Dolar (USD)
35.34
Euro (EUR)
36.46
Gram Altın
3000.05
BIST 100
10075.17
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Virüsün faturası Çin’e ağır oldu!

Çin’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 637 kişi öldü, 31 bin kişi ise virüse yakalandı. Zor günler geçiren ülkede maske kalmadı. Salgınla baş edemeyen Çin, 60 milyar dolar kaybetti.
Virüsün faturası Çin’e ağır oldu!
08 Şubat 2020 00:03:00
Çin’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 637 kişi öldü, 31 bin kişi ise virüse yakalandı. Zor günler geçiren ülkede maske kalmadı. Salgınla baş edemeyen Çin, 60 milyar dolar kaybetti.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Koordinatörü Dr. Irshad Ali Shaikh, Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde başlayan ve dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını hakkında Milat’a özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin afet ve salgınların kontrolü konusunda çok iyi bir noktada olduğu söyleyen Dr. Shaikh, Türkiye’deki ekiplerin çok donanımlı ve işini bilen ekipler olduğunun altını çizdi. Koronavirüsü konusunda Çin’in DSÖ ile şeffaf bir süreç yönettiğini belirten Koordinatör Dr. Shaikh, 2003 yılında ortaya çıkan SARS salgını sonrası oluşturulan Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün bu noktada çok büyük katkısının olduğuna vurguladı. Çin’in salgın dolayısıyla ciddi bir ekonomik sorun yaşadığının altını çizen Dr. Shaikh bu süreçten ABD de dâhil olmak üzere tüm dünyanın etkilenmeye başladığını kaydetti.

Uluslararası kurallar devrede

2003 yılında yaşanan SARS salgınından sonra dünya ekonomisinin 1.3 milyar dolar kaybettiği bilgisini veren Dr. Shaikh, “Bu vakadan sonra gördük ki şeffaf ve açık olunmadığı zaman sağlık problemleri ekonominin de üzerinde büyük etki ediyor. Uluslararası Sağlık Tüzüğü sağlık yetkilileri ile ülkelerin aslında bir nevi davranışlarını düzenlemek amacıyla yapıldı. Burada herhangi bir sağlık olayının ticaret, turizm ve ekonominin üzerindeki etkilerini azaltmak için gerekli tedbirlerin alınması amaçlandı. Uluslararası Sağlık Tüzüğüne göre ülkelerin diğer ülkelere herhangi bilimsel kanıta dayanmayan ticaret ve seyahat engellemelerinin önlenmesini öngörüyor” diye konuştu.

Türkiye afet yönetiminde çok iyi

DSÖ’nün Sağlık Bakanlığı ile saatlik bir iş birliği içerisinde olduğunu kaydeden Dr. Shaikh, “Bizim amacımız sadece bir rehber niteliğinde yöntemler göstermek çünkü zaten Türkiye olarak afet yönetiminde çok güçlü yönlere sahip. Türkiye gerçekten bu işi çok iyi yürütüyor” dedi.

Çin salgınla baş edemiyor

Virüse karşı dünyanın ortak bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Dr. Shaikh, 2003’teki SARS virüsünde aynı hassasiyetin gösterilemediğini aktardı. Virüs hakkında çok fazla bilinmeyenin olduğunu aktaran Dr. Shaikh, “Şu anda Çin’de insanların kişisel koruyucu ekipmanlarında bir eksiklikler var. Sağlık çalışanlarının üzerindeki yük çok fazla. Çin maskeleri UNİCEF’ten temin ediyor ve diğer ülkeler de başka tıbbı malzemeler için Çin’e yardımda bulunuyor. 1.3 milyar gibi bir nüfusa sahip bir ülkede böyle bir salgını gerçekleşmesi daha önce eşi benzeri görülmemiş bir felaket ile karşılaşılmasına neden oldu. Çünkü şu anda Çin’de yeni yıl kutlandığı için de insanlar seyahat halindeler. Buna hastalıkların yayılması için mükemmel bir fırtına zamanı adı veriyoruz. Ne yazık ki Çin gibi güçlü bir sağlık sistemine sahip bir ülke bile tek başına böyle bir salgınla başa çıkamıyor” açıklamalarında bulundu.

Ekonomik etkisi büyük

Salgın nedeniyle Çin’in büyük bir ekonomik kayıp yaşadığının dile getiren Dr. Shaik, “Çin, 60 milyar dolar ekonomik kayıpla karşı karşıya aslında. ABD’de bile borsa düşüşe geçti. Dünyadaki en büyük 500 şirketin 300’ü virüsün çıktığı ve salgın halini aldığı Wuhan şehrinde üretim yapıyor. Şu anda bu salgın nedeni ile ünlü telefon markaları bile tedarik sıkıntısına girebilir. Çünkü Çin’de hayat durmuş durumda” dedi.

Virüsün bilinmeyen etkileri olabilir

Salgının grip mevsiminde yayılmasının birçok zorluğu da beraberinde getirdiğini belirten Dr. Shaikh, hastaların bir anda yere düşerek ölmesini şu şekilde açıkladı: “İnsanların yere düşerek ölmelerini sebebi ciğerlerindeki sıvı aslında. Ciğerlerinde sıvı birikince ciğerleri şişiyor ve nefes alamıyorlar. Nefes alamadıklarından dolayı yere düşerek ölüyorlar. Zatürreye çevirdiğinde arada zaman olur ve bu virüsü bu sırada tespit edebiliriz aslında ama şu anda bu tarz vakalarda şikâyetin altında yatan başka hastalık olup olmadığına da bakıyoruz. Bu virüs insan vücudunda yeni olduğu için insan vücudu da daha önce vermediği tepkiler verebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu süreçte Çin’den klinik kanıtlar toplamaya çalışarak diğer ülkelerdeki sağlık çalışanlarına etkin tavsiyelerde bulunuyoruz.”

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin