Yalana sarıldı...
Uluslararası Balkan Üniversitesi, 26 Mart 2006 tarihinde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türkiye ve Kuzey Makedonya’dan hayırseverlerin kurduğu ve Üsküp Vakfı’nın sahipliğinde eğitim veren bir üniversiteyken, İP’li Aytun Çıray, basit bir internet taramasıyla edinilebilecek bu bilgilere ulaşma gereği duymadan, üniversitenin Meclis Başkanı Şentop’a ait olduğu iddiasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Çıray’ın, bir tıp doktoru olarak üniversitelerin işleyişi ve eğitimiyle ilgili süreçleri bilebilecek konumda olmasına rağmen bu iddiaları hiçbir araştırma yapmadan gerçekmiş gibi sahiplenmesi dikkat çekti.
Kuzey Makedonya devletinin kanun ve yönetmeliklerine göre yabancı öğrenci kabulü yapan üniversitenin çok az sayıda yabancı ve bu kapsamda Türk öğrencisi bulunuyor. Bu öğrencilerin diplomalarının Türkiye’de denkliğinin tanınması konusu ise tamamen YÖK mevzuatına tâbi şekilde ilerliyor. Kuzey Makedonya’daki diğer üniversiteler gibi Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden mezun öğrencilerin Türkiye’de diplomalarının geçerli kabul edilebilmesi için mutlaka fark derslerini içeren programları tamamlamaları gerekiyor.
Çıray’ın ayrıca, üniversitenin hukuk fakültesiyle ilgili “Üniversitenin Hukuk Fakültesi’ne sınavsız kayıt yaptıran öğrencilerin okula devam zorunluluğu olmadığı, mezun olduktan sonra ise atanacakları hakim, savcı gibi makamların önceden belirlendiği doğru mudur?” şeklindeki akıl dışı iddiaları gündeme taşıması şaşkınlık uyandırdı ve Türkiye’de işleyen hakim ve savcılık sınav süreçlerine ilişkin hiçbir bilgisinin olmadığını ortaya koydu.
Türkiye dışında yabancı bir üniversitenin hukuk fakültesinden mezun olan bir öğrencinin Türkiye’de hukuk diplomasını kullanarak mesleki faaliyet yürütebilmesi için Türk üniversitelerinde yaklaşık 2 yıl süren bir program dahilinde Türk hukuk sistemini kapsayan fark derslerini vermesi mecburi olmasına rağmen Çıray, YÖK mevzuatına ve ilgili üniversitelerin akademik zorunluluklarına göre yürütülen bu süreçleri de görmezden geldi. Nitekim Çıray’ın tekrar gündeme getirdiği iddiaların gerçeklikle bir ilgisinin bulunmadığı, “Türkiye’de hakimlik veya savcılık sınavlarını kazanan adaylar arasında Makedonya’da hukuk eğitimi veren herhangi bir üniversiteden mezun hiç kimsenin bulunmadığı” yönünde Adalet Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgi ile de teyit edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.