Dolar (USD)
34.10
Euro (EUR)
38.09
Gram Altın
2872.04
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

VEKALET SAVAŞI

Gezi eylemlerinde Kürtleri sokağa çıkarmayı başaramayan küresel koalisyonun taşeronları, Gezi olaylarını Doğu'ya taşıma gayretine düştü. Lice'de yaşanan karakol gerilime Kandil, İmralı ve BDP tepki gösterdi: Kürtler bu oyuna gelmez
VEKALET SAVAŞI
30 Haziran 2013 00:00:00
Gezi eylemlerinde Kürtleri sokağa çıkarmayı başaramayan küresel koalisyonun taşeronları, Gezi olaylarını Doğu'ya taşıma gayretine düştü. Lice'de yaşanan karakol gerilime Kandil, İmralı ve BDP tepki gösterdi: Kürtler bu oyuna gelmez

FERHAT AÇIL

Büyük riskler alınarak başlatılan Çözüm Süreci, küresel ve ulusal provokasyonlara rağmen kararlılıkla devam ediyor. Gezi eylemleriyle süreci sabote edemeyenler bu sefer Lice'yi karıştırmaya çalışıyor. Kamuoyunun genel kanısı bu oyunun da başarılı olmayacağı yönünde.

Vekaletten savaştırıldık

"Kürtlerin ve Türklerin birbiriyle barışmasından huzursuz olan çok çevre var" diyen Abdullah Öcalan bu provokasyon girişimlerine dikkat çekmişti. Öcalan BDP heyetiyle yaptığı son görüşmede, "Vekaleten Kürtler ve Türkler adına son 2 yüzyıldır büyük bir şiddet sarmalı üretildi. Şimdi biz bundan çıkmaya çalışıyoruz; bu şiddet sarmalını bize dayatanlar, bu defa bizsiz barışamazsınız demeye getiriyorlar" demişti.

Sürecin başarıya ulaşmasını istemiyorlar

Öcalan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Vekaleten Kürtler ve Türkler adına son 2 yüzyıldır büyük bir şiddet sarmalı üretildi. Şimdi biz bundan çıkmaya çalışıyoruz; bu şiddet sarmalını bize dayatanlar, bu defa bizsiz barışamazsınız demeye getiriyorlar. Yani savaşınızı da biz yaparız, barışınızı da biz yaparız diyorlar. Türkler ve Kürtler birbiriyle doğrudan da savaşamazlar, bizim adımıza vekaleten savaşırlar; barışacaksa da bizim istediğimiz ve bizim vekaletini vereceğimiz şekilde barışabilirler demeye getiriyorlar."

Savaşı kader olarak dayatıyorlar

"Özgüce dayalı bir barışı inşa etmemiz lazım. Ve bu barışı da eşitlik hukuku çerçevesinde inşa etmeliyiz. Bunu başaramazsak, bu şiddet sarmalını Ortadoğu toplumlarına bir kader olarak dayattıkları gibi Türklere ve Kürtlere de bir kader olarak dayatmaya devam edecekler."

Gezi olmadı sıra Lice'de

Gezi olaylarında Kürtleri sokağa dökemeyen güçler, süreci sabote etmek amacıyla Gezi olaylarının bir benzerini Güneydoğu'da yapmaya çalışıyor. Çözüm sürecine olan desteğin yüzde 90'larda olduğu bölgede bu tür provokatif girişimlerin başarılı olamayacağı genel kabul görüyor.

Sabırlı olacağız

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu çok zorlu bir süreç. Bu süreç her an bir kırılma tehlikesi geçirebilir. Kırılgan Çok travmalar yaşadık biz Türkiye'de. Böyle bir şeyin başlangıcında kim bilir kimler neler düşündü, neler hayal etti. Sabırlı olacağız. Şüphesiz yüzde 40'larla, 50'lerle başlayan süreçte bugün yüzde 70'lik desteğe kavuştuk. İnsanlar şuna şükrediyorlar ve teşekkür ediyorlar, 6 aydan beri bir tek cenaze haberi gelmedi" dedi.