Vergi levhası nedir? Kimler vergi levhası almalıdır?
Ticaret yapılan iş yerlerinin temel ögelerinden biri olan vergi levhası bulundurmak bazı mükellefler için zorunludur. İşte Vergi levhası hakkında merak edilenleri haberimizde derledik...
VERGİ LEVHASI NEDİR?
Vergi levhası, vergi tarhının sas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren şekil ve içeriği Maliye Bakanlığınca belirlenen belgedir. 6111 sayılı Kanunun 82 nci maddesi gereğince mükellef olanların vergi levhası almaları zorunludur ancak asmaları zorunlu değildir. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisinde belirtilen mükelleflerin her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almaları zorunludur.
KİMLER VERGİ LEVHASI ALMALIDIR?
Gelir vergisinde:
- Ticari kazanç sahipleri
- Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)
- Serbest meslek erbabı
- Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak,
Kurumlar Vergisinde:
- Anonim şirketler
- Limited şirketler
- Eshamlı komandit şirketler vergi levhası almak ve bulundurmak zorundadırlar.
VERGİ LEVHASI NEREDE DURMALIDIR?
Vergi levhası bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler vergi levhalarını merkezlerinde, şubelerinde, satış mağazalarında, çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde, taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulundurmalıdırlar. Birkaç katlı ve reyonlu olan iş yerlerinde her bölümde birer tane vergi levhası bulundurma zorunluluğu yoktur.
VERGİ LEVHASI ASMAK ZORUNLU MU?
Vergi levhası mükelleflerinin levhayı almaları zorunludur, ancak asmaları zorunlu değildit. Şöyle ki, 6111 sayılı Kanunun 82. maddesiyle, VUK'un 5 inci maddesinde yer alan "levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar" ibaresi "levhayı almak zorundadırlar" şeklinde değiştirilmiş ve bu değişiklikle vergi levhasının asılma zorunluluğu kaldırılmıştır.
E-DEVLET VERGİ LEVHASI DURUMU NASIL SORGULANIR?
Vergi mükellefleri tarafından alınan vergi levhalarına ulaşılmasını sağlayan sistem hem ticaret yapan hem de alışveriş yapan vatandaşlar tarafından kullanılabilir. Alışveriş yaptıkları mükelleflerin ya da ticaret yapanlar iş yapacağı yerlerin vergi durumlarını görmek isteyenler bu işlemi e-devlet portalı üzerinden gerçekleştirebilirler.
VERGİ LEVHASI BULUNDURMAMANIN CEZASI NEDİR?
Vergi levhası mükellefi olan kişilerin vergi levhalarını bulundurmaları gereken yere asmamaları ve bunun denetimle ortaya çıkması ise beraber Vergi Usul Kanununun 353. maddesinin 4 numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilir.
İşte, Vergi Usul Kanununun ilgili maddesi;
**(4108 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen bent)** Günlük kasa defteri, günlük perakende satış ve hasılat defteri ile Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin; işyerinde bulundurulmaması, bu defterlere yazılması gereken işlemlerin günü gününe deftere kayıt edilmemesi veya yoklama ve incelemeye yetkili olanlara istendiğinde ibraz edilmemesi halleri ile vergi kanunlarının uygulanması bakımından levha bulundurma veya asma zorunluluğu bulunan mükelleflerin bu zorunluluğa uymamaları halinde her tespit için **(4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktar) **10.000.000 lira **(****442 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2015'den itibaren 20****0 -TL)** özel usulsüzlük cezası kesilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.