Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yabancı yapımcıların gözde ülkesi Türkiye: 233 çekim yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, Hollywood'un dikkat çeken yapımlarının da aralarında bulunduğu birçok film için Türkiye'de çekimlerin yapılması öngörülüyor.
Yabancı yapımcıların gözde ülkesi Türkiye: 233 çekim yapıldı
02 Eylül 2023 13:03:19
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, Hollywood'un dikkat çeken yapımlarının da aralarında bulunduğu birçok film için Türkiye'de çekimlerin yapılması öngörülüyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, doğal güzellikleri, teknik alt yapısı ve yetişmiş iş gücünün yanı sıra yeni sinema kanunu sonrasında yabancı yapımcılara sağlanan teşviklerle dünya sinema sektörü için önemli bir film çekim destinasyonuna dönüştü.

Çekilen film sayısı yüzde 46 arttı

Bu kapsamda Türkiye'de geçen yıl 18'si sinema filmi olmak üzere 233 yabancı yapımın çekimleri gerçekleştirildi. Çekilen film sayısı 2021 yılına oranla yüzde 46 arttı.

Türkiye'de geçen yıl 18 sinema filmi, 30 dizi film, 102 belgesel film, 46 televizyon filmi ve programı, 27 reklam filmi ile 10 müzik klibi çekildi.

Film için Türkiye’de 15 milyon dolarlık harcama

Bugüne kadar Oscar ödüllü "Argo", "James Bond", "Skyfall" gibi dev yapımlara ev sahipliği yapan Türkiye yeni yapımları da ağırlamaya devam ediyor.

Son olarak ünlü yönetmen Guy Ritchie'nin, 2. Dünya Savaşı'nın hikayesini konu edinen "The Ministry of Ungentlemanly Warfare" adlı sinema filminin çekimleri Antalya'da gerçekleştirildi.

Büyük bölümü Demre ilçesinde kurulan platoda gerçekleştirilen filmin bir bölümüne de EXPO Fuar Alanı ev sahipliği yaptı. Film için Türkiye'de yaklaşık 15 milyon dolarlık harcama yapıldı.

Guy Ritchie'nin yönetmenliğini yaptığı ve dünyanın en ünlü aksiyon sanatçılarından Jason Statham'ın başrolünde olduğu "Operation Fortune", Bollywood sinemasının en önemli isimlerinden Salman Khan ve Katrina Kaif'in yer aldığı, "Tiger 3" filmi de Türkiye'de çekilen filmler arasında bulunuyor.

Türkiye yapım alanında öne çıkıyor

Yeni sinema kanunu ile hayata geçirilen "Yabancı Film Yapım Desteği", Bakanlıkça yürütülen tanıtım faaliyetleri, mekan, ışık ve iş gücü alanındaki avantajları Türkiye'yi bu alanda öne çıkarıyor.

holly_e0d65bd61b91e2790bfcad74bd9bd15a.jpg

Kültür ve turizm bakanlığının görev ve yetkileri

Millî, manevi, tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak.

Kültür ve turizm konuları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek, bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunmak.

Tarihi ve kültürel varlıkları korumak.

Turizmi, millî ekonominin verimli bir sektörü hâline getirmek için yurdun turizme elverişli bütün imkânlarını değerlendirmek, geliştirmek ve pazarlamak.

Kültür ve turizm alanlarında her türlü yatırım, iletişim ve gelişim potansiyelini yönlendirmek.

Kültür ve turizm yatırımları ile ilgili taşınmazları temin etmek, gerektiğinde kamulaştırmak, bunların etüt, proje ve inşaatını yapmak, yaptırmak.

Türkiye'nin turistik varlıklarını her alanda tanıtıcı faaliyetler ile her türlü imkân ve araçlardan faydalanarak kültür ve turizmle ilgili tanıtma hizmetlerini yürütmek.

Kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin