Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2961.23
BIST 100
9916.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Volkswagen Audi Skoda ve Bentley Rusya'ya geri döndü

Geçtiğimiz yıl Rus pazarından çekileceğini açıklayan ve oradaki varlıklarını satan Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley ve Lamborghini yeniden Rusya'ya dönerek hizmet sunmaya başladıkları açıklandı.
Volkswagen Audi Skoda ve Bentley Rusya'ya geri döndü
12 Ağustos 2023 11:25:47
Geçtiğimiz yıl Rus pazarından çekileceğini açıklayan ve oradaki varlıklarını satan Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley ve Lamborghini yeniden Rusya'ya dönerek hizmet sunmaya başladıkları açıklandı.

Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley ve Lamborghini, Rusya vatandaşlarına yönelik hizmetlerini yeniden sunmaya başladı.

Geçtiğimiz yıl Rusya pazarından çekilme kararı alan Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley ve Lamborghini markaları, AGR Automotive Group'un Telegram hesapları üzerinden yapılan bir duyuruyla, Rusya vatandaşlarına yönelik hizmetlerine geri döndüklerini duyurdu.

Duyuruda, “Volkswagen Group Rus şirketinin artık AGR Automotive Group olan yeni isimle faaliyetine devam ettiğini büyük memnuniyetle bildiriyoruz. Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley, Lamborghini ve Ducati marka bayilikleri sizler için çalışmaya devam ediyor” ifadesine yer verildi.

AGR Automotive Group, “Önümüzde bizi çok ilginç şeyler bekliyor!” ifadeleri ise çok dikkat çekti.

ww_179e02fb9858fb6d54cc7499e360bed7.jpg

Rusya-Ukrayna Savaşı, Rusya, Beyaz Rusya ve Rus destekli güçlerle Ukrayna arasında devam eden bir çatışmadır. 2014 yılında, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in görevden alınmasının ardından Kırım'daki gerginlikler ve Yanukoviç'in Rusya'dan bölgeye asker göndermesi isteği sonucu başlamış ve Şubat 2022'ye kadar büyüyen bir askeri hareketlilik yaşanmıştır. Bu çatışma sürecinde Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber saldırılar ve siyasi gerilimler de yaşanmıştır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruma ihtiyacını gerekçe göstererek müdahaleye parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022'de Rusya, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni resmen tanımış, 24 Şubat 2022'de ise Putin, Ukrayna'nın istilasını televizyonda duyurmuştur. Diplomatik krizin ardından 2021'de Rusya, Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapmış, 24 Şubat 2022'de ise Ukrayna'nın geniş çaplı istilasını gerçekleştirmiştir.

2014'te başlayan Ukrayna'ya yönelik Rus saldırganlığının temel bileşenleri şunlardır:

Kırım'ın Şubat-Mart 2014'te Rusya tarafından ilhakı (20 Şubat 2014'te yarımadanın geçici olarak işgal edilmesi)

Rusya'nın özel servisleri tarafından "halk" konuşmaları kisvesi altında Donetsk ve Luhansk "halk cumhuriyetlerinin" yaratılmasıyla başlayan Nisan 2014'ten bu yana Doğu Ukrayna (Donbass) savaşı

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali, uzun bir askeri yığınak ve Rusya'nın ayrılıkçı kukla devletleri "DHC" ve "LHC"yi devlet kurumları olarak tanımasının ardından başlamıştır.

BM'ye göre Ocak 2021 itibarıyla savaşın toplam insan kaybı 13.100-13.300 kişi arasında değişmektedir. Bu sayı, 3.375 sivil ölümü, yaklaşık 4.150 Ukrayna askeri ölümü ve yaklaşık 5.700 Rus yanlısı savaşçının ölümünü içermektedir. Ayrıca, yaklaşık 1.8 milyon kişi yerinden edilmiş ve Ukrayna topraklarının %7'sinden fazlası işgal altındadır.

Ukrayna'nın Verkhovna Rada'sı 27 Ocak 2015'te Rusya Federasyonu'nu saldırgan olarak tanımıştır.

Arka plan

Sovyet Başbakanı Nikita Kruşçev, Rus / Sovyet Karadeniz Filosuna ev sahipliği yapan Kırım'ı 1954 yılında Rus SFSC'den Ukrayna SSC'sine devretmiştir. Her iki cumhuriyet de Sovyetler Birliği'nin bir parçası olmuş ve Moskova'daki hükümete karşı sorumlu olmuştur. Bu olay Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce sembolik bir jest olarak görülmüştür. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından hemen önce referandumla Kırım özerkliği yeniden kurulmuştur.

Ukrayna'nın bağımsız bir ülke olmasına rağmen eski bir Sovyet cumhuriyeti olarak, Rusya tarafından etki alanının bir parçası olarak algılanmıştır. Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın ana nedenleri, Rus politikacılarının Rus İmparatorluğu'nun eski büyüklüğünü yeniden kazanma, kontrolünü genişletme ve uluslararası sahnede gücünü artırma çabalarıdır. Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle Rusya, hegemonyasını kaybetmiş, ekonomik sorunlar yaşamıştır.

Ukrayna'da Onur Devrimi olarak da adlandırılan protestolar, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne yönelik entegrasyonunu amaçlamıştır. Bu protestolar sonucunda Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç görevden alınmış, Ukrayna'nın 2004 anayasası geri getirilmiş, diktatörlük yasaları iptal edilmiş ve erken cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenmiştir. Bu değişiklikler, Rusya'nın Ukrayna üzerindeki etkisini zayıflatmıştır.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının temel bileşenleri arasında medya manipülasyonları, yasal ve ekonomik baskılar, dinî kurumların etkisi ve diğer faktörler yer almaktadır. Bu faktörler, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırısının temel nedenlerini açıklamakta ve çatışmanın arka planını oluşturmaktadır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin