Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yapay zeka araçlar siber saldırıya karşı koyabilecek mi?

Yapay zeka teknolojisiyle üretilen otonom araçlar, kaza riskini düşüren, güvenliği artıran, ileri düzey sürüş konforu sağlayan sistemiyle yakın zamanda tamamen yollarda olacak. Tüm bunlara rağmen otonom araçların siber saldırılara açık olması sürücüleri endişelendiriyor. Güvenlik konusunda soru işaretleri yaşayan sürücüler ‘araçtaki yapay zekanın siber saldırılara karşılık verip vermeyeceğini’ merak ediyor.
Yapay zeka araçlar siber saldırıya karşı koyabilecek mi?
04 Mart 2019 00:05:00
Yapay zeka teknolojisiyle üretilen otonom araçlar, kaza riskini düşüren, güvenliği artıran, ileri düzey sürüş konforu sağlayan sistemiyle yakın zamanda tamamen yollarda olacak. Tüm bunlara rağmen otonom araçların siber saldırılara açık olması sürücüleri endişelendiriyor. Güvenlik konusunda soru işaretleri yaşayan sürücüler ‘araçtaki yapay zekanın siber saldırılara karşılık verip vermeyeceğini’ merak ediyor.

Gelecekte tamamen hayatımıza girecek olan otonom araçlar birkaç yıl içinde yola çıkmaya hazırlanıyor. Büyük otomotiv üreticileri bu konuda yapılan hazırlıkların 2025 yılına kadar tamamlanacağını ve otonom araçların aktif olarak trafikte olacağını belirtiyor. Ancak yapay zeka sistemine sahip otonom araçların birkaç yıl içinde trafikte olmasının sebep olacağı sorunlar ise halen merak konusu.

Özellikle kaza riski, güvenlik sistemleri ve siber saldırı riski en çok merak edilen konular arasında. Bu konular üzerine görüşlerini paylaşan AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, sorunların çözümüne yönelik geliştirilen yeni teknolojiler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

ARAÇLAR KENDİNİ SAVUNACAK

Siber güvenliğin önemine değinen Serkan İmpram, bu alanda yapılan çalışmalarla araçların kendini gelecekte savunabileceğini söyledi.

İmpram, “Bu konuda çok önemli çalışmalar var. İnternetin yaygınlaşması ile tanıştığımız bir çok büyük siber güvenlik firması, ki çoğumuz bilgisayarlarımızda bu firmaların virüs koruma programlarını kullanıyoruz, otomotiv ve GSM firmaları ile birlikte önemli çalışmalar yürütüyorlar. Araç bilgisayarını, dolayısıyla araç yazılımını sistem dışına açtığınızda saldırı riski her zaman olacaktır. Bugün en güvenli dediğimiz kurumların internet siteleri bile dışarıdan ataklarla ele geçirilip tahrip edilebilmekte. Araç üzerinde de benzer şekilde bu saldırıları algılayabilen, saldırıyı gerekli yerlere raporlayabilen ve gerekirse aracı “kapatan” sistemler bulunacak” diye konuştu.

2025’TE TAM OTONOM ARAÇLAR YOLLARDA OLMAYACAK

Tam otonomlar için öngörülen 2025 yılının henüz erken olabileceğini belirten Serkan İmpram, “Büyük otomotiv üreticileri otonom araçlar için yapılan hazırlıkların 2025 yılına kadar tamamlanmasını öngörüyor. Üretici firma olmayan bazı firmaların hedefleri ise daha farklı olabiliyor. Ancak burada otonomluk seviyesini iyi belirlemek gerekir. Tam otonom anlamına gelen L5 seviyesi gerek altyapı ihtiyaçları gerekse de çok gelişmiş bir yapay zeka gerektirmesi sebebi ile 2025’te mümkün görünmüyor” dedi.

OTONOM ARAÇLARA ÖZEL ‘TEST PİSTİ’NE İHTİYAÇ VAR

Serkan İmpram, “Konvansiyonel araçların testleri gerçekleştirebilmek için gerekli olan test altyapısı Türkiye’de çok kısıtlı. Macaristan bu alanda ciddi yatırımlar yapıyor, tamamen otonom araç sistemleri için özelleşmiş, yapay şehir içi ve 10 km’lik akıllı otoyol ortamlarını barındıran entegre bir test pisti inşa ediyor. Türkiye’de de benzer bir yapı kurulabilir, Türkiye’deki otomotiv imalatçılarının ve Avrupa’ya yakın olması açısından pist için en uygun yer Marmara Bölgesi olacaktır. Bununla beraber, TEM otoyolunun belirli bir bölgesi otonom araç testlerine destek olmak amacı ile akıllı çeşitli sabit sensör sistemleri ve V2X haberleşme sistemleri ile donatılabilir” şeklinde konuştu.

SUV araçların parlayan yıldızları

Tucson ve Kona

Dünyanın en hızlı gelişen otomotiv markası Hyundai, dünya genelinde satışlarını ve iddiasını artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu SUV modelleri KONA ve Tucson ile birlikte, bir önceki yıla göre yüzde 18 büyüme gösteren Hyundai, B ve C-SUV segmentleri ağırlıklı olmak üzere 1.5 milyondan fazla SUV satışına imzasını attı.

“Son beş yılda yüzde 69 büyüme kaydeden SUV segmentindeki en iyi modellerden birini sunuyor olmamız, bizim için de ayrı bir gurur kaynağı” diyen Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “Özellikle Tucson modelimizle hem marka bilincimizi hem de satışlarımızı yükseltmeye devam ediyoruz. Ayrıca, yakın zamanda global olarak satışa sunulacak olan Tucson 48V Mild Hybrid ile satışların ivme kazanacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Pirelli SUV lastiklerini İzmit’te üretecek

Pirelli, yüksek kilometre ve hafif arazi koşulları için özel olarak tasarladığı ve ürettiği crossover ve SUV lastiği Scorpion™ Verde All Season’ın pazardaki en çok satan ölçüsünü (215/65R16 98V) Türkiye’de üretme kararı aldı. Bu kapsamda Scorpion™ Verde All Season’ın 215/65R16 98V ölçüsü ilk defa İzmit tesislerinde üretilecek.

2018’ DE 45 BİNDEN FAZLA LASTİK SATTI

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişmekte olan SUV pazarının lastik ihtiyacını tam zamanında ve yerinde karşılayabilmeyi amaçlayan Pirelli, pazarın en çok satan ölçüsü olan 215/65R16’yı Şubat 2019 tarihi itibarıyla İzmit fabrikasında üretmeye başladığını duyurdu. Halen; Dacia Duster, Nissan Qashqai, Renault Captur, VW Tiguan gibi SUV &Crosssover pazarının en çok satılan araçları tarafından kullanılan “215/65R16” ölçüsü, Europool verilerine göre, 2018 yılında Türkiye pazarında 45.000 adetten fazla satılarak, en yakın rakibi olan 215/60R17 ölçüsünün satışlarının yaklaşık 3 katına ulaşmış bulunuyor.

Avrupa’nın elektrikli araç lideri Renault

Renault, Avrupa'da 200 bin elektrikli araç satışı gerçekleştirdi. Bu başarı, Renault’nun, satışlarındaki istikrarlı büyüme ile Avrupa’da elektrikli araç pazar liderliğini vurguluyor. ZOE, Kangoo Z.E., Master Z.E ve Twizy dörtlüsünden oluşan, pazardaki en eksiksiz ve çok yönlü elektrikli araç ürün gamı bu başarıyı getiriyor. Ürün gamının en çok satan iki modeli ise şehir otomobili ZOE ve Kangoo Z.E. Van.

Kiralama sektörü büyüyor

Ticari araç kiralamanın önünün açılmasıyla beraber 2019 yılına daha moralli başladıklarını belirten TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “2019 yılında faiz oranlarının gerilemesi ve finansal kaynaklara ulaşımın kısıtlı da olsa imkanlı hale gelmesi ile birlikte, uzun süreli kiralamaya olan talepte 2018 yılının son 6 ayına göre artış gözlemliyoruz. 2019 yılında büyüme ivmesini yeniden yakalayacağımızı ve sektörümüzün 2020 yılı sonunda yaklaşık 375 bin adetlik araç parkına ulaşacağını düşünüyorum” dedi.

Skoda’nın geleceği Vision iV

Skoda, yarınki Cenevre Otomobil Fuarı’nda mobilite alanındaki tüm yeniliklerini sergileyecek. VISION iV konsepti, Skoda’nın tamamen elektrikli modelini temsil ederken, yeni crossover Kamiq ise markanın SUV yelpazesini daha da genişletecek.

Honda’dan bahar kampanyası

Honda’nın Mart ayı kampanyası kapsamında sınıfının en güvenli ve aerodinamik aracı olan CR-V ve teknolojisi ile segmentinde fark oluşturan Civic Sedan ve Civic Hatchback modelleri için kredi imkanı sunuluyor.

Brisa’dan akıllı hizmetler

Ağır ticari lastik pazarında büyümesini sürdüren Brisa, yeni ve kesintisiz yolculuk deneyimleri için katma değerli ürün geliştirmeye ve akıllı hizmetlere odaklanıyor. Akıllı hizmetleriyle ağır ticari sektörünün dönüşümüne öncülük ettiklerine değinen Brisa Pazarlama Direktörü Evren Güzel. “Bugün Brisa’nın sunduğu akıllı hizmetlerden faydalanan 100 araçlık bir filonun yıllık ortalama kazancı 1 milyon 722 bin TL. Bu hizmetlerin tümünü Türkiye’deki tüm filolara sunduğu hesap edilirse de ortaya çıkan toplam değer, 16,6 milyar TL oluyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin