Uzayda atağa geçtik!
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
BAŞKANLIK kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Konuyla ilgili açıklamalar da peşpeşe gelmeye başladı. Türkiye’deki uzay çalışmaları, CERN’deki faaliyetler ve atom enerjisi konusunda gelinen noktanın ele alındığı bir konferansta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, dünyada söz sahibi olabilmek için uzay çalışmalarında ilerlemek gerektiğini vurguladı.
Kendimiz göndermeliyiz
15 yıl içinde uzayda var olmayanın dünyada da söz hakkı olmayacağını kaydeden Yıldırım, “Uydu yapmanızın tek başına bir önemi yok. Uydu yapmak kolay. Önemli olan kendi uydumuzu uzaya kendimizin göndermesi. Bu beka meselesi. Alacağımız çok yol var. Bu yolu da önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği müjde ile Uzay Ajansımız sayesinde alacağız” diye konuştu.
Bilgi İslamileştirilmeli
Avrupa’da çığır açıcı deneylerin yapıldığı CERN’deki çalışmalara da değinen Yıldırım, yapılan çalışmaların big bang (büyük patlama) ve atom ile ilgili önemli bilgiler verdiğini ifade ederek, bilim adamlarının artık bölünemeyecek kadar küçük bir parça aradığını söyledi.
CERN’deki uzmanlar, artık bölünemeyecek kadar küçük bir parça arayışına girdi.
Bölünemeyen parçacık
Atom ile ilgili yapılan çalışmaların eldeki bilgilerin azlığını ortaya çıkardığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Önce proton keşfedildi ve bölünemeyen parçacık olduğu zannedildi. Atomun yapısını oluşturan elektron, nötron, protonun büyüklüğü, bize boşluklar, hiçlikler dünyası içinde yaşadığımızı söylüyor. Bu Allah’ın yarattığı yüce bir kanun. Burada biz Müslümanlara önemli bir görevler düşüyor; bu da bilginin İslamileştirilmesi.”
12 temel parçacık
Şu an fiziğin geldiği noktada standart bir modelin oluştuğunu dile getiren Yıldırım, “Daha fazla bölünemeyeceği düşünülen 12 tane temel parçacık var. Dünyadaki her şey bu 12 temel parçacığın 3 tanesinden ve bunları tutan bir yapıdan yapılmıştır. Bu da Rabbimizin gücüdür. Her parçacığın bir de anti parçacığı var. Bir maddenin parçacığı, anti parçacığı ile karşılaştığında birbirlerini yok eder. Evrenin çapı 13,7 milyar ışık yılı. Peki dünya buraya nasıl geldi? Büyük patlamayla. Yani Allah’ın ol deyip olduğu şekilde, Allah’ın verdiği enerji ile oluştu” ifadelerini kulandı.
Büyük patlama sonrası
Bir bütünün yalnızca yüzde 5’inin evrendeki her şeyi içerdiğini belirten Serdar Hüseyin Yıldırım,”Büyük patlama anında öyle bir enerji seviyesi var ki, hiçbir parçacık kendi başına hareket etmiyor. Bu patlamadan 300 bin yıl geçtikten sonra ilk atomlar oluşuyor. 13,7 milyar yıl geçtikten sonra bugünkü toz zerresi kadar olmayan evrenin içinde toz zerresi kadar olmayan dünyanın içinde toz zerresi kadar olmayan insan meydana geliyor” diye konuştu.
Milli Uzay Programı
Türkiye Uzay Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak konumlandırıldı. Tüzel kişiliğe haiz ajansın idari ve mali özerkliği ve özel bütçesi olacak. Ajans merkezi olarak faaliyetlerini Ankara'da yürütecek.
Yabancı personel çalıştırabilecek
TÜBİTAK UZAY'ın gelirinin yüzde 20'si ajansa aktarılacak. Ajans, yabancı personel de çalıştırabilecek. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü kapatılacak.
5 kurum aynı çatıda
Ajans, Türkiye'nin uzaya yönelik hak ve menfaatlerinin korunması ve güvence altına alınması için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyonunu yürütecek. TÜBİTAK UZAY Enstitüsü, TAI, ROKETSAN, TÜRKSAT gibi kurumların uzayla ilgili projeleri Türkiye Uzak Ajansı tarafından koordine edilecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.