Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.68
Gram Altın
2955.44
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

1470 ışık yılı uzakta genç yıldız çifti görüntülendi

Uzaya gönderilmiş en güçlü teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu yeni keşiflere yol alırken, 1470 ışık yılı uzakta, Yelken (Vela) Takımyıldızı'nda bulunan ve oluşum aşamasındaki iki genç yıldızın kızılötesi görüntülerini yakaladı.
1470 ışık yılı uzakta genç yıldız çifti görüntülendi
27 Temmuz 2023 12:50:12
Uzaya gönderilmiş en güçlü teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu yeni keşiflere yol alırken, 1470 ışık yılı uzakta, Yelken (Vela) Takımyıldızı'nda bulunan ve oluşum aşamasındaki iki genç yıldızın kızılötesi görüntülerini yakaladı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Webb teleskobu aracılığıyla Yelken Takımyıldızı'nda bulunan ve oluşum aşamasında olan iki genç yıldızın birbirini çevreleyerek döndüğü anı şimdiye kadar elde edilen en detaylı yakın kızılötesi fotoğrafını çekti

Herbig-Haro 46/47 adı verildi

Birbirinin yakın yörüngesinde dönen yıldız çiftine "Herbig-Haro 46/47" adı verildi.

Herbig-Haro 46/47 çiftinin 1950'lerden beri birçok uzay ve yer tabanlı teleskop tarafından incelenip gözlemlendiği ancak yıldızların etrafındaki gaz ve tozdan oluşan bulutsu nedeniyle net görüntü alınamadığı, yeni görüntüdeki mavi bulutsunun önceden siyah renkte göründüğü bilgisi paylaşıldı.

Turuncu-beyaz bir merkez olarak görülüyor

ames Webb Uzay teleskobunun kızılötesi kameraları ile çekilen görüntülerde, 1470 ışık yılı uzaktaki yıldız çifti, yıldız oluşumunu besleyen gaz ve toz bulutunun derinliklerinde, kırmızı ve pembe sivri uçların kesiştiği noktada, turuncu-beyaz bir merkez olarak görülüyor.

Yıldızlardan yayılan iki turuncu bölge, Herbig-Haro 46/47'nin binlerce yıl süren gaz ve toz çekme ve geri püskürtme döngüsü sürecinde boşluğa salınan maddeleri gösteriyor.

Mavi iplikler gibi görülen yeni püskürmeler, önceden yayılan maddelerle çarpışarak zaman içinde şekil değiştiriyor ve sağ tarafta görülen dalgalı desenler ile soldaki kıvrımlı mavi çizgileri oluşturuyor.

Başka yıldız ve galaksiler de görüntüye girdi

Webb fotoğrafında, yıldızların etrafındaki bulutsu daha büyük mavi bulut şeklinde görülürken, bulutsunun etrafında ve arkasında çok sayıda başka yıldız ve galaksiler de görüntüye girdi.

Yıldız çiftinin oluşumunu milyonlarca yılda tamamlanırken, ikili yıldızın ışığı güçlendiğinde, fotoğraftaki parlak renkli görüntüler yoğunluğunu kaybedecek.

Webb'in yıldız çiftinin yaşam döngüsünün bu kritik anına yönelik fotoğrafı, astronomların yıldızların nasıl oluştuğu ve değiştiğine dair detaylı bilgi edinmelerini sağlayacak.

james-webb-uzay-teleskobu_a946ab336c4c14f4b8e5bab212b72251.jpg

James Webb Uzay Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), kızılötesi astronomiye yönelik olarak tasarlanan ve uzaya gönderilen en güçlü teleskoptur. Hubble Uzay Teleskobu'nun kısmen ardılı olarak geliştirilen JWST, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA'nın desteğiyle hayata geçirilmiştir. 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir ayna ile donatılan teleskop, kızılötesi ışık bölgesinde gözlem yapma kabiliyetine sahiptir. Bu sayede uzayda uzak mesafedeki yıldızlar ve galaksiler hakkında önemli bilgiler elde edilebilir.

JWST, Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıkta, Dünya'nın gölgesinde ve Güneş'ten uzak bir konum olan Lagrange noktası 2 (L2) konumunda yörüngeye oturtulmuştur. Bu konum, teleskobun Güneş ve Dünya'dan gelen ısı ve ışığı engellemesini sağlar, böylece teleskop soğuk bir ortamda çalışarak kızılötesi radyasyonu algılayabilir.

JWST'in ana aynası, altın kaplamalı berilyumdan yapılmış 6,5 metre çapında altıgen parçalardan oluşur. Bu ayna sayesinde teleskop, çok uzakta, yani 13.5 milyar ışık yılı uzağındaki evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görebilme potansiyeline sahiptir.

Teleskopun amacı, gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin kızılötesi görüntülerini çekmek, yıldız oluşumunu anlamak için yıldızlar ve enkaz disklerini gözlemlemek ve diğer galaksilerin yapısını ve evrimini anlamak için derin uzaydaki galaksileri gözlemlemektir.

James Webb Uzay Teleskobu, dünya genelinde 15 farklı devletin katkılarıyla NASA'nın başkanlığında geliştirilmiştir ve uzaydaki en gelişmiş araştırma araçlarından biri olarak kabul edilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin