Yarasa popülasyonundaki azalma bebek ölümlerini artırıyor
Yarasalar, birçok kişi tarafından korkutucu bulunsa da ekosistemlerin dengesi için kritik bir role sahip. Her gece binlerce böcek tüketerek, tarımda böcek ilacı kullanımını büyük ölçüde azaltıyorlar. Ancak ABD'deki yarasa popülasyonu son 20 yılda ciddi bir tehlike altında. 2006 yılında Avrupa veya Asya'dan Kuzey Amerika’ya taşındığı düşünülen Pseudogymnoascus destructans adlı mantarın yol açtığı beyaz burun sendromu, yarasaların hızla azalmasına neden oluyor. İnsanlara zarar vermeyen bu mantar, bulaştığı yarasa kolonilerini yok edecek kadar ölümcül. Hastalık şu anda ABD'nin 40 eyaletinde ve Kanada'nın 9 ilinde yayılmış durumda.
Böcek ilacı kullanımı arttı
Chicago Üniversitesi'nden çevre ekonomisti Dr. Eyal Frank, yarasa nüfusundaki azalmanın bebek ölümleriyle bağlantısını ortaya koyan çarpıcı bir bulguya ulaştı. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2006-2017 yılları arasında yarasa popülasyonunun düştüğü bölgelerde böcek ilacı kullanımı yüzde 31 arttı. Dr. Frank, bu ilaçların hava ve suya karışarak insan sağlığına zarar verebileceğini belirtti ve bu bölgelerdeki bebek ölümlerini inceledi. Sonuçlar, beyaz burun sendromunun yarasa nüfusunu azalttığı bölgelerde bebek ölümlerinin yüzde 8 oranında yükseldiğini gösterdi. Araştırmaya göre, bu süreçte 1.334 bebek bu nedenle hayatını kaybetti. Dr. Frank, ölümleri açıklamak için uyuşturucu kullanımı, işsizlik, genetiği değiştirilmiş bitkiler ve hava durumu gibi etkenleri de analiz etti, ancak başka bir sebep bulamadı.
Yarasalar ekosistemlerde kritik bir rol oynuyor
Dr. Eyal Frank, Washington Post’a yaptığı açıklamada, yarasaların ekosistemlerde kritik bir rol oynadığını vurguladı. “Yarasalar, uzak durmayı tercih ettiğimiz ancak ekosistemlerde gerçekten etkili bir rol oynayan türlerin harika bir örneği” şeklinde konuştu. Daha önce Hindistan’da yürüttüğü bir başka araştırmada, akbaba nüfusundaki azalmanın çürüyen hayvan leşlerinin su kaynaklarını kirletmesi ve kuduzun yayılması gibi ciddi sorunlara yol açtığını ortaya koymuştu. Bu süreç sonucunda yarım milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği belirtilmişti.
Uluslararası Yarasa Koruma Örgütü'nden Dr. Winifred Frick, çalışmanın verilerini incelediğinde şaşkınlığını gizleyemedi. New York Times’a verdiği demeçte, yarasaların ekosistem hizmetlerini genellikle hafife aldığımızı, çünkü bu katkıları ölçmenin zor olduğunu belirtti.
Çalışma bazı eksiklikler taşıyor
Çalışmaya katılmayan bazı bilim insanları, bulguların güvenilir olduğunu ancak bazı eksiklikler taşıdığını ifade etti. British Columbia Üniversitesi'nden çevre ekonomisti Dr. Frederik Noack, böcek ilaçlarının bebekler üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Bard College'dan Dr. Felicia Keesing ise, doğrudan veriler elde etmek için saha çalışmalarının gerekli olduğunu belirtti.
Dr. Keesing, bu bulguların yarasa koruma çabalarının hızlandırılması gerektiğini ortaya koyduğunu ve “Bu çalışma, yarasaların yok olmasının sadece birkaç sonucunu gösteriyor ve yarasalar kaybettiğimiz türlerden sadece biri” şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.