Dolar (USD)
34.14
Euro (EUR)
38.07
Gram Altın
2914.23
BIST 100
9891
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Venezuela liderine uyarı:Darbe olabilir Küba'ya kaç!

Venezuela'da Nicolas Maduro'yu görevden uzaklaştırmak isteyen Caracas yönetimine darbe yapılabileceğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Venezuela liderine "Küba'ya kaç" uyarısında bulundu.
Venezuela liderine uyarı:Darbe olabilir Küba'ya kaç!
03 Şubat 2018 07:33:00
Venezuela'da Nicolas Maduro'yu görevden uzaklaştırmak isteyen Caracas yönetimine darbe yapılabileceğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Venezuela liderine "Küba'ya kaç" uyarısında bulundu.

ABD'DEN VENEZUELA LİDERİ MADURO'YA "SENİ DEVİRECEĞİZ" MESAJI

ashıngton yönetimi, 'askeri diktatörlük' olarak nitelendirdiği Venezuela'da orduya, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı darbe yapın mesajı yolladı. Latin Amerika gezisi öncesi Texas Üniversitesi'nde katıldığı bir panelde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Caracas yönetiminin yakın zamanda ordu tarafından devrilebileceğini söyledi.

'ORDU GÖREVE'

BBC'nin haberine göre, Tillerson, Latin Amerika'da ordunun tarihsel olarak ciddi kriz zamanlarında müdahalede bulunduğuna dikkati çekerek "Venezuela ve Güney Amerika tarihinde, işler çok kötüye gittiğinde ve liderler artık halka hizmet edemediğinde, genellikle ordunun değişim aracı olduğu zamanlardır" dedi. Ellerinde planlanmış herhangi bir eyleme dair istihbarat olmadığını vurgulayan Tillerson, "Elbette rejim değişikliğini desteklemiyoruz, sadece Maduro'nun anayasal düzene dönmesini temenni ediyoruz. Ancak barışçıl geçişi ordu müdahalesi de sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

'TÜM KITA BİRLEŞMELİ'

Venezuela liderinin Küba'dan sığınma talep etmesi gerektiğini söyleyerek biraz daha ileri giden Tillerson, "Mutfak onun için biraz fazla ısınırsa, Küba'nın başkenti Havana'da, kendisine plajda güzel bir malikane verebilecek bazı arkadaşları olduğundan eminim" diye konuştu. Venezuela'daki ekonomik krizden 'yolsuzluk yapan ve düşmanlık güden Maduro rejiminin sorumlu olduğunu' öne süren ABD'li Bakan, "Bu insan eliyle gerçekleştirilen bir çöküş. Dünyanın bilinen en büyük petrol rezervleri Venezuela'da ama halk açlık ve hastalık yüzünden ölüyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Washington yönetiminin sert açıklamasına Caracas hükümetinden yanıt gecikmedi geldi. Tillerson'un yorumlarını eleştiren Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, "Emperyalizm düşmanımızdır. Trump, Venezuela ve Orta Amerika göçmenlerine saldırdığı gibi Meksika'ya da aynı şekilde davranıyor. Emperyalizm hiçbir şeye saygı duymuyor. Latin Amerika ülkeleri emperyalizme karşı birleşmeli" dedi.

CIA 2 KEZ YENİLDİ

Nicolas Maduro'yu seçimle yenemeyen ve halk desteğini azaltamayan CIA, Venezuela'da geçen sene 2 kez başarısız askeri kalkışmalara imza atmıştı. İlk olarak Oscar Alberto Perez isimli polis pilotu, 28 Haziran 2017'de, kaçırdığı helikopterle Caracas'taki Yüksek Mahkeme binası ve parlamentoyu bombalamıştı. Darbecinin bildirilerinin sosyal medyada yayılmasına olanak sağlayan ABD medyası, kalkışmaya halkın destek vermesi için çalışma yürütmüştü. İstediğini elde edemeyen CIA destekli 'muhalifler', ikinci kalkışmayı da 6 Ağustos 2017'de başlatmıştı. Ülkenin üçüncü büyük kenti Valencia'da 41'nci Tugay'a bağlı askerler, hükümet değişikliği için karargahlara saldırı düzenlemişti. Maduro'nun talimatıyla düzenlenen operasyonlarda her iki grubun üyeleri de yakalanmıştı.