Yaraları sadece Türkiye sarıyor
HÜSÜMETTİN ASLAN/ARAKAN
Uluslararası kuruluşların çağrılarına rağmen Arakan'da Budist çetelerin katliamları devam ediyor. Soykırımdan kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingyalı Müslüman sayısı 500 bini geçti. Mülteci sayısının 1 milyonu geçebileceğini belirten gözlemciler dünyaya daha büyük bir insani krize hazır olun çağrısında bulundular.
Milat Gazetesi yazarı Hüsamettin Aslan Budist çetelerin katliamlarından kaçan Müslümanların Bangladeş'teki sığınmacı kamplarında çok zor şartlarla yaşadığını söyledi. Kevser Vakfı'nın yardım organizasyonunu Arakanlılara ulaştırmak için bölgeye giden Aslan, sınırdaki kamplarda mültecilerin sıkıntılarını dinledi.
SU VE GIDA ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ
Ölümden kaçarak Bangladeş'e ulaşanların sayısında bir azalma olmadığını her gün biraz daha arttığını belirten Aslan, "Kamplarda yaşayanların barınma, tatlı su, kadınların ve bebeklerin günlük ihtiyaçları, gıda, temizlik ve sağlık ürünlerine acil ihtiyaç var. Bangladeş hükümeti ve bölgedeki STK'ların ekonomik güçleri yetersiz olduğu için insanlar yardımlara yeterince ulaşamıyorlar" dedi.
YARALARI TÜRKİYE SARIYOR
Bangladeş'teki mülteci kamplarında en koordineli çalışmayı Türkiye'den gelen sivil toplum örgütleri yapıyor. Türkiye, doğal afetler ve Suriye iç savaşı sonrasında yaşamış olduğu tecrübeler dolayısıyla burada yardımların daha iyi şartlarda ulaşmasını sağlıyor. Türk ekipler yardımları daha düzenli ve koordineli olarak sağlıyorlar.
Zulümden kaçış sürüyor
Arakanlı Müslümanlar, uzun yürüyüşler ve tekne yolculuğunun ardından Bangladeş'e ulaşıyorlar. Her gün binlerce kişi Bangladeş'e gelmeye devam ediyor. Kamplara ulaşan mültecileri burada, açlık, içme suyu sıkıntısı, barınma yeri ihtiyacı ile karşı karşıya geliyorlar. Mülteci sayısının kısa sürede 1.1 milyonu geçeceğini hesap eden uzmanlar bunların en az 600 binini çocuklardan oluşacağından endişe ediyor.
İzdihamda 2 kişi öldü
Bangladeş'te Rohingyalı Müslümanların kaldığı Kutupalong kampında araçlardan yapılan gıda ve giysi yardımında izdiham yaşandı. Gıda ve giysi malzemelerinin dağıtıldığı sırada yaşanan izdihamda 1'i kadın, 2'si çocuk olmak üzere toplamda 3 kişinin hayatını kaybetti.
Yaşanan izdihamda RomizaBegum isimli Rohingyalı mülteci ise, "Gelirken hiçbir şey yanımızda getirmedik. Üzerimdeki kıyafetleri ise buradan biri verdi. Her şeyimizi kaybettik. Evimizden kalan hiçbir şey yok. Her şey yok oldu" dedi.
Soykırımcı General, tarihi unuttu
Myanmar Genelkurmay Başkanı MinAungHlaing yüzbinlerce Arakanlı Müslüman'ın ülkeden kaçmasıyla sonuçlanan krizin faturasını Arakanlılar'a kesti. ArakanlıMüslümanlar'ın 'hiçbir zaman ülkenin bir etnik grubu' olmadığını savunan komutan 'aşırıcı militanların Arakan'da üs kurmaya çalıştığını' söyledi.
Etnik grup olmadılar
Myanmarlı komutan açıklamasında "Arakan olarak tanınmak istediler ancak onlar hiçbir zaman Myanmar'da bir etnik grup olmadılar. Bengalliler konusu ulusal bir mesele ve biz gerçeği tesis etmek için birleşmek zorundayız" dedi.
Myanmar hükümeti ve ordusu ArakanlıMüslümanlar'ın ülkeye uzun zaman önce gelen Bangladeşli kaçak göçmenler olduğunu savunuyor.
Açıklamasında Arakanlı militanları 'aşırıcı Bengalliler' olarak tanımlayan ve ordunun 25 Ağustos'ta militanlarla yaşanan 93 adet çatışma sonrası harekete geçtiğini söyleyen Myanmarlı komutan, 'şiddet olaylarının Arakan vilayetinde bir üs kurma amacıyla yapılmış organize bir girişim' olduğunu savundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.