Yakıt ekonomisi etiketi elektrikli ve hibrit araçlar için de hazırlandı
Tüketicilerin binek otomobillerin yakıt ekonomisi ve karbondioksit (CO2) emisyonu konusunda bilgilendirilmeleri için hazırlanacak etiketlerde güncellemeye gidilirken, hibrit ve elektrikli araçlar için de etiket formatı belirlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan "Yeni Binek Otomobillerin Yakıt Ekonomisi ve CO2 Emisyonu Konusunda Tüketicilerin Bilgilendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelik, tüketicilerin bilinçli seçim yapabilmesini sağlamak için, piyasada satışa veya kiraya sunulan yeni binek otomobillerinin karbondioksit emisyonu ve yakıt ekonomisi ile ilgili bilgi edinmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Yönetmelikle tüm yakıt tipleri için standart olan etiket formatı, elektrikli, hibrit ve fosil yakıtlı araçlar için 3 farklı şekilde hazırlandı. Ayrıca A harfinden G harfine kadar 7 basamak olarak oluşturulan emisyon sınıfları detaylandırılarak A harfinden M harfine kadar 13 basamak olarak belirlendi.
A sınıfı emisyon değeri 0 olarak belirlenerek, bu sınıf doğaya herhangi bir şekilde karbondioksit emisyonu salımı yapmayan sıfır emisyonlu araçlara ayrıldı.
Yönetmelikle uygulamaya alınan hükümler, 1 Haziran 2023'e kadar ihtiyari, 1 Haziran 2023 tarihi itibarıyla zorunlu olarak uygulanacak. 31 Mayıs 2023 tarihine kadar imal edilen araçların, imal tarihinde yürürlükte bulunan "Yakıt Ekonomisi ve CO2 Emisyonu Etiketi"ne uygun olarak piyasaya arzı ve piyasada bulundurulması, 1 Haziran 2023 tarihi itibarıyla kısıtlanmayacak ve engellenmeyecek.
- Dünya ile uyumlu emisyon verisi
Bakanlıktan konuya ilişkin edinilen bilgilere göre, düzenlemeyle tüm yakıt tipine sahip araçlar için en güncel ve gelişmiş emisyon test çevrimleri kullanılarak vatandaşlara gerçek dünya ile en uyumlu yakıt tüketimi ve emisyon verileri sunulabilecek.
Yönetmeliğin hazırlığı ve etiket belirlenmesi aşamasında kamu ve otomotiv sektörü işbirliği yaparken, çalışmalara kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra ilgili araçların üretimi, ithalatı ve dağıtımı süreçlerinde çatı sivil toplum kuruluşları olan Otomotiv Sanayii ile Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite dernekleri de katkı sağladı.
Bundan sonraki süreçte de uluslararası otomotiv mevzuatı Bakanlıkça yakından takip edilerek ilgili mevzuatta yapılan güncellemeler ülkenin hukuk sistemine kazandırılacak.
Yönetmelik, 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.