Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
35.98
Gram Altın
3005.10
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yalnızlık hastalığı koronadan da tehlikeli

Aile kavramının yok edildiği batıda yaşlıların en büyük sorununu yalnızlık oluşturuyor. İngiltere’de koronaya yakalanan birçok yaşlı günler sonra evlerinde ölü bulundu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, parçalanmış ailelerin bulunduğu toplumda huzurun olmayacağını söyledi.
Yalnızlık hastalığı koronadan da tehlikeli
09 Haziran 2020 00:46:00
Aile kavramının yok edildiği batıda yaşlıların en büyük sorununu yalnızlık oluşturuyor. İngiltere’de koronaya yakalanan birçok yaşlı günler sonra evlerinde ölü bulundu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, parçalanmış ailelerin bulunduğu toplumda huzurun olmayacağını söyledi.

Batı toplumları, yıllardır kampanyalarla yok etmek istedikleri aile kavramından uzaklaştıkları için hayatlarının son demlerini tek başlarına geçirmek zorunda kalıyor. Yaşlılar için yalnızlık birçok hastalıktan çok daha tehlikeli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

İngiltere'de koronavirüs salgını sırasında çok sayıda yaşlının evlerinde tek başına öldüğü ve bazılarının cesetlerinin iki hafta sonra bulunduğu ortaya çıktı.

Guardian gazetesinin haberine göre, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 700 kişinin evlerinde öldüğü belirlendi. Koronavirüs ölümlerini araştırmak için Pataloglar Birliği (Royal College of Pathalogists) bünyesinde oluşturulan komisyonunun başkanı Dr. Mike Osborn, çok sayıda bu tür vakayla karşılaştıklarını belirterek "Öldükleri bir-iki hafta sonra anlaşılan ve cesetleri çürümeye başlayan insanlar var" dedi.

Dr. Osborn, çürüyen cesetlerde ölüm nedenini belirlemenin güç olduğunu ancak yine de bu kişilerin Covid-19'dan öldüklerini tespit edebildiklerini söyledi.

Yaşlılara yardım kuruluşu Age UK'in Başkanı Caroline Abrahams, "Başından beri yaşlı kişilerin virüs ya da başka nedenlerden evlerinde tek başına ölmüş olabileceklerinden endişe ediyorduk. Kaygılarımızın haklı çıkması son derece üzücü" dedi.

Age UK'in 2019 raporuna göre 66 milyon nüfuslu İngiltere'de yaşı 65'in üzerinde olan kişilerin sayısı 12 milyon civarında. Bu kişilerden 5,4 milyonu 75, 1,6 milyonu da 85 yaşın üzerinde. Ülkede yaşı 90'ın üzerinde olan kişilerin sayısı 579 bin. Yaşı 100'ün üzerinde olan kişilerin sayısı ise 14.430. 2030’a kadar İngiltere’de her beş kişiden birinin 65 yaş üstünde olacağı hesaplanıyor. İngiltere'de bakımevlerinde 400.000'den fazla kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Aile yoksa huzur da yok

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Parçalanmış ailelerin olduğu toplumda huzur olmaz” dedi.

Türkiye’de aile kurumunda ciddi bir yıpranma olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, parçalanmış ailelerin toplum huzurunu tehdit ettiğini söyledi. Ailedeki sorunların pandemi döneminde gün yüzüne çıktığını kaydeden Tarhan, Üsküdar Üniversitesi’nin sosyal inovasyon projesi olan Aileler Üniversitede Projesi’ni bu dönemde hızlandırma kararı aldıklarını söyledi. Üsküdar Üniversitesi tarafından desteklenen proje, “bilinçli aile, sağlıklı nesil ve güçlü toplum” hedefiyle hayata geçiriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, genç kuşağın evlilikle ilgili olumsuz bakış açısına, Türkiye’de çökme eğilimi gösteren aile kurumunun sorunlarına ve çözüm yollarına dikkat çekti.

Aileler Üniversitede Projesi’ni Covid- 19 nedeniyle hızlandırdıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aile kurumunda ciddi bir yıpranma hatta çöküş var. Böyle durumda sadece sorunlu insanlarla uğraşmak buz dağının görünen kısmı. Önemli olan neden bozulduğu ve bunu düzeltilebileceği kısmıdır. Onunla ilgili bu projeyi başlatmıştık. Proje ekibinde yer alan uzmanlarımızla birlikte oturumlar yaptık, proje hazırladık. Bütün uzmanlarımız proje döngüsü eğitimi aldı. Sonra projenin hedeflerini, stratejisini belirledik, mantıkla çerçevesini çizdik ve dört grupta yapılmasına karar verdik” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin