Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2305.01
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yapay zekalı ilk doktor geliyor

Ölümcül salgın hastalıklar üzerinde tedaviler geliştiren Türk biyoteknoloji şirketi AVB Biyoteknoloji; geliştirdiği "Sinyal Tedavisi Sistemi" ile ölümcül viral salgın hastalıklar üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalarda tıp alanında devrim etkisi yapacak sonuçlar elde etti.
Yapay zekalı ilk doktor geliyor
22 Nisan 2022 14:41:52
Ölümcül salgın hastalıklar üzerinde tedaviler geliştiren Türk biyoteknoloji şirketi AVB Biyoteknoloji; geliştirdiği "Sinyal Tedavisi Sistemi" ile ölümcül viral salgın hastalıklar üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalarda tıp alanında devrim etkisi yapacak sonuçlar elde etti.

Dr Biolyse® adı verilen yapay zekalı cihaz tarafından verilen akıllı sinyallerle hem virüsler hemde bakteriler artık vücut içinde yok edilebiliyor. İlk yapılan çalışma, her yıl 10 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan, halk arasında kan zehirlenmesi veya hastane mikrobu olarak bilinen son derece ölümcül hastalık Sepsis üzerinde yapıldı ve %100 başarı sağlandı. Sonrasında Coronavirüs’ün en ölümcül mutasyonlarının başında gelen ve kedilerdeki FIP hastalığı klinik çalışması ara sonuçlarında %93,7 tedavi etkililiğine ulaşıldı. Bir diğer yapılan çalışmada da yüksek öldürücülüğe sahip DNA virüslerinden olan Parvovirüs üzerinde yapılan klinik araştırmada tıp tarihinde benzerine az rastlanacak sonuçla, %100 tedavi etkisi görüldü.

Dr Biolyse® projesine Covid19 salgınının hemen başında başladıklarını ifade eden AVB Biyoteknoloji kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Serkan TUNÇ, “Bu proje 3 aşamadan oluşmakta, projenin ilk aşaması olan tedavi özelliğinin bilimsel olarak ispatlanmasını sürecini geçerek ve tıp literatürüne ekledik. Şimdi artık hastalıkların ve patojenlerin kombine tanısı aşamasına geldik. Bu aşamada tüm kan ve biyokimya değerlerini vücut dışından ölçüp, vücut içinde aktif veya pasif haldeki patojenleri tespit edecek sistemi geliştiriyoruz. Cihazımız şu anda henüz öğrenme sürecinde. Vücuda verilen sinyallerinden gelen cevapları doğru yorumlamayı öğreniyor. Bu süreç tamamlandığında damardan kan alarak tahlil yapmaya gerek kalmayacak. Aynı zamanda enfeksiyona sebep olan patojeni birkaç dakika içinde tespit edecek ve istenirse o anda tedavisine başlayabilecek. Hasta ve sağlık personeli iyileşme sürecini kan ve biyokimya değerleriyle beraber, patojen yükü üzerindeki değişimlerini de cihaz ekranından gerçek zamanlı olarak takip edebilecek. Bu sayede gereksiz ve aşkın tedavilerle vücudun ayrıca yıpranması da engellenmiş olacak. Bu fonksiyonumuzun da müjdesini çok kısa sürede vereceğiz” Dedi.

“Dr Biolyse® önce hayvanlarda bir tedavi cihazı olarak Mayıs 2022 ‘den itibaren tüm dünyada kullanıma sunulacak. Şimdiden yurt içinden ve dışından talepler almaya başladık. Veterinerler özellikle tedavisi olmayan hastalıklarda kullanmak istiyorlar. Cihaz yapay zeka tarafından yönetildiği için tedavi ettiği tüm hastalıklarda ve hayvan tiplerinde elde ettiği verileri bir bulut üzerinden toplayarak öğrenecek ve tedavi etkililiğini geliştirme konusunda bizden izin isteyecek veya önerilerde bulunacak.” Diye açıkladı.

İNSANLARDA TEDAVİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Cihazın insan tedavisine başlaması bizim için artık sadece bir prosedürden ibaret. Bunun için dünya çapında bir klinik çalışma atağı başlatıyoruz. Bir daha pandemi yaşanmaması için salgına ve sosyal dokuya zarar veren ölümcül hastalıklara odaklandık. Bu yüzden misyonumuz gereği önce Covid19 ve eş zamanlı olarak ilk etapta HIV, Hepatit, Nefrit ve Pankreatit olmak üzere 5 hastalık üzerinde uluslararası alanda klinik çalışmalar başlatacağız. Uluslararası alanda bu işleri yönetecek bilim ekibinin oluşturulması çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların her biri farklı ülkelerde planlandı. Kademeli olarak 2022 yılı son baharı ve 2023 yılı içinde bu tedavilerimizi de tescillemiş olacağımızı düşünüyoruz. Aynı zamanda dünya çapında bir iş birliği programı da başlattık, farklı ülkelerin sağlık bakanlıkları ve üniversiteleriyle, insan ve hayvanlarda görülebilecek her türlü salgına karşı çeşitli alanlarda birlikte çalışacağız.

SİSTEM NASIL KORNUYOR?

Bu sistemlerimizi patent korumasıyla koruyoruz. 2021 yılında bir patentimiz girdiği uluslararası buluş yarışmasında en iyi biyoteknoloji buluşu seçilerek altın madalyaya layık görüldü.”

Diyen Tunç, tıp literatürüne bu yeni bilimi yazma görevi ve gururu bizim milletimize düştü. Bu gurur hepimizin. Milletimize ve dünyaya sürprizlerimiz devam edecek. Dedi

YATIRIMCI İLGİSİ?

Projenin ilk çalışması sonucunda çıkan bilimsel makale yayımlanmasıyla birlikte özellikle ABD ve Kanada’da şirketle ilgili yoğun ilgi oluştu. O aşamada bile şirketin tamamının satılması için teklifler aldık. Tabi ki hepsini reddettik. Yatırımcı olmak isteyenleri de bekletiyoruz. Gelen teklifleri, Borsa İstanbul’da kitle fonlaması ve girişim sermayesi fonları üzerinden tekliflerini değerlendireceğiz.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ÇOK SAYIDA BAĞIMSIZ BİLİM İNSANININ KATILIMIYLA YAPILDI

Bilimsel etik gereği, çalışmaların bağımsız bilim insanları tarafından yapılmasına önem verildi. Bu sebeple alanında uzman klinisyen ve akademisyenlerden oluşan geniş bir araştırma ekibi bilimsel çalışmalar yapıldı. Sinyal Tedavisiyle yapılan ilk bilimsel çalışma olan Sepsis çalışması bilimsel zeminde tüm onaylardan geçerek literatürde yerini aldı. Tıp tarihinde ilk defa vücut içine hiçbir ilaç verilmeden Sepsis gibi ciddi bir enfeksiyon formu tedavi edilmiş oldu.

Dünya çapında muteber bilim yayın kuruluşu olan PLOS ONE (Public Library of Science)’da yayınlandı. Ardından ABD’nin bilimsel kütüphanesi olarak kabul edilen Pub-Med makaleyi yayınları arasında yayımlamaya başladı.

Corona Virüs Klinik Araştırmasında Görevli Veteriner Hekim Kübra Doymuş ise;

“Corona virüsler kedilerde ölümcül FIP enfeksiyona sebep olan ve yaklaşık yüzyıldır bilinen bir hastalık türüdür. Covid 19 pandemisine yol açan Sars CoV2 tipide aynı virüs ailesinin üyesidir. Kedilerin yaklaşık %80’i bu virüsü ömür boyu taşırlar. Virüsün vücut içinde mutasyona uğraması sonrasında kedilerin enfeksiyöz peritonitisi (FIP) adı verilen enfeksiyonun gelişmesine neden olur. FIP geliştiğinde ölüm oranı yüzde 90 gibi çok yüksek oranlarda gerçekleşir. Bu hastalık çoklu sistem üzerinde yıkıcı etkilere sahip olduğu için genellikle hasta için acılı ve ızdıraplı bir süreç olur. Geçerli bir tedavisi henüz olmadığı için hayvan refahı gereği, genel teamül hastanın uyutulmasını önermektedir.

Ancak sinyal tedavisi ile hastaların kötüleşmeden iyileştiğini veya durumu ağır olan hastaların hızlıca toparlandıklarını gördük. Coronavirüsün kedilerde görülen neredeyse tüm mutasyonlarını kapsayan klinik çalışmamızda ilerleme düzeyimiz yüzde 80 olup, artık gerekli hasta sayısına ulaşmış olduğumuzdan hasta alımını durdurmuş durumdayız. Bu seviyede tedavi etkililik oranımız ise %93,7 olmuştur.” Dedi.

Parvovirüs Klinik Araştırmasında Sorumlu Veteriner Hekim Cumhur Güzelhan ise;

“Parvovirüslerin etkileri insanda Ebola virüs etkilerine çok benziyor. Bunun yanında moleküler yapısı Ebola’dan çok daha güçlü, vücut dışında 30 günden fazla kalabilen aşırı güçlü ve dirençli bir virüs. Bu sebeple bağışıklık sistemleri ve organlar üzerinde yüksek yıkıcı etkiye sahip ve hastanın çok hızlı ölümüne neden oluyor. Sinyal tedavisinin virüsler üzerindeki etkisini görmek açısından en önemli imtihanıydı diyebiliriz. %100 tedavi etki başarısı tıbbi alanda eşine az rastlanır olaylardandır. Üstelik hayvanlara ağrı ve acı vermeden çok hızlı etki görüyoruz. Bu tedavinin Türkiye’den çıkması ayrıca bir gurur ve bu tedavinin dünyada çok hızlıca yayılacağını düşünüyoruz.” Dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan