Dolar (USD)
34.60
Euro (EUR)
36.61
Gram Altın
2938.21
BIST 100
9640.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

WebP Nedir? WebP ile Seo Performansını Geliştirmek

WebP Nedir? WebP ile Seo Performansını Geliştirmek
27 Ocak 2022 16:54:37

Seo; bir internet sitesinin Google arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alması adına gerçekleştirilen detaylı çalışmalar bütünüdür. Zengin içerikli görsellere yer vermek; SEO çalışmalarının olmazsa olmazları arasında bulunur. WebP; güzel bir web sitesi tasarlamak isteyen internet sitesi sahipleri ve tasarımcılar adına hayati öneme sahiptir.

WebP Formatı Nedir?

2022 yılında olduğumuz şu günlerde yüksek çözünürlüğe sahip mobil ekranların ortaya çıkması beraberinde farklı ihtiyaçları getirmiştir. Görsel çözünürlük arttırıldığı için çok daha büyük dosya boyutları ortaya çıkmıştır. Bu durum; daha yüksek depolama ihtiyacına neden olmuştur. Dosya boyutundaki artışın birtakım dezavantajları vardır. Bilhassa internet sitesi kullanıcıları; tarayıcının yavaş çalışması problemiyle karşı karşıya gelebilirler. Kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bu durum; beklentilerin çok gerisinde kalan Google arama sonuçları ile kendisini fark ettirir.

Bir web sitesinin performansını arttırmak hayati önem taşır. Bu sayede, siteyi ziyaret eden kullanıcılar; çok daha iyi deneyim yaşarlar. Sitenin performansını arttırmak adına görsel boyutlarında küçük iyileştirmeler yapılmalıdır. Bu sayede, internet sitesi; eskiye kıyasla çok daha hızlı çalışır. Kullanıcılar; sitede daha uzun süre vakit geçirirler. İnternet sitesi; Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkar.

WebP; Google tarafından tasarlanmış modern bir görüntü formatı olarak bilinir. İnternetteki görselleri kalitelerini bozmadan çok daha küçük bir dosya boyutunda görüntüleme imkanı sunar. Görselleri kaydetmek adına genellikle PNG, JPEG veya GIF kullanılır. WebP; PNG ve JPEG’den çok daha üstün web odaklı bir seçenek sunmak amacıyla tasarlanmıştır.

WebP nedir sorusu birçok kişinin aklında yer alıyor. Görselleri kaydetmek adına tercih edilen PNG, JPEG veya GIF dosya boyutlarını kaliteyi etkilemeden önemli ölçüde azaltabilen bir formattır. Buna ek olarak, .webp uzantısını kullanır. Hem kayıplı hem de kayıpsız sıkıştırma seçenekleri sunarak farklı ihtiyaçlara hitap eder. Kayıpsız seçenek; adından da tahmin edilebileceği üzere daha çok veriyi korur. Kayıplı seçenek ise birtakım verilerden feragat edilmesine neden olsa da dosya boyutunun daha da küçülmesini sağlar.

WebP; kayıplı ve kayıpsız sıkıştırma vaat etmesinin yanı sıra alfa kanallı PNG’yi yani animasyonu ve kayıpsız şeffaflığı da destekleyerek farkını ortaya koyar.

WebP Formatının Avantajları Nelerdir?

Tarayıcılarla uyumluluk, performans ve görüntü kalitesi; iyi bir görüntü formatında bulunması gereken özellikler arasında yer alır. İnternet sitesi sahipleri; sitelerine görsel ve medya ekleyerek internet kullanıcılarının ilgisini çekmeyi amaçlarlar. Fakat, eklenen her bir görsel ve medya; aynı zamanda dosya boyutunun artmasına neden olur. Bu yüzden, internet sitesi yavaşlar. İnternet sitelerinin hızlı yüklenmesi; birçok açıdan önem taşır. Google; geç yüklenen internet sitelerini arama sonuçlarında geriye atar. Ayrıca, sitenin son derece yavaş bir şekilde çalışması kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Bir başka deyişle, kullanıcılar; söz konusu sitede vakit geçirmezler. WebP; bu sorunlara çözüm bulur. İnternet sitesinin performansını arttırır.

WebP; PNG veya JPEG dosyalarına kıyasla dosya boyutunda yüzde 25’lik bir küçülme sağlar. Görüntü dosyalarının sıkıştırılarak küçültülmesi avantajlı gibi gözükse de kalite kaybına neden olabilir. Sıkıştırılan bir görüntü kötü gözükür. Ancak, WebP; görüntünün zannedildiği gibi kötü gözükmesinin önüne geçer. WebP formatındaki görüntüler; benzer kalitedeki JPEG veya PNG’lere kıyasla daha küçüktür.

WebP; tüm bu avantajlarının yanı sıra hem kayıplı hem de kayıpsız modları desteklemesiyle de öne çıkar. Bu sayede, kullanıcılarına farklı seçenekler sunar. Ayrıca, PNG veya JPEG’den farklı olarak animasyonu da destekler.

WebP; logolar açısından fonksiyonel olan saydamlığı da destekler. Bilhassa JPEG’lere kıyasla fark yaratır. Çünkü, JPEG’ler saydamlık sunmaz. Yalnızca kayıplı web görüntüleri sunar. Sonuç olarak, WebP kullanımı özellikle JPEG’e kıyasla çok daha avantajlıdır.

WebP; her geçen gün kullanıcı sayısını arttırsa da halen daha beklenen popülerliğe erişememiştir. Çünkü, bu format; tüm tarayıcılar ile uyumlu değildir. Ancak, geliştirilebilen bir format olmasından dolayı destekleyen tarayıcıların sayısının her geçen gün arttığını söylemek gerekir. Buna ek olarak, WebP; düşük kaliteli GIF animasyonlarında beklenen performansı gösteremez. Ayrıca, kayıplı modunda daha düşük kaliteli ayarlarla sıkıştırıldığında düşük bir görüntü kalitesi sunması da dezavantaj olarak gösterilebilir. Yine de WebP; birkaç düzeltilebilir dezavantajına rağmen avantajları ile öne çıkar.

WebP Formatı ile Seo Performansınızı Geliştirin!

İnternetteki görseller için kayıpsız sıkıştırma sağlayan WebP; internet sitesinin performansı ve bant genişliği kullanımı üzerinde etkilidir. Dosya boyutunun küçük olması, her türlü resim formatının WebP’ye dönüştürülmesi, küçük boyutlara rağmen kalitenin hiçbir şekilde bozulmaması; WebP’nin sahip olduğu avantajlar arasında yer alır.

WebP Seo performansı üzerinde etkilidir. Chrome, Opera ve Firefox gibi tarayıcılar tarafından desteklenen WebP; düşük boyutlarda ancak yüksek kalitede görsel sunulmasını sağlar. Bir başka deyişle, diğer görüntü biçimlerine ihtiyaç kalmaz.

Webp Seo konusunda avantaj sağlar mı sorusu birçok kişinin aklında yer alıyor. Bir internet sitesinin hızlı bir şekilde yüklenmesi önemlidir. Google; bu tür siteleri çok sever. Onların Google arama sonuçlarında üst sıralarda olmasını sağlar. Ayrıca, internet kullanıcıları bu tür sitelerde daha çok vakit geçirirler. Düşük boyutta ve benzer kalitede görseller; sitenin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar. Bir sitenin hızlı bir şekilde yüklenmesi; önemli bir Seo kriteridir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin