Yargıtay 'kitap okumayı' cezadan saymadı
Yargıtay 6. Ceza Dairesi, hırsızlık suçundan yargılanan çocukların cezasını kütüphanede kitap okumaya çeviren yerel mahkeme kararını bozdu.
Eskişehir'de geçen yıl 18 yaşından küçük G.S isimli çocuk, gece saatlerinde bir marketin camını kırarak, içeriden hırsızlık yaptı.
Daha sonra yakalanan sanık hakkında Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
Mahkeme, sanığı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) nitelikli hırsızlık suçunu düzenleyen 142/1-b maddesi uyarınca 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza, eylemin gece gerçekleşmesi nedeniyle 3 ay artırılırken, 18 yaşından küçük olması ve duruşmadaki iyi hali nedeniyle 11 ay 7 gün hapis cezasına çevrildi.
Mahkeme, cezayı, 2 yıl ve altındaki cezaların seçenek yaptırıma dönüştürülebileceğini öngören TCK'nın 50. Maddesi uyarınca seçenek yaptırıma çevirerek, sanığın, "ceza süresince haftada bir gün iki saat süreyle en yakın kütüphanede kitap okumasına" karar verdi.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 6. Ceza Dairesinin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Bozma kararında, cezanın seçenek yaptırıma çevrilmesini düzenleyen söz konusu kanun hükmünün, "belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklamayı" öngördüğü anlatıldı.
Kütüphanede kitap okumanın "bir şeyi yapma" olduğu, "bir etkinliği yapmaktan yasaklama" olarak kabul edilemeyeceği vurgulanan kararda, bunun, aynı düzenlemenin bir başka bendinde öngörülen, "bir meslek veya sanat edinmeyi sağlamak amacıyla gerektiğinde barınma imkanı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etme" tedbiri kapsamında da değerlendirilemeyeceği kaydedildi.
Kaynak: AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.