Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ya Allah, Bismillah... İlk teravih coşkusu

İslam aleminin kutsal ayı Ramazan, kılınan ilk teravih namazıyla başladı. Camileri dolduran onbinler, Ramazan ayına kavuşmanın şevk ve heyecanı içinde dualar etti. Huşu içinde eda edilen ilk teravih namazının ardından evlerine dönen vatandaşlar, ilk oruç için gece sahura kalkmanın heyecanını yaşadı.
Ya Allah, Bismillah... İlk teravih coşkusu
09 Temmuz 2013 00:00:00
İslam aleminin kutsal ayı Ramazan, kılınan ilk teravih namazıyla başladı. Camileri dolduran onbinler, Ramazan ayına kavuşmanın şevk ve heyecanı içinde dualar etti. Huşu içinde eda edilen ilk teravih namazının ardından evlerine dönen vatandaşlar, ilk oruç için gece sahura kalkmanın heyecanını yaşadı.

Dünyada Ramazan ayına ilk giren ülke olan Avusturalya'dan başlayan coşku, Mekke'den Medine'ye, Kudüs'ten Saraybosna'ya, Mısır'dan Türkiye'ye yayılarak dünyanın bütün bölgelerini kuşattı. Rahmet ve bereket kapılarının açıldığı Ramazan ayının başlangıcı olan ilk teravih namazı için Müslümanlar camileri doldurdu. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerifin anlam ve önemini belirten mahyalarla süslenen camiler, teravih namazına gelen müminlerle doldu taştı. Camileri dolduran milyonlar, Ramazan ayına kavuşmanın şevk ve heyecanı içinde dualar etti. Huşu içinde eda edilen ilk teravih namazının ardından evlerine dönen vatandaşlar, ilk oruç için gece sahura kalkmanın heyecanını yaşadı.

Mısır ve Suriye'de burukluk hakim

Günler öncesinden Ramazan hazırlıklarını tamamlayan Müslümanlar, dünyanın pek çok bölgesinde mübarek aya huzur içerisinde girerken savaş ve saldırıların olduğu bölgelerde ise burukluk vardı. Hala askeri darbenin şokunu yaşayan Mısır ve her gün yüzlerce Müslümanın can verdiği Suriye'de ise Ramazan öncesi akan kan yine durmadı. Türkiye'nin değişik yerlerinde yatsı ezanıyla birlikte her yaştan çok sayıda kişi camilerde saf tutarak, Ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. Gece sahura kalkan vatandaşlar, bugünü oruçlu geçirecek. İlk iftar Ankara'da 20.28'de , İstanbul'da 20.47'de, İzmir'de 20.47'de açılacak. Kadir gecesi 26 Ağustos'a denk gelen Ramazan ayında, 7 Ağustos Çarşamba günü son oruç tutulacak. 8 Ağustos Perşembe günü ise Ramazan Bayramı başlayacak.

Tarihi camiler en kalabalık gecelerinden birini daha yaşadı

Bursa'daki camiler, 11 ayın sultanı Ramazan ayının ilk teravih namazında doldu. İslam aleminin kutsal ayı Ramazan, bu akşam kılınan ilk teravih namazıyla başladı. Teravih namazı dolayısıyla Bursa'daki camiler, en kalabalık gecelerinden birini yaşadı. Özellikle Ulucami ve Emir Sultan Camii gibi tarihi camiler, vatandaşların akınına uğradı. Bazı camilerde yer kalmayınca vatandaşlar, avlularında namaz kıldı.

Selatin camileri doldu taştı

İslam aleminin kutsal ayı, 11 ayın sultanı Ramazan'ın başlaması dolayısıyla İstanbul'da kılınan ilk teravih namazında vatandaşlar camilere akın etti. Teravih namazında Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet, Eyüp, Yavuzsultan Selim, Mihrimahsultan gibi camileri dolduran vatandaşlar camilere sığmayınca, namazlarını camilerin avlu ve bahçe kesiminde kıldı. Teravih namazı öncesinde, camilere gelen kimi vatandaşlar, Kuran'ı Kerim okuyup, dua ederken bazıları cami imamlarından teravih namazının kılınışı konusunda bilgi aldı. Yatsı ezanıyla birlikte, her yaştan çok sayıda kişi camilerde saf tutarak, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. Ramazan ayını müjdeleyen ilk teravihe babaları ile gelen çocukların kimileri uykuya yenik düşünce renkli görüntüler oluşturdu. Öte yandan, Ramazan dolayısıyla cami önünde lokum ikramı yapıldı.

Ankara'dan ve Edirne'yeu2026.

Ankara'da yatsı ezanıyla çok sayıda kişi Hacı Bayram ve Kocatepe camilerinde saf tutarak, Ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. Çok sayıda kadın ve çocuğun da teravih için camilere geldiği görüldü. Hacı Bayram Cami'sine gelen vatandaşlar, Hacı Bayramı Veli'nin türbesini de ziyaret etti. Burada vatandaşlara, şeker ve lokum dağıtıldı.

Selimeye Camii'nde ilk teravih namazı

Edirne'deki Selimiye Camisi'nde Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Yatsı ezanıyla birlikte her yaştan vatandaş saf tutarak, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. Yıllık izinlerini Türkiye'de geçiren kimi gurbetçiler de dönüş yolundaki sınır kapılarından çıkış yapmadan önce teravih namazını Edirne'deki camilerde kıldı. Öte yandan, Sultanahmet Camii başta olmak üzere minarelere asılan asılan yeni mahyalar dikkat çekti.

''Peygamberler Şehri''ne nu00fbr yağdı

Ramazan'ın başlaması dolayısıyla ''Peygamberler Şehri'' Şanlıurfa'da kılınan ilk teravih namazında vatandaşlar camileri doldurdu. Teravih namazı öncesinde tarihi Balıklıgöl'deki camilerin yanı sıra Eyyüb Peygamber Camisi ve tarihi Ulu Cami'de yoğunluk yaşandı. Gece hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, vatandaşlar camileri doldurdu. Vatandaşlar, Kur'an'ı Kerim okuyup, dua ederek, vaaz dinleyerek namaz saatini bekledi. Yatsı ezanıyla birlikte her yaştan çok sayıda kişi, camilerde saf tutarak, Ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı.