Dolar (USD)
34.73
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
2956.25
BIST 100
9827.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uzay hedefi, Cumhuriyet'in 100. Yılını taçlandıracak

Başkan Erdoğan'ın "2023'te Ay'a gidiyoruz" sözleriyle duyurduğu Türkiye'nin uzay hamlesi dünyada geniş yankı buldu. Uzmanlar: Uzay yarışına katılmak, 'büyük devlet' olmanın göstergesi
Uzay hedefi, Cumhuriyet'in 100. Yılını taçlandıracak
00 00 0000 00:00:00
Başkan Erdoğan'ın "2023'te Ay'a gidiyoruz" sözleriyle duyurduğu Türkiye'nin uzay hamlesi dünyada geniş yankı buldu. Uzmanlar: Uzay yarışına katılmak, 'büyük devlet' olmanın göstergesi

Ezgi ÇELİKANKARA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin hedeflerini açıkladı. Çok önemli başlıkların olduğu program kapsamında Başkan Erdoğan, Türkiye’nin uzay politikaları alanındaki 10 yıllık uzay vizyonunda ilk hedefin 2023’te Ay’a ilk teması gerçekleştirmek, son hedefin ise bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi olduğunu müjdeledi.

Peki Türkiye’nin uzay yolculuğu nasıl gerçekleşecek? Uzaya gidecek ilk Türk nasıl seçilecek? Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, merak edilenleri Milat’a anlattı. Küçük, ülkemiz adına sevindirici ve önemli bir gelişmenin yaşandığını belirterek, “Elbette ki uzay yarışına katılmak adına büyük bir hamledir. Türk Astronomi Derneği olarak bu hamleyi sahipleniyor ve destekliyoruz” diye konuştu.

ibrahim Küçük_ce58b61312d6c2d43ef104c3c784eb1b.jpg

Türkiye'nin 10 yıllık Milli Uzay Programı herkesi heyecanlandırdı. Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a tarihi bir yolculuk yapılacak.

Bilim insanı olabilir

Uzaya gidecek kişinin sahip olması gereken özellikler ve sürece ilişkin konuşan Prof. Dr. İbrahim Küçük, “Uzaya gidecek Türk vatandaşının seçimi önemli. Ama tabi ki bunun belli şartları var. Uzay aracının kapasitesi gereği belli bir kilo ve boy oranı gerekiyor. Ayrıca dayanıklılık testleri de önem arz ediyor. Bu testlerden geçen kişiler arasından seçim yapılacaktır. Biz mesela bir bilim insanı olmasını, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmesini ve bilimsel bir deney yapmasını isteriz” dedi. Ayrıca bu işin bir de eğitim sürecinin olduğunu kaydeden Küçük, “Amerika ve Rusya'da eğitim alınabilir. 1-2 yıl gibi bir zaman alıyor. Rus kozmonot Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan olarak bilinir. Biz de o tecrübelerden yararlanacağız” diye konuştu.

uzay (4)_21fe48373f69b0b2a96b773c5ab50297.jpg

Ülkemiz adına önemli bir adım

Erdoğan’ın “2023 yılı sonunda Ay’a sert iniş gerçekleştireceğiz” sözleri ardından merak edilen ‘sert iniş’e dair ilişkin bilgi veren Küçük, “Milli Uzay Programı’ndaki ilk hedefimiz Ay görevi, yani Ay’a erişim. Bu bizim için uzay tarihimize yazacağımız tarihi bir olay” ifadelerini kullandı. Bunu iki aşamada gerçekleştireceklerini aktaran Küçük, şu bilgileri verdi: “İlk aşamada öncelikle tecrübe kazanmak istiyoruz. Bunun için de uzay aracımızı uygun fırlatmayla Ay’a gönderiyoruz ve sert iniş yapıyoruz. Ayın bize uzaklığı yaklaşık 384 bin km. Buraya giden uzay aracı yörüngeye oturacak, yörüngede ayın etrafında dolanırken kontrol sağlanacak. Dolayısıyla buradan gerekli bilgiler toplanmış olacak. İnşallah bunu başaracağız. Ayrıca bu edindiğimiz tecrübeleri de ikinci aşama için kullanacağız. İkinci hedefimiz ise 2028 yılında Ay’a yumuşak iniş. Bu aşamada ise bir uzay aracının Ay’a indirilerek oradan bilimsel çalışmalarda kullanılacak numuneler elde edilmesi hedefleniyor.”

uzay (2)_5cc0a868bf1360eb0a36b8e1529f8a07.jpg

3 aday seçilecek

Uzaya gidecek 3 Türk vatandaşı belirlenecek, seçilen astronot adayları yaklaşık 2 yıllık eğitim programına alınacak. Astronot adaylarının bilim, teknoloji, mühendislik veya matematik alanlarda eğitimi olmasının yanı sıra belirlenen fiziksel şartları sağlaması gerekiyor. Astronot adaylarından uzak ve yakın görme keskinliğinin her iki gözde de 20/20 seviyesinde olması, tansiyon problemlerinin olmaması, alkol ve sigara kullanmaması şartı aranacak.

uzay (3)_3f0d8af61ad8b456c2b33782da7482f9.jpg

İlk uzay ihracatı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Türkiye'nin uzay alanındaki ilk ihracatını gerçekleştirecek. TUSAŞ'ın uzay alanındaki iştiraki GSATCOM şirketi, Arjantin ulusal telekomünikasyon şirketi ARSAT S.A. için Yüksek Çıkış Gücüne Sahip HTS Haberleşme Uydusu teknolojileri ihraç edecek. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Ülkemizin uzay alanındaki ilk ihracatı olacak proje kapsamında geliştirilecek uydu 2024 yılında Arjantin'e teslim edilecek” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin