Yapay zeka ile 35 milyon dolar çaldılar
2020'nin başlarında BAE'deki Centennial Bank'ta çalışan bir müdür, sesini tanıdığı bir kişi (daha önce konuştuğu bir şirketin müdürü) tarafından arandı. Müdür, şirketin bir satın alma yapma aşamasında olduğunu, bu yüzden bankanın 35 milyon dolarlık bazı transferlere izin vermesi gerektiğini açıkladı. Dubai Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, soyguncular yapay zekayı sesin değiştirilmesi için kullanarak ayrıntılı bir plan yaptı. Banka müdürü, her şeyin meşru göründüğünü düşünerek transferleri yapmaya başladı. Uzmanlar, oldukça gerçekçi olan sahte derin görüntü ve ses kopyalama tekniklerinin çağımızın en büyük sorunlarından biri olduğu, gerçeğinden ayırmanın güç olduğu konusunda uyardı.
BENZER İKİNCİ OLAY
2019 yılında İngiltere'deki bir enerji firmasının CEO'sun sesi taklit edilerek banka hesaplarından 240 bin dolar çalınmıştı. Ancak, uzmanlar BAE'deki soygunun ilkinden çok daha detaylı ve kapsamlı bir dolandırıcılık organizasyonu olduğunu vurguladı.
SİYASİ TAKLİTLER İÇİN KULLANILABİLİR
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dolandırıcılığı değerlendirdi: "Burada yapılması gereken kolluk güçlerinin suç dünyasının önüne geçecek dijital yeti ve becerilere sahip olmasıdır. Siyaseten de daha önce olduğu gibi çeşitli kurgular montajlar yapılabilir. Buna dönük herkesin çok tedbirli olması gerekiyor. Kriminal dünya dijital her türlü gelişmeyi takip ederek farklı kazanç sağlama yolları üretiyor. Dijital Suç Önleme Enstitüsü kurulmalı. Bu bir teknolojik üstünlüktür. Ydksa sonuçları ağır durumlarla karşılaşabiliriz".
Kaynak: Akşam
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.