Dolar (USD)
34.69
Euro (EUR)
36.72
Gram Altın
2956.11
BIST 100
9652
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Varikosel ağrısı nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Varikosel testilerde yer alan toplardamarın görevini yerine getirmemesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Peki Varikosel ağrısı nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Böyle durumda olan kimse mutlaka hekim kontrolünde tedavi olmalıdır. İşte varikosel hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...
Varikosel ağrısı nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
01 Nisan 2019 14:42:00
Varikosel testilerde yer alan toplardamarın görevini yerine getirmemesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Peki Varikosel ağrısı nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Böyle durumda olan kimse mutlaka hekim kontrolünde tedavi olmalıdır. İşte varikosel hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...

Varikosel testilerde yer alan toplardamarın görevini yerine getirmemesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Peki Varikosel ağrısı nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Böyle durumda olan kimse mutlaka hekim kontrolünde tedavi olmalıdır. İşte varikosel hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar...

Varikosel Nedir?

Varikosel, testislerden çıkan kirli kanı taşıyan toplardamarlarda oluşan damar genişlemesidir. Testisin etrafındaki toplardamarların normalde olması gerekenden daha geniş halde bulunması ve testisin içerisindeki ısıyı artırması şeklinde tanımlanabilir. Bacakta görülen varis hastalığının testiste görülmesi olarak da tarif edilebilir.

Varikosel, sağlıklı erkek popülasyonun yaklaşık olarak %14 ila %23’ünde görülmekte ve genellikle herhangi bir probleme neden olmamaktadır. Ancak kimi erkeklerde varikosel ileri boyutta olabilir ve testisin sperm üretiminde sıkıntıya yol açabilir.

Varikosel, doğuştan olan bir durumdur ve %90 oranında sol testiste görülür. Sol testis sağa göre daha çok basınca ve nispeten daha yavaş bir kan akımına maruz kaldığı için varikoselin sol testiste daha fazla görüldüğü düşünülmektedir.

Varikosel Neden Olur?

Varikosel yapısal bir bozukluktur ve değişik nedenlere bağlı olarak gelişmiş olabilir. Damar içindeki kapakçıkların yetersiz gelişimi, ergenlikte testise gelen kan akımının yüksek olması, özellikle sol taraf testis damarlarında kan basıncının yüksek olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Hafif düzeydeki varikosel herhangi bir belirti vermeyebilir. Fakat yıllar içerisinde damarlardaki genişlemenin ilerlemesiyle testislerde şişkinlik ve ağrı hissedilebilir. Sıcak havalarda ve uzun süre ayakta durulduğunda testislerdeki damarlar belirginleşir, ağrı artar.

Çok ilerlemiş varikosel durumlarında ise testis boyutlarında küçülme ve kıvamında yumuşama olur. Varikosel elle muayenede kolayca anlaşılır. Testislerin muayenesi sırasında öksürterek veya ıkındırma yoluyla bu damarlar incelenerek teşhis konulabilir. Ayrıca damar yapısının incelenmesini sağlayan ultrason aracılığı ile de tespit edilir.

Varikoseli olan hastalarda mutlaka 2 kez sperm analizi yapılarak sperm yapılarının değerlendirilmesi gerekir. Bazı erkeklerde sperm sayımının aşırı etkilendiği ve hatta spermin hiç dışarı çıkmadığı durumlarla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda varikosel dışında altta yatan başka nedenlerin araştırılması mutlaka gereklidir. Varikoselin oluşumunda bilinen genetik sebepler yoktur. İlerleyen zaman içerisinde bazı hastalarda testosteron hormonu salınımında azalma görülür.

Varikosel Daha Çok Kimlerde Görülür?

Varikosel, genellikle gençlerde yani üreme potansiyeline sahip ve cinsel hayatın aktif olduğu yaşlarda görülür. Genellikle uzun süre ayakta kalan, ağır egzersiz veya iş yapan, fazla kilolu, kronik astımı olan ya da kronik öksürük nöbeti geçiren ve fiziksel olarak uzun boylu, zayıf erkeklerde görülür.

Varikosel Ağrısı Nasıldır?

Varikosel ağrısı genelde kasık bölgesinde ve testiste, zaman zamansa bacakta görülmektedir. Özellikle ileri safhadaki varikoselde bölgede ağrı görülmektedir. Ağrı ile beraber terleme ve sıcaklık hissinde artış olur. Ağrı uzun süre ayakta durmak, egzersiz, yürüyüş ve cinsel aktivite sonrası daha belirgin hissedilir.

Varikosel Teşhisi Koyulduktan Sonra Neler Yapılması Gerekir?

Varikosel teşhisinden sonra testisin kıvamına ve testis boyutları arasında fark olup olmadığına bakılır. Sperm parametrelerini belirlemek amacıyla semen analizi yapılır. Çıkan sonuçlara bakarak hastanın ameliyat edilip edilmeyeceği kararlaştırılır. Sperm parametrelerinin bozulmasını engellemek için beslenme alışkanlığı düzeltilmeli, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar bırakılmalı ve toksik maddelere maruz kalınmaması gerekmektedir.

Varikosel Mutlaka Tedavi Edilmeli midir?

Bütün varikosellerin tedavi edilmesine gerek yoktur. Sperm sayısını azaltan başka nedenler varsa öncelikle bu nedenlerin tespit edilerek düzeltilmesi gerekir. Bunun dışında azospermi yani “sıfır sperm” durumunda varikoselin tedavi edilmesi halen tartışmalıdır. Azospermi yapan nedenlerin mutlaka araştırılması gerekir. Çünkü genellikle varikosel sperm sayısını sıfıra düşürecek tek neden olamaz. Fakat tedavisi gereken varikoseller ihmal edilirse tedavi edilmeyen varikoselin ilerleyen zaman içerisinde sperm kalitesinin bozulması dışında testisin küçülmesi ve testosteron üretimi ile ilgili sorunlara yol açması mümkündür. Bu durumlarda varikoselin giderilmesi için operasyon gereklidir. Operasyon olmak istemeyen erkeklerin üroloji uzmanı tarafından yılda 1 kez muayene olmaları önerilir.

Hangi Hastalar için Varikosel Ameliyatı Kararı Verilir?

Varikosel derecesine bakılarak ameliyat kararı verilmemektedir. Ameliyat kararı hastaya göre değişiklik gösterip bazı olgularda 1. derece varikosel bazılarında ise 3. derece varikoselde ameliyat yapılır. Sadece testis ağrısı yaşayan kişilerde ameliyat kararı verilmesi doğru değildir. Varikosel tespit edilmiş olması, hastada kısırlık sorunu olması, Doppler ultrasonografi ile damar genişlemesinin 3 mm üzerinde olması ve Doppler incelemede kan geri kaçışının belirlenmesi, testis boyutunda küçülme ve testis kıvamında yumuşama olması, ayrıca semen analizinde sperm parametrelerinin bozuk olduğunun belirlenmesi gibi kriterlerden birkaçının bir arada bulunması ile ameliyat kararı verilmektedir.

Varikosel Ameliyatı

Varikosel ameliyatı kasık bölgesinden yapılan mikroskobik cerrahi yöntem ile genişlemiş damarların bağlanmasıdır. Bu yöntemle yapılan cerrahi müdahalede başarı şansı yüksek, tekrar etme ve komplikasyon oranı düşüktür. Operasyon süresi 1 ila 2,5 saat arasında değişebilmektedir. Hastalar operasyon gününde hastaneden taburcu olabilir, iki-üç gün sonra işe dönebilirler. Operasyon sonrası hasta minimum düzeyde ağrı hisseder.

Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Varikosel ameliyatı mikrocerrahi yöntemle yapılmaktadır. Kasık bölgesinde 2 cm’lik bir kesiden girilerek testis damarlarına ulaşılır. Ameliyatta genel veya lokal anestezi altında mikroskop kullanılması, operasyonda damarların daha net olarak tanınmasını ve testisi besleyen arterin dikkatli bir şekilde korunmasını sağlar. Mikroskop altında genişlemiş toplardamarlar, diğer damarlardan ayrılarak bağlanır.

İLGİLİ HABERLER Dudak morarması neden olur? Nasıl geçer? Reflü nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Fondöten lekesi nasıl geçer? Göz kuruluğu neden olur? Nasıl geçer? Diş ağrısı nasıl geçer? Tedavisi nelerdir? Dudak uçuğu neden olur? Nasıl geçer? Ses kısıklığı nasıl geçer? Tedavisi nedir? Sivilce izleri nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri nelerdir? Hıçkırık tutunca ne yapmalıyız? Hıçkırık nasıl geçer? Yüksek ateş nasıl geçer? Ateşi düşürmenin yolları nelerdir? Boğaz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Karın ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir?
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin