer mahkemeler için emsal teşkil edecek.
HAKİMLER ÖRGÜT ÜYESİ
Özçelik ve Başeru203ain ByLock kullandıkları ve FETÖ'den aldıkları talimatla hareket ettiklerine de kararda yer verildi.
AİHM'E UYUMLU
Afyon Kocatepe Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sinan Kocaoğlu, "Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin FETO üyelerinin aralarında kullandıkları şifreli mesajlaşma programı ByLock ile ilgili verdiği karar, ulusal hukukumuz ve AİHS içtihatları ile uyumlu olarak bir karar" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.