Von der Leyen'in İtalya'yı eleştiren raporu Meloni'nin desteği için ertelettiği iddia edildi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, görevine 5 yıl daha devam edebilmesi için İtalyan lider Giorgi Meloni'nin desteğine ihtiyaç duyması nedeniyle Roma yönetiminin eleştirildiği yıllık raporun yayımlanmasını rafa kaldırdığı öne sürüldü.
AB yönetiminin en kilit koltuğu Komisyon Başkanlığı için Ursula von der Leyen'den başkasının ismi geçmese de gerek meclis aritmetiği gerek seçilme usulleri, Alman siyasetçiyi pazarlıklara mecbur bıraktı.
AB Konseyi, oylanması için AP'ye önereceği ismi liderler arasında gizli oylamayla belirliyor. Bu nedenle von der Leyen'in AB liderlerinin desteğini garantilemesi gerekiyor.
Önerilen isim, AP'den güvenoyu alması halinde görevine başlayabiliyor.
Bu süreç, Konseyde bu tür bir oylama için ilk defa oturacak aşırı sağcı İtalya Başbakanı Giorgi Meloni'yi en kritik isim yapıyor.
Zira von der Leyen hem Meloni'nin şahsi desteğine hem de AP'de liderlik ettiği Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) grubunun desteğine ihtiyaç duyuyor.
Politico haber sitesinin Komisyon yetkililerine dayandırdığı iddiasına göre von der Leyen, bu nedenle AB Komisyonunun üye ülkeleri "adalet, yolsuzlukla mücadele, medya özgürlüğü ve çoğulculuk, kuvvetler ayrılığı" başlıklarında değerlendirdiği yıllık Hukukun Üstünlüğü Raporu'nun yayımlanmasını geciktiriyor.
Komisyon, Meloni'nin göreve geldiği 2022'den bu yana basına yönelik kısıtlamaların altını çiziyor. 3 Temmuz'da onaylanması gereken raporun yeni Komisyon Başkanı atanana kadar erteleneceği söyleniyor.
İtalya'nın devlet televizyonu RAİ'nin çalışanları, geçen ay Meloni hükümetinin üzerlerinde baskı kurmaya çalıştığı gerekçesiyle greve gitmişti.
Öncesinde de medya izleme grubu Sınır Tanımayan Gazeteciler, yıllık basın özgürlüğü endeksinde İtalya'nın notunu beş basamak düşürmüştü. 180 ülke arasında 46. sırada yer alan İtalya, diğer AB üyeleri Polonya ve Macaristan ile birlikte "sorunlu" ülkeler kategorisine girmişti.
- Macaristan hatırlatması
Belçikalı liberal AP Milletvekili Guy Verhofstadt'ın Politico'nun haberinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım dikkati çekti.
Verhofstadt, "Macaristan'da (şimdi de İtalya'da) gördüğümüz gibi, hukukun üstünlüğü von der Leyen tarafından seçici bir şekilde uygulanıyor. İtalya'da medya özgürlüğü Meloni'nin yönetimi altında sıkıştı ancak AB Komisyonu bunu gizledi." ifadelerini kullandı.
Von der Leyen, 5 yıllık görevi boyunca hukukun üstünlüğü meseleleri üzerindeki mücadeleyi önemli bir odak noktası haline getirmişti. Bu konuda yıllık raporlamayı von der Leyen başlatmıştı.
Yargı bağımsızlığını sınırladığı gerekçesiyle Macaristan'a AB bütçesinden verilen pay dondurulmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.