WhatsApp'ın yeni gizlilik ilkesi neyi ifade ediyor? Neden değişti? Hangi verileri paylaşacak?
WhatsApp aldığı yeni kararla gizlilik ilkesinde değişikliğe gitti. WhatsApp'ın yeni gizlilik ilkesi neyi ifade ediyor? Neden değişti? Hangi verileri paylaşacak? Soruları internette en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Facebook ile verileri paylaşacağını duyuran WhatsApp çoğu kullanıcının tepkisi çekti. Peki WhatsApp'ın yeni gizlilik ilkesi neyi ifade ediyor? Neden değişti? WhatsApp Facebook ile hangi verileri paylaşacak? Detaylar haberimizde...
8 Şubat tarihinde WhatsApp'ı açan kullanıcıların karşısına çıkacak ekranda yeni koşullar kullanıcılara sunulacak ve kabul edilmesi istenecek.
Facebook çatısı altına girdikten sonra platformları bir araya getirmeye başlayan ve WhatsApp özelinde çalışmalarını sürdüren sosyal medya devi Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak yeni bir karara imza attı.
Kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını istiyor. Bu koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak.
Burada tepki çeken nokta WhatsApp'ın yeni kurallarını 'koşulsuz' kabul ettirmek istemesi. Kullanıcılara bir seçenek bırakmayan WhatsApp, büyük bir tepkiye neden oldu.
WhatsApp’ı kim icat etti, kim buldu
WhatsApp, 2009 yılında, eski iki Yahoo! çalışanı olan Brian Acton ve Jan Koum tarafından kuruldu. Koum ve Acton, Eylül 2007 tarihinde Yahoo!’dan ayrıldıktan sonra Facebook’a iş başvurusunda bulunmuşlar ancak reddedilmişler. Koum, sonraki hayatını, Yahoo! ‘da çalıştığı zaman biriktirdiği 400.000 $ tasarrufuna güvenerek Güney Amerika’ya yerleşti.
Sıradan günler geçirmekte olan Jan Koum Ocak 2009’da bir iPhone satın aldıktan sonra, App Store u incelerken yakın zamanda telefonlarda kullanılacak uygulamaların çok fazla önem kazanacağını ve bir mobil uygulama endüstrisi oluşacağını fark etti. Koum bir mesajlaşma uygulaması yapmak için harekete geçti. West San Jose’deki arkadaşı Alex Fishman’ı ziyaret ederek fikrini anlattı. Uygulama yapabilmek için bir iPhone geliştiricisine ihtiyaçları vardı. Fishman, RentACoder.com’dan bir kod yazarı olan Rus Igor Solomennikov’u buldu ve Koum’la tanıştırdı. Koum, uygulamanın ismini “what’s up” (türkçesi naber) gibi bir seslenme biçiminden esinlenerek “WhatsApp” koydu.
WhatsApp Inc. Kuruldu
24 Şubat 2009’da Kaliforniya’da WhatsApp Inc. şirketini kurdu ve çalışmalara başladı. WhatsApp’ın ilk sürümleri sürekli hata veriyor, bağlantı kopması sorunlarıyla uğreşıyordu. proje belirli bir noktada tıkanmıştı. Koum, vazgeçmek ve yeni bir iş aramak zorunda olduğunu hissetmeye başlamıştı. Bunun üzerine, Brian Acton onu “birkaç ay daha” beklemesi ve çalışmaya devam etmeleri gerektiğine ikna etti.
Haziran 2009’da Apple, bir uygulama açık olmasa bile bir bildirim geldiğinde anında uyarı sistemi olan push bildirimlerini duyurudu. Bu duyuruyla birlikte Koum WhatsApp ta değişiklikler yaptı.Bir kullanıcının durum mesajı değiştiğinde, ağındaki herkes bu yeni durumu görebilecekti.
Facebook WhatsApp’ı Satın Aldı
19 Şubat 2014’te, bir girişim sermayesi finansmanı ile 1.5 milyar dolarlık değere yükselen WhatsApp bir kaç ay sonra, Facebook, bugüne kadarki en büyük satın alması olan 19,3 milyar ABD doları karşılığında WhatsApp’ı satın alacağını açıkladı. Bu satın alma, tarihte tek bir girişimci tarafından kurulan bir şirket için ödenen en büyük paraydı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.