Yabancı öğrenciler Türk kültürünü öğreniyor
EDİRNE (AA) - Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) öncülüğünde başlatılan "Türkçe Yaz Okulu" programı kapsamında çeşitli ülkelerden Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) eğitim gören yabancı öğrenciler, Türk kültürünü öğreniyor.
İngiltere, Suriye, Myanmar, Vietnam, Nijerya ve Çin'in de aralarında bulunduğu 23 ülkeden gelen 23 konuk öğrenci, TÜ dil eğitim merkezinde, Türkçe kursunun yanı sıra kültür sanat etkinlikleri ve gezi programlarına da katılıyor.
Konuk öğrenciler el sanatları atölye çalışmalarına iştirak ediyor, halk oyunları ve Türk yemeklerini tanıyor.
TÜ Dil Eğitimi ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramadan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuk öğrencilere Türk kültürünü tanıttıklarını söyledi.
Konuk öğrencilerin Türkçe eğitimine katılmasının yanı sıra Selimiye Camisi, Edirne Büyük Sinagog ve kiliseleri ziyaret ettiğini anlatan Doğan, "Bizim kültürümüzde bütün dinlere hoşgörü var. Kiliseler faaliyette bunları da onlara göstermek istedik. Bu yılki öğrencilerimizin birçoğu üniversite mezunu. İçlerinde doktor, akademisyen, mühendis ve elçiliklerde çalışanlar var. İstiyoruz ki bunlar kültürümüzü öğrensinler, Türk insanının güzel niteliklerini görsünler ve gittiklerinde ülkelerinde anlatsınlar." diye konuştu.
Konuk öğrencilerin sadece Türkiye'ye ait olan Edirnekari sanatını uygulamalı olarak öğrendiğini dile getiren Doğan, "Sanatımızı ülkelerine döndüklerinde anlatacak olmaları da bizim için ayrı bir gurur. Hatta kendilerine Edirnekari'den yapılmış bir kitap ayracı da hediye ettik." dedi.
- "Türk kültürünü seviyoruz"
YEE Temsilcisi Nurcan Elsıkma da 2010'dan bu yana Türkçe Yaz Okulu'nun düzenlendiğini belirterek, "Öğrenciler farklı ülkelerden gelip Türkçe'yi öğrenirken, kültürel geziler yapıyorlar ve şu an olduğu gibi el sanatlarımızı tanıyorlar. Yiyeceklerimiz ve yemeklerimizi de tanıtıyoruz. Bu yıl Türkiye'ye bin konuk öğrenci geldi, çeşitli illerde çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar." şeklinde konuştu.
İngiltere'den gelen Charlie Thomas da Türkiye'yi ve Türk kültürünü sevdiğini ifade etti. Türkçe Yaz Okulu'nda düzenlenen birçok etkinliğe katıldığını anlatan Thomas, güzel dostluklar kurduğunu ve yeni arkadaşlar edindiğini kaydetti.
Myanmar'dan gelen Myint Po Htwe de Türkçe konuşmayı sevdiğini belirterek, "İnsanlar burada çok iyi, yardımsever. Öğretmenlerimiz bize burada çok yardımcı oluyor." dedi.
Suriye'den gelen Ahmad Barakat, Türkiye'nin yardımsever bir ülke olduğunu, eğitim konusunda da kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi.
Nijerya'dan gelen Gbemisola Ajibola ise Edirne tava ciğerinin tadına baktığını ve Türk halk oyunlarını öğrendiğini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.