Yahudilere kınama mesajı 8 dile çevrildi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Senatosu, İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen "Yahudi ulus devlet yasası"nı kınadı.
Üniversiteden yapılan açıklamada, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan başkanlığında 23 Temmuz Pazartesi günü toplanan senatonun, İsrail Parlamentosu'nun 19 Temmuz 2018 tarihinde kabul ettiği "Yahudi ulus devleti yasası"nı sert bir şekilde kınadığı belirtildi.
Kınama bildirisinin 8 dilde yayımlandığı ifade edilen açıklamada, yasanın evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğu vurgusu yapıldı.
"İsrail Parlamentosu'nda çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi ulus devleti yasası, evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletler'in yasal ve ahlaki sistemiyle çatışmaktadır" ifadelerine yer verilen açıklamada, yasayla İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarının yok sayıldığı kaydedildi.
Düzenlemeyle Arapçanın resmi dil statüsünden çıkarıldığı dile getiren açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İsrail'in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmektedir. 1948'ten beri yerlerinden çıkartılan Filistinlilere geri dönüş hakkı verilmezken, dünyanın her yerinden geri dönüş hakkı yalnızca Yahudilere verilmekte ve BM kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir. Bilim insanları olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistinlilere yönelik hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.