Washington Büyükelçiliğine molotofkokteyli atıldı
Parrilla, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, ABD yerel saatiyle dün akşam, Küba’nın Washington Büyükelçiliğine molotofkokteylleri ile "terörist saldırısı" düzenlendiğini belirtti.
Daha öncede gerçekleşti
Saldırıda hiçbir büyükelçilik personelinin zarar görmediğini aktaran Parilla, olayın elçilik binasına yapılan ikinci "saldırı" olduğunu kaydetti.
Daha önceki saldırı 2020 Nisan'da düzenlenmişti.
Molotof kokteyli nedir?
Molotof kokteyli, el yapımı yapımı bir patlayıcı. Bir şişenin içerisine yakıcı madde doldurup ağzına bez tıkanarak hazırlanıyor. Hazılık süreci sonrası yakılıyor ve fırlatılıyor.
Kolayca hazırlanan bu patlayıcı, ilk kez 1936-1939 yılları arasında İspanya İç Savaşı'nda kullanıldı.
Ancak adını, 1939-1949 ve 1953-1956 yılları arasında Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı olan Vyaçeslav Mihayloviç Molotov'dan alıyor.Fotoğraf altı yazısı,
Molotov, Sovyetler Birliği 1939'da Finlandiya'yı işgal ettiğinde dışişleri bakanıydı ve ismi doğrudan bu çatışma ile anılmaya başlandı
Molotov, 1890'da Sovyetsk, Kirov Oblastı şehrinde doğdu. Orta sınıf bir aileden geliyordu.
1906 yılında Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) Bolşevik fraksiyonuna katıldı.
Bolşevikler, 1917 yılında Çarlık rejiminin yıkılmasına neden olan devrimin ardından Moskova'yı ele geçirerek Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ni kurdu.
Molotov, parti içinde hızla yükseldi ve iki dönem Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
Molotov-Ribbentrop Paktı
Molotov, 1939'da Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan "Saldırmazlık Paktı", diğer adıyla Molotov-Ribbentrop Paktı'yla tanınıyor.
İki taraf arasında imzalanan bu paktın içinde Nazi yönetiminin 1945'teki yenilgisine kadar gizli kalan bir protokol vardı.
Bu protokol, Almanya'nın Polonya'yı işgalinin ardından iki tarafın Doğu Avrupa, Baltık ülkeleri ve Finlandiya'yı etki alanlarına almalarını öngörüyordu.
1 Eylül 1939'da Almanya, Sovyetler Birliği ile anlaşma içinde olduğunu bilerek Polonya'yı işgal etti. İngiltere ve Fransa, bunu üzerine Almanya'ya savaş ilan etti ve İkinci Dünya Savaşı başladı. Birkaç gün sonya Sovetler Birliği de Polonya'ya askerî harekât düzenledi.
Kasım ayında Sovyetler Finlandiya'yı istila etti ve "Kış Savaşı" diye anılan savaş başladı.
Molotof kokteyli ise bu savaş sırasında ortaya çıktı.
'Kış Savaşı' ve ev yapımı bombalar
Savaş döneminde dışişleri bakanı olan Molotov, Sovyet radyosunda Birliği'in Finlandiya'yı bombalamadığını, aksine açlık çeken Finlandiyalılara uçaklarla yiyecek gönderdiğini savundu.
Finlandiyalılar bunun üzerine Sovyetlerin ülkelerine karşı kullandığı misket bombasına "Molotov'un ekmek sepeti" lakabını taktılar.
Finlandiyalılar aynı alaycı tavırla, hazırladıkları ve Sovyet ordusunun zırhlı araçlarına karşı kullandıkları ev yapımı bombaya "ekmeğin" yanındaki "içecek" olması nedeniyle "molotof kokteyli" ismini verdi.
Molotof kokteyli şimdi de Ukrayna'da halkın Rus birliklerine karşı direnişi ile tekrar gündemde.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.