Van depreminde yıkılan kerpiç evlerin yerine köy evleri yapıldı
Kentte 2011'de yaşanan ve 644 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerde, şehir merkezi ve ilçelerin yanı sıra kanunla mahalle statüsü kazanan köylerde de yıkım yaşandı.
Büyük bölümü kerpiç ya da depreme dayanıksız olan yapıların yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan projeler kapsamında TOKİ tarafından zemini sağlam olan alanlara 8 bin 500 tek katlı köy evi inşa edildi.
Depremden bir yıl sonra sarsıntılara dayanıklı yatay mimariyle inşa edilen 3+1 evlerine yerleşen mahalle sakinleri, yıllardır yeni evlerinde güven içinde yaşamlarını sürdürüyor.
'Evlerimizden çok memnunuz'
Tuşba ilçesine bağlı Bardakçı Mahallesi Muhtarı Tevfik Uçar, AA muhabirine, depremde mahallelerindeki birçok yapının ağır hasar gördüğünü söyledi.
Depremin üzerinden geçen 12 yıllık süreçte kentteki yaraların sarıldığını belirten Uçar, şunları kaydetti:
"Mahallemizde evlerin büyük kısmı ağır hasar aldı, çoğu yıkıldı. Hepsi tek katlı kerpiç evlerdi. Depremin hemen ardından devletimiz bu işe el attı. Bizim bulunduğumuz bölgede 30 konut yapıldı. Çok sağlam yapılar inşa edildi. Vatandaşlarımız mağdur edilmedi. Kısa sürede vatandaşlar evlerine taşındı. Tek katlı evlerimiz depreme çok dayanıklı."
Mahalleli Bülent Uçar da "Yaralarımız bir yılda sarıldı. Uzun süredir bu konutlarda yaşıyoruz. Evlerimizden çok memnunuz. Güven içinde kalıyoruz. Sağlam olduğu için korkmuyoruz, rahat uyuyabiliyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde de benzerleri yapılıyor. Oradakiler de evlerine geçtiklerinde çok mutlu olacaklar. Sadece sabırlı olsunlar." diye konuştu.
İpekyolu ilçesi Karpuzalan Mahallesi Muhtarı Orhan Tektaş, "Depremde inşa edilen evlerimiz tek katlı ve müstakil. Çok sağlam yapılmış. Yıllardır oturuyoruz ve bir sıkıntı yaşamadık. Evlerimizden çok memnunuz." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.