Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
2839.69
BIST 100
9468.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yargıtay'da cübbeli bildiri şovu!

FETÖ'cü savcı Muammer Akkaş'ın 25 Aralık darbe girişiminden sonra adliye önünde bildiri dağıtarak imza attığı skandalın benzeri Yargıtay önünde yaşandı. Paralel yapıya yakın Yargıtay ve Danıştay üyeleri "yargı paketi"ni protesto etmek için bildiri okudu.
Yargıtay'da cübbeli bildiri şovu!
12 Temmuz 2016 14:16:00
FETÖ'cü savcı Muammer Akkaş'ın 25 Aralık darbe girişiminden sonra adliye önünde bildiri dağıtarak imza attığı skandalın benzeri Yargıtay önünde yaşandı. Paralel yapıya yakın Yargıtay ve Danıştay üyeleri "yargı paketi"ni protesto etmek için bildiri okudu.

Yüksek yargıda devrim niteliğinde değişiklikler getiren TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesinin ardından paralel yapıya yakınlığıyla bilinen bazı Yargıtay ve Danıştay üyeleri harekete geçti.Düzenlemenin Meclis'te görüşülmeye başlanmasından sonra Yargıtay'da Kozmik Oda'da arama yapan eski Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan'ın da aralarında bulunduğu 6 üye emekliliğini istemişti. Dün de Yargıtay ve Danıştay'ın bazı üyeleri daha önce benzeri görülmemiş bir skandala imza attı.BASININ KARŞISINA GEÇTİLERToplam 21 üye, söz konusu düzenlemeyi protesto etmek için Yargıtay Başkanlığı önünde cübbeleriyle basının karşısına geçti. "Yargıtay ve Danıştay üyeleri" adına hazırlanan açıklamayı ise Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Üyesi Salih Özaykut okudu. Böyle bir yetkisi olmadığı halde düzenlemenin geri çekilmesini talep eden üyeler, açıklamanın ardından ise hazırladıkları bildiriyi dağıttı.YOK HÜKMÜNDEYMİŞ!Açıklamasında Yargıtay ve Danıştay yönetimini kanuna karşı çıkmamakla suçlayan Özaykut, hükümete de suçlamalar yöneltti. Yargıdaki bazı meslektaşlarını 'yandaşlıkla' suçlayan Özaykut, Meclis'in kabul ettiği yasayı yok hükmünde ilan etti: Anayasaya ağır ve açık aykırılık içerdiğinden hukuken de yok hükmünde kabul edimelidir. Bu nedenle, bu aşamada beklentimiz bu düzenlemenin geri çekilmesidir.PEŞİN PEŞİN SAVUNMADaha sonra söz alan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi üyesi Mehmet Kamacı ise skandal eyleme yönelecek eleştilerin önünü almak için peşin peşin savunma yaptı.Kamacı, "Sokağa çıkmayı yüksek yargıçların hiç birisi arzu etmez. Çünkü biz hukukçuyuz. Yapılması gereken bir şey varsa hukuk çerçevesinde yapmak mecburiyetindeyiz. Kendimizi ifade etme olanağı elimizden alındığı için bugün basına açıklama yapmak zorunda kaldık. Bu da en doğal hakkımız" şeklinde konuştu.

  • Paralele büyük temizlik
  • Kanunu yürürlüğe girmesinin ardından Yargıtay ve Danıştay'daki başkan, başsavcı, başkanvekili ve daire başkanı haricindeki üyelerin üyelikleri düşecek. HSYK 1. Dairesi, 5 gün içinde 516 üyeli Yargıtay'a 310, 196 üyeli Danıştay'a 116 üye seçecek. Boş üyelikler nedeniyle, Yargıtay'ın üye sayısı 476, Danıştay'ın üye sayısı ise 176 civarında. Boş olan üyelikler de düşüldükten sonra, Yargıtay'dan 166, Danıştay'dan ise 60 isim gönderilecek. Sızmış paralel üyeler sistemden ayıklanacak.
  • AKKAŞ'I HATIRLATTIÜyelerin skandal açıklaması, hükümeti hedef alan 25 Aralık darbe girişimini başlatmak isterken, soruşturma dosyası elinden alındıktan sonra adliye önünde bildiri dağıtan eski savcı Muammer Akkaş'ı akıllara getirdi. Hukuksuz bir şekilde açıklama yapan Akkaş hakkında hemen soruşturma başlatılmıştı. Şu anda firari olan Akkaş, HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti.

    Yenişafak

    En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin