Vücut direncimizi nasıl arttırırız? Kış mevsiminde neler tüketilmeli?
İçinde bulunduğumuz aylar hasebiyle vücut direncimizi arttırmamız gerekiyor. Bağışıklık sistemimizle doğrudan bağlantılı olan ''kış'' hastalıkları vücut direncimizi düşürüyor, bu da hastalıklara daha çok yakalanmamızı ve zor atlatmamıza neden oluyor. Bu haberimizde Vücut direncimizi nasıl arttırırız? Hangi meyve ve besinler bize faydalı? Sorularının cevabını bulacaksınız.
Bağışıklık sistemi vücudu mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı koruyan en önemli savunma sistemidir. Hastalıklara yakalanmamak ya da daha az hasarla atlatmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durabilmek çok önemli. Günümüzde değişen iklim koşulları ve zor yaşam şartları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlü tutmak da oldukça zorlaşıyor. Ancak yaşam kalitesini artırmak için tüketilen gıdalara dikkat etmek şart. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, mevsim geçişlerinde vücut direncinin güçlendirmek için sağlıklı bir yaşam tarzının yanında dikkatli beslenmenin de önemine dikkat çekiyor.
ANTİOKSİDAN İÇEREN SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin sahip olması gereken en önemli özellik antioksidan kapasitenin yüksek olmasıdır. Antioksidan içeriği yüksek olan besinlerin başında meyve ve sebzeler geliyor. Bu dönemde beslenmenizde özellikle elma, armut, nar, portakal, mandalina, kivi gibi meyveler ile ıspanak, karnabahar, brokoli, pazı, roka, maydonoz, soğan, sarımsak, kereviz gibi sebzelere mutlaka yer verin.
BOL BOL C VİTAMİNİ ALINMALI
Turunçgiller iyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra potasyum, folik asit ve flavonoid kaynağıdır. Ayrıca turunçgillerde bulunan naringenin ve hesperidin narenciyelere acımsı tadı veren bileşikler olup, kan yağlarının ve kan şekerinin normal sınırlarda seyretmesinde faydalıdır. Nar, mandalina, portakal, kivi gibi meyveler ve maydonoz, brokoli, roka gibi sebzeler antioksidan özelliği olan C vitaminini bol miktarda içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncimizi artırır.
CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
HİNDİSTAN CEVİZİNİN FAYDALARI NELERDİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
DOĞAL ANTİBİYOTİK SOĞAN VE SARIMSAK
Yüzyıllardır soğan ve sarımsağın ünü devam ediyor. Hem çok iyi bir antioksidan hem de mükemmel bir antibiyotik olarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruyorlar.
PROBİYOTİK OLMAZSA OLMAZ
Bilim insanları yıllar sonra bağırsağın ikinci beyin olduğunu ilan ettiler. Bağışıklık sistemini direk ilgilendiren organın bağırsak olduğu ortada. Dolayısıyla vücut direncini arttırmak adına bol bol probiyotik içeren gıdalar tüketilmesi gerekiyor. Kefir ve yoğurt bunların başında geliyor. İçerdikleri dost bakteriler sayesinde bağırsak sağlığını koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar.
VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU ZENCEFİL VE ZERDEÇAL
Zencefil ve zerdeçal kış aylarının vazgeçilmezleri olarak beslenmemizde mutlaka yer almalı. Zencefil B3, B6 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum gibi zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde birçok hastalığa iyi geliyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Zerdeçal da bol miktarda A ve E vitamininin yanında demir, manganez, potasyum, bakır, B6 vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Bu sayede serbest radikallerin oluşmasını engelleyerek, vücut direncinin düşmesini önlüyor.
YULAFI SIK TÜKETMELİ
Olmazsa olmazlardan biri de yulaf. Yulaf, içerdiği beta-glukan sayesinde antimikrobiyal ve antioksidan özellik gösterir. Beta-glukan bağışıklığı güçlendirir ve yara iyileşmesini hızlandırır.
SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Son olarak unutmamamız gereken bir nokta, su tüketimi. Kuru ve soğuk havalar vücuttan su kaybına neden olabiliyor. Ayrıca kış aylarında su içme isteğimiz de azalabilir. Bu nedenle su içmeye özen göstermeli ve günde en az 8-10 bardak su tüketilmeli.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.