Dolar (USD)
35.32
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
3033.26
BIST 100
10000.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Van'da kaçakçılık operasyonları: 48 gözaltı

Van'da geçen ay gerçekleştirilen kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesine yönelik operasyonlarda 48 şüpheli yakalandı.
Van'da kaçakçılık operasyonları: 48 gözaltı
02 Ekim 2023 13:20:18
Van'da geçen ay gerçekleştirilen kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesine yönelik operasyonlarda 48 şüpheli yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 1-30 Eylül'de 39 operasyon gerçekleştirildi.

Ele geçirenler şaşırttı

Operasyonlarda, 2 tabanca, 3 av tüfeği, şarjör, 36 av tüfeği kartuşu, 13 tabanca fişeği, 1318 litre akaryakıt, 20 bin 879 paket sigara, 164 cep telefonu, 97 cep telefonu aksesuarı, 21 akıllı saat, 126 elektronik sigara, 95 elektronik sigara likidi, 1010 tıbbi ilaç, 339 sikke ve tarihi eser, 68 kilo 400 gram açık tütün, 146 paketlenmiş tütün, 8 bin 680 dolu makaron, 3 bin 400 boş makaron, 422 puro, 6 bin 400 sigara yapım malzemesi ve 2 banka çeki ele geçirildi.

Gözaltına alınan 48 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

650x344-vanda-kacakcilik-ve-uyusturucu-operasyonlari-1528099877561_29522c0c006d174634458c20339a9994.jpg

Türkiye'de kaçakçılık

Kaçakçılık; bir malın yasalara aykırı olarak gizli yollardan bir ülkeye sokulması ya da bir ülkeden çıkarılmasıdır. Gümrük vergisinden kaçmak, ihracat ya da ithalat yasağını aşmak için başvurulan bir yoldur.

Kaçakçılığın geçmişi, ticaretle ilgili ilk vergilerin konmasına ya da ilk ticari düzenlemelere kadar indirilebilir.

Tarih boyunca pek az değişen kaçakçılık yöntemleri, temelde kaçak malı gümrük denetimine takılmayacak bir yolla sınırdan geçirmeye ya da kaçak malı başka bir yük içinde, taşıtların gizli bölümlerinde ya da kişilerin tahmin edilemeyecek bir yerinde saklayarak gümrük denetimini atlatmaya dayanır.

Ülkemizde ise kaçakçılık, uzun yıllardır süregelen ve devleti büyük zararlara uğratan bir sorundur. Sınır boylarından ülkemize sokulan ve yasa dışı olduğu gibi, kayıt dışı olduğu için de zararları tartışılmayacak boyutlarda olan kaçakçılık, son 20 yıl içerisinde daha organize bir şekilde yapılmaktadır. Yasadışı yapılanmalar ve dozajı her geçen gün artan bir yayılmacılıkla toplumu sarmakta, bireyi önemsizleştirerek sosyal güveni sarsmakta, birey-toplum, birey-devlet ilişkilerini şüpheci kılmaktadır. Görülen odur ki, bazı kişilerin kolay para kazanma arzusu, bu haksız kazancın temel nedenini teşkil etmektedir.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’ye kaçak giren ürünlerin miktarı dikkate alındığında ve kaçak ürünleri taşımak için 20 tonluk kamyonlar kullanıldığı varsayıldığında, her yıl 204 bin “görünmez” kamyonun yurda kaçak mal soktuğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin kaçakçılık nedeniyle yılda 20 milyar dolarlık kayba uğradığını söyleyen Aygün, “Gümrüklerimiz kevgire dönmüş durumda, delik deşik… Türkiye’ye her yıl 204 bin kamyonun taşıyacağı kadar kaçak mal giriyor. Bu kadar mal ülkeye nasıl giriyor insanın aklı almıyor. Bu görünmez kamyonlar nedeniyle 20 milyar dolarımız havaya uçuyor” dedi.

Kaçak mal ticaretinin devlet için vergi ve istihdam, üretici için ise gelir kaybına yol açtığını söyleyen Aygün, “Ürettiğimiz şekeri ve çayı tüketemediğimiz için stoklar birikiyor, olan üreticiye oluyor. TEKEL’in pazar payı düşüyor, olan vatandaşa oluyor. Akaryakıt kaçakçılığıyla birileri haksız kazançlar elde ediyor, yorulmadan para kazanıyor, yine olan vatandaşa oluyor. Fatura, işsizlik ve yoksulluk olarak vatandaşa çıkıyor. Devlet kaçakçılık nedeniyle mahrum olduğu vergi gelirlerinin tahsili için vatandaşa yöneliyor.” diye konuştu.

Türkiye, sigaradan içkiye, çaydan şekere, akaryakıttan cep telefonuna kadar tam bir “kaçak” cenneti…

Anakara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı “Kaçak Ekonomisi” raporuna göre; Türkiye ekonomisi ülkeye hangi yollardan girdiği belli olmayan kaçak ürünler yüzünden yılda 20 milyar dolar kaybediyor. Kaçakçılık yoluyla ülkeye giren ürünler, Türkiye ekonomisinde vergi, istihdam ve gelir kaybına neden oluyor.

Kaçakçılık suçları, telafisi mümkün olmayan büyük zararlar vermesi nedeniyle kanunlarımızda nitelikli suçlar arasında sayılmıştır. Bu suçlar; işleniş yöntemlerinin çok ve çeşitli olması, yüksek miktarlarda haksız kazanç elde edilmesi, güzergâh ve rotalarının sürekli değişmesi, devlet bütçesine verdiği zararın yüksek olması ve insan sağlığına daha fazla zarar vermesi nedeniyle nitelikli suçlardan sayılmışlardır. Bu yüzden kaçakçılık suçlarıyla daha etkin mücadele edebilmek için 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ihdas edilmiştir. Gümrük, akaryakıt ve her türlü emtia kaçakçılığı suçlarının soruşturulması ve kovuşturulması, bu Kanun maddeleri kapsamında yapılmaktadır

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin