Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.24
Gram Altın
2993.03
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uzayda bir ilk daha: Solunabilir oksijen üretildi

NASA'nın Perseverance gezgini, Kızıl Gezegen'deyken yetişkin bir insanı üç saat boyunca ayakta tutmaya yetecek kadar (4,3 ons) solunabilir oksijen üretti.
Uzayda bir ilk daha: Solunabilir oksijen üretildi
12 Eylül 2023 10:24:00
NASA'nın Perseverance gezgini, Kızıl Gezegen'deyken yetişkin bir insanı üç saat boyunca ayakta tutmaya yetecek kadar (4,3 ons) solunabilir oksijen üretti.

Türünün ilk örneği olan bir deneyde, NASA'nın Perseverance gezgini Mars'ta bir astronotun üç saat hayatta kalmasına yetecek kadar oksijen üretti.

122 gr oksijen üretildi

Mars'a ilk kez Şubat 2021'de inen gezici, elementi, iki yıl boyunca periyodik aralıklarla karbondioksiti dönüştürerek oksijen üreten Mars Yerinde Oksijen Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) cihazını kullanarak üretti.

NASA'ya göre , mikrodalga boyutundaki cihaz Kızıl Gezegene vardığından beri 4,3 ons (122 gram) oksijen üretti.

Bu, küçük bir köpeğin 10 saatte soluduğu nefese eşdeğer ve bilim insanlarına, bu yaşanmaz gezegende bir gün insan yaşamının sürdürülebileceği umudunu veriyor.

Washington'daki NASA Genel Merkezi Uzay Teknolojisi Misyon Direktörlüğü (STMD) teknoloji gösterileri direktörü Trudy Kortes , "Yerel kaynakları gelecekteki keşif misyonları için faydalı ürünlere dönüştürebilecek MOXIE gibi çığır açan bir teknolojiyi desteklemekten gurur duyuyoruz. Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegen'de 'karadan geçindikleri' bir geleceğe bir adım daha yaklaştık." dedi.

thumbsbcd22160ef8b3e43cce3ed9a5dcf86e803_989efaccd20188fe47f6d4edf8323c1b.jpg

MOXIE nedir?

Mars'taki jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştıracak Perseverance isimli araç, 30 Temmuz 2020 tarihinde kızıl gezegene doğru yola çıkmıştı.

Şubat 2021'de Mars yüzeyine ulaşması beklenen Perseverance aracı, ayrıca çeşitli deneylere de ev sahipliği yapacak. Aracın üzerinde yer alan MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment) isimli cihaz, Mars'taki karbondioksitten saf oksijen üretmeye çalışacak.

MOXIE, aslında araba aküsü boyutlarındaki bir prototip. Bu cihaz eğer gerçekten de Mars'ta oksijen üretmeyi başarırsa, bilim insanları aygıtı orijinal boyutlarında inşa edip 2030'lu yıllarda kızıl gezegene gönderecek.

MOXIE nasıl çalışacak?

İnce Mars atmosferine özel olarak tasarlanan MOXIE, karbondioksiti elektrokimyasal yolla oksijen ve karbonmonoksit moleküllerine ayrıştıracak.

Prototip, yüzde 99,6 saflıkta elde edilmesi planlanan oksijenin saflığını ölçtükten sonra iki gazı da atmosfere geri salacak.

MOXIE, fikri test etmek için üretilen küçük bir deney olduğu için çok fazla oksijen üretmeyecek ve saatte ürettiği 10 gram pksijeni de atmosfere geri verecek.

MOXIE neden gerekli?

Oksijen çok fazla hacim kapladığı için uzay görevlerinde sürekli taşınması oldukça zor. Gelecekte astronotların soluması için ihtiyaç duyduğu oksijenin yanı sıra, uzay araçlarının yeniden Dünya'ya dönebilmesi için de yakıt olarak oksijene ihtiyacı var.

MOXIE ise kızıl gezegende üreteceği oksijenle bu sorunları çözmeyi planlıyor.

Kaynak: liveScience ve @eshteknoloji

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme