Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Verilen sözlerin takipçisi olacağız

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, 'Filistin'in hakkını savunmak noktasında üzerimize düşeni yaptık. Verilen bu sözlerin takipçisi olacağız' dedi.
Verilen sözlerin takipçisi olacağız
24 Mart 2013 01:00:00
Başbakan Erdoğan, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, 'Filistin'in hakkını savunmak noktasında üzerimize düşeni yaptık. Verilen bu sözlerin takipçisi olacağız' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılışı için Yüksek Hızlı Tren ile Eskişehir'e giderken gazetecilerin İsrail'in Mavi Marmara Baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Ambargoyla ilgili de yasak kalktı

Mavi Marmara Gemisi'nde hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek tazminatlarla ilgili anlaşmanın nasıl yapılacağı sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Kendilerine şunu söylüyorduk: Burada eğer 'apology' kelimesini kullanmazsanız, bu bizim için gerçekçi değildir. Yani özür, özür dileme ifadesini kullanmanız gerekir dedik. Birçok şeyden sonra bu sağlandı. Üç başlığımız var demiştik, bir özür dilenecek, iki şehitlerimizin ailelerine tazminat ödenecek, üç Filistin'e olan ambargo kaldırılacak. Daha sonra özür ve tazminat kabul edilmişti, ama ambargo kabul edilmemişti. Bu süreçte ambargoyla ilgili de yasağı kaldırdılar"

Görüşme talebi Amerika'dan geldi

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "Bu sürece Sayın Obama'nın dahil olmasını siz mi talep ettiniz" sorusunu da "Görüşme talebi Amerika'dan geldi" şeklinde cevap verdi. Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Türkiye'nin Mavi Marmara baskınıyla ilgili davalardan vazgeçtiği yönünde haberler olduğunu'' yönündeki ifadeleri üzerine ''Daha, henüz böyle bir şey söz konusu değil. Bu süreç içerisinde uygulamaları görelim, uygulamalar sağlıklı yürüdükten sonra bu uygulamalara yine olumlu katkı sağlamayı arzu ederiz. Yeter ki süreç olumlu yürüsün, olumlu yürüdükten sonra biz taş koymayı arzu etmeyiz'' diye konuştu.

Verilen sözlerin takipçisi olacağız

''Elbette bu adımlar Mavi Marmara'da katledilen 9 şehidimizi geri getirmeyecek" diyen Erdoğan, "Ancak gerek şehitlerimizin hatırasına ve ailelerinin haklarına sahip çıkmak gerek Filistin'in hakkını savunmak noktasında biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. İsrail tarafından verilen bu sözlerin takipçisi olacağız. Bölgede barışın tesis edilmesi için bir normalleşme sürecinin adımlarının atılabileceğinin bu gerekçelere dayandığını, bu şekilde ifade etmiş oldum'' ifadelerini kullandı.

Gazze yolcusu

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''İlkbaharın bu ilk günlerinde Türkiye'nin 81 vilayetinde umutlar yeşerdi. Güneş toprağı ısıtırken yüreklerimizi ısıttı. Evet, cemreleri gördük. İnşallah bu cemreler çözüm sürecinin de cemreleri olsun, analar ağlamasın, anaların o gözlerindeki umut ışıkları dinmesin. Bu umudun köreltilmesine, çiçeklerin, filizlerin kopartılmasına, baharın kışa çevrilmesine müsaade etmeyelim. Kıştan başka mevsim tanımayanlara, karanlığı bir yaşam tarzı olarak seçenlere, ışıktan korkanlara ne olur fırsat vermeyin'' Erdoğan, ''Bu ay içerisinde, nisan ayı içerisinde benim bir Gazze ziyaretim olabilir. Temennim odur ki bu sürece aklıselim hakim olsun'' dedi.