1470 ışık yılı uzakta genç yıldız çifti görüntülendi
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Webb teleskobu aracılığıyla Yelken Takımyıldızı'nda bulunan ve oluşum aşamasında olan iki genç yıldızın birbirini çevreleyerek döndüğü anı şimdiye kadar elde edilen en detaylı yakın kızılötesi fotoğrafını çekti
Herbig-Haro 46/47 adı verildi
Birbirinin yakın yörüngesinde dönen yıldız çiftine "Herbig-Haro 46/47" adı verildi.
Herbig-Haro 46/47 çiftinin 1950'lerden beri birçok uzay ve yer tabanlı teleskop tarafından incelenip gözlemlendiği ancak yıldızların etrafındaki gaz ve tozdan oluşan bulutsu nedeniyle net görüntü alınamadığı, yeni görüntüdeki mavi bulutsunun önceden siyah renkte göründüğü bilgisi paylaşıldı.
Turuncu-beyaz bir merkez olarak görülüyor
ames Webb Uzay teleskobunun kızılötesi kameraları ile çekilen görüntülerde, 1470 ışık yılı uzaktaki yıldız çifti, yıldız oluşumunu besleyen gaz ve toz bulutunun derinliklerinde, kırmızı ve pembe sivri uçların kesiştiği noktada, turuncu-beyaz bir merkez olarak görülüyor.
Yıldızlardan yayılan iki turuncu bölge, Herbig-Haro 46/47'nin binlerce yıl süren gaz ve toz çekme ve geri püskürtme döngüsü sürecinde boşluğa salınan maddeleri gösteriyor.
Mavi iplikler gibi görülen yeni püskürmeler, önceden yayılan maddelerle çarpışarak zaman içinde şekil değiştiriyor ve sağ tarafta görülen dalgalı desenler ile soldaki kıvrımlı mavi çizgileri oluşturuyor.
Başka yıldız ve galaksiler de görüntüye girdi
Webb fotoğrafında, yıldızların etrafındaki bulutsu daha büyük mavi bulut şeklinde görülürken, bulutsunun etrafında ve arkasında çok sayıda başka yıldız ve galaksiler de görüntüye girdi.
Yıldız çiftinin oluşumunu milyonlarca yılda tamamlanırken, ikili yıldızın ışığı güçlendiğinde, fotoğraftaki parlak renkli görüntüler yoğunluğunu kaybedecek.
Webb'in yıldız çiftinin yaşam döngüsünün bu kritik anına yönelik fotoğrafı, astronomların yıldızların nasıl oluştuğu ve değiştiğine dair detaylı bilgi edinmelerini sağlayacak.
James Webb Uzay Teleskobu
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), kızılötesi astronomiye yönelik olarak tasarlanan ve uzaya gönderilen en güçlü teleskoptur. Hubble Uzay Teleskobu'nun kısmen ardılı olarak geliştirilen JWST, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA'nın desteğiyle hayata geçirilmiştir. 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir ayna ile donatılan teleskop, kızılötesi ışık bölgesinde gözlem yapma kabiliyetine sahiptir. Bu sayede uzayda uzak mesafedeki yıldızlar ve galaksiler hakkında önemli bilgiler elde edilebilir.
JWST, Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıkta, Dünya'nın gölgesinde ve Güneş'ten uzak bir konum olan Lagrange noktası 2 (L2) konumunda yörüngeye oturtulmuştur. Bu konum, teleskobun Güneş ve Dünya'dan gelen ısı ve ışığı engellemesini sağlar, böylece teleskop soğuk bir ortamda çalışarak kızılötesi radyasyonu algılayabilir.
JWST'in ana aynası, altın kaplamalı berilyumdan yapılmış 6,5 metre çapında altıgen parçalardan oluşur. Bu ayna sayesinde teleskop, çok uzakta, yani 13.5 milyar ışık yılı uzağındaki evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görebilme potansiyeline sahiptir.
Teleskopun amacı, gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin kızılötesi görüntülerini çekmek, yıldız oluşumunu anlamak için yıldızlar ve enkaz disklerini gözlemlemek ve diğer galaksilerin yapısını ve evrimini anlamak için derin uzaydaki galaksileri gözlemlemektir.
James Webb Uzay Teleskobu, dünya genelinde 15 farklı devletin katkılarıyla NASA'nın başkanlığında geliştirilmiştir ve uzaydaki en gelişmiş araştırma araçlarından biri olarak kabul edilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.