Vaatler yerine getirilsin
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA
Yeni anaysa çalışmaları için oluşturulan Anayasa Komisyonu yasama dönemi boyunca çalışmalarını sürdürdü. Milletin beklentilerini karşılayacak bir taslak üzerinde uzun çalışmalar yapıldı. Meclisin kapanmasına yakın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Gelin uzlaşılan 48 maddeyi hemen yürürlüğe koyalım" açıklamasından sonra tartışmalar alevlendi. 48 maddenin yetersiz olduğunu düşüne muhalefet şapka atarken, iktidar bu konuda ısrarcı görünüyor. Milat'a konuşan uzmanlar ise uzlaşmaya yaklaşmayanları eleştiriyor. Uzmanlar, "48 maddenin içinde önemli değişiklikler var. Yetmez ama evet denilmeli. Ama anayasanın tamamı değiştirilmeden çalışmalar bırakılmamalı. Seçimlerde verilen vaatler yerine getirilsin. Anayasa tamamen değişene kadar çalışmalar bırakılmasın" uyarlarında bulundu.
Hak ve özgürlükler için önemli
Hukukçular Birliği Başkanı Sinan Kılıçkaya, 48 madde üzerinde anlaşma sağlanmasını değerlendirerek, "Bu anayasanın tamamı değiştirilmediği sürece yeni anayasa yapılmış sayılmaz. Ancak tıkanmalar şunu gösteriyor ki, uzlaşılan bu 48 maddenin yasalaşması da faydalı olabilir. Çünkü bu 48 madde içerisinde hak ve özgürlükleri genişleten noktalar var. 'Yetmez ama evet' denilerek bu hazır maddelerin yürürlüğe sokulması faydalı olacak" dedi. "Yeni anayasa bugüne kadar yapılmış olsaydı, Gezi olayları bu kadar büyümezdi" diyen Demokraside Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Bozdemir, "Milletin iradesine balyoz vurularak, milleti rehin alan bu darbe anayasasından kurtulmanın vakti çoktan geçti. Halen vesayet rejimin düzeni ile devam etmek, gelişen ve büyüyen Türkiye'ye yakışmıyor. Bir yasama dönemi daha boş geçti. Gelecek dönem umarım verilen vaatleri yerinme getirilir."
Artık şaşırtsınlar bizi
Mecliste grubu bulunan partilerin anayasa hazırlanması konusunda ilkesiz davrandığını ifade eden Sol Güçbirliği Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, "Demokrasinin temelinde uzlaşma vardır. Bizim partilerimizde uzlaşmadan söz etmek imkansız. Bir konuda hadi bu sefer anlaştılar diyor, aradan saatler geçtikten sonra başka bir kimlikle karşımıza çıkıyorlar. Milletin oyu ile meclise girenler milletin taleplerine kulak tıkıyor" dedi.
Sabırlar doldu, taştı
Bem-Bir-Sen tarafından kamuoyuna hazırlanarak, kitapçık haline getirilen toplu sözleşme talepleri arasında da yeni anayasa çalışmaları geliyor. Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, çalışma hayatında yaşanan problemlerin çözümünde yeni Anayasa'dan çok ümitli oldukları belirterek, "Yeni Anayasa çalışmalarında daha fazla gecikme yaşanmasının kabul edilemez" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.