İstanbul'un taksi sorunu nasıl çözülür?
İstanbul'da taksi bulma sorunu gün geçtikçe artarken müşteriler, taksicilerin yolcu ve mesafe seçmeleri nedeniyle sıkça şikayetlerde bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanlığı verilerine göre, şehirde taksi başına düşen kişi sayısı oldukça yüksek. 837 kişiye denk gelen bu rakam, Paris'te 366, New York'ta 309 ve Singapur'da 207 kişi olarak karşımıza çıkıyor. Son 7 ayda İBB'ye yapılan 44 bin şikayetin ise %59,53'ü, taksicilerin yolcu ve yol seçme uygulamalarından kaynaklanıyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Özen, taksilerdeki sorunun çözümünde en etkili yöntemin dijital sistemlerin yaygınlaştırılması olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda, taksi talebini düşürmek için iki önemli yol olduğunu ifade ediyor: Ücretin artırılması veya taksi sayısının artırılması.
Taksi sayıları artırılmalı ve dijital sistemler geliştirilmeli
Taksi sayılarının artırılması ve dijital sistemlerin geliştirilmesi, taksi hizmetini daha etkin bir şekilde yönetmeye yardımcı olabilir. Fakat mevcut yasaların dinamik ücretlendirmeye izin vermediği gibi bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini de belirtiyor. Ayrıca, yolcuların ve hizmet sağlayıcıların verilerinin korunması ve gizliliğinin sağlanması için de yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.
Prof. Dr. Özen, taksilerin farklı bölgelerde farklı ücret uygulamaları yaparak talebi düzenlemesi gerektiğini öneriyor. Özellikle merkezi iş alanlarında (Taksim, Bakırköy, Kadıköy gibi bölgelerde) talebi azaltmak amacıyla taksi açılış ücretlerinin bölgeleme sistemine göre değiştirilebileceğini ifade ediyor. Böylece talep azalırken, gelirin artmasıyla hizmet kalitesinin de yükselebileceğini belirtiyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik ise taksilerde arz açığı olduğunu ve bu sorunun taksi sayısının artırılmasıyla çözülebileceğini dile getiriyor. Ancak İBB'nin önerdiği modelin, haksız rekabete yol açacağını ve çözüme katkı sunmayacağını ifade ediyor. Onun yerine, plaka ihalelerinin süreli yapılmasını öneriyor ve 5'er, 10'ar, 15'er, 20'şer ve 30'ar yıllık plaka ihalelerinin yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca taksi yazılım sistemlerinin yaygınlaştırılmasının da faydalı olabileceğini söylüyor.
Son olarak, pandemi dönemiyle birlikte taksi sayısının artırılması gerektiğini belirten Çelik, bu ihtiyacın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Yolcu almayan taksi nereye şikayet edilir?
Eğer İstanbul'da yolcu almayan bir taksiyle ilgili bir şikayetiniz varsa, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Taksi plakasını veya taksi şirketinin adını not alın: Taksi plakasını veya taksi şirketinin adını hatırlıyorsanız, bu bilgi şikayetinizi bildirirken işinize yarayacaktır.
Şikayetinizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iletmek için iki yöntem bulunmaktadır:
- ALO 153 İstanbul Büyükşehir Belediyesi İletişim Merkezi: 153 numaralı telefondan veya İBB'nin resmi internet sitesinden "ALO 153" bölümüne girerek şikayetinizi iletebilirsiniz. Bu hattı arayarak taksi şikayetinizi doğrudan yetkililere iletebilirsiniz.
- İBB Şikayet Yönetim Sistemi: İBB'nin resmi internet sitesinden "Şikayet Yönetim Sistemi" bölümüne girerek, "Taksi" kategorisini seçerek şikayetinizi yazılı olarak iletebilirsiniz.
Şikayetinizi ayrıntılı bir şekilde yazın: Şikayetinizde yaşadığınız olayı, taksi plakasını veya taksi şirketinin adını, olayın tarihini ve saatinizi net bir şekilde belirtin. Olabildiğince ayrıntılı ve doğru bilgilerle yetkililere iletişimde bulunmanız, şikayetinizin daha etkili bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olacaktır.
Şikayetinizi takip edin: Şikayetinizi ilettikten sonra, İBB veya ilgili birimler size geri dönüş yapacak ve şikayetinizin durumu hakkında bilgi verecektir. Şikayetinizin çözümlenmesi için bir süre gerekebilir, bu nedenle sabırlı olmanız önemlidir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların şikayetlerine ciddiyetle yaklaşan bir kurumdur ve sorunları çözmek için çaba göstermektedir. Bu nedenle, yaşadığınız sorunu detaylı bir şekilde ileterek, çözüm sürecine katkı sağlayabilirsiniz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.