Dolar (USD)
35.38
Euro (EUR)
36.44
Gram Altın
3037.37
BIST 100
10000.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Uzak pazarlara ticaret şart!

Avrupa'nın, Türkiye otomotiv sanayi ihracatı için çok önemli bir pazar olduğunu söyleyen OSD Başkanı Cengiz Eroldu, "Malzeme, enflasyon, faiz artımı gibi konular Avrupa'da otomotive talebi azalttı. Bu yüzden hükümetin de desteğiyle 'Uzak Ülkeler Stratejisi' hayata geçirmeliyiz. Örneğin Mısır'a araç satarken ek vergi ödememeliyiz" dedi.
Uzak pazarlara ticaret şart!
25 Temmuz 2022 00:12:06
Avrupa'nın, Türkiye otomotiv sanayi ihracatı için çok önemli bir pazar olduğunu söyleyen OSD Başkanı Cengiz Eroldu, "Malzeme, enflasyon, faiz artımı gibi konular Avrupa'da otomotive talebi azalttı. Bu yüzden hükümetin de desteğiyle 'Uzak Ülkeler Stratejisi' hayata geçirmeliyiz. Örneğin Mısır'a araç satarken ek vergi ödememeliyiz" dedi.

HABER: FIRAT İPEK

İstanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısında Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2022 yılının Ocak- Haziran ait üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk yarısında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 649 bin 311 adet, otomobil üretimi ise yüzde 8 azalarak 382 bin 947 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 673 bin 991 adede ulaştı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 67 olarak gerçekleşti.

Adet bazında toplam ihracat arttı

Yılın ilk altı ayında otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 1,2 artarak 466 bin 995 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 9 azalarak 271 bin 54 adet oldu. Yine aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 5, Euro bazında ise yüzde 16 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 15,5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 7 azalarak 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 3 artarak 4,1 milyar Euro oldu.

cengizeroldu_71ffa506aaef8c6101209f4bccc1cc98.jpg

Satılan 2 araçtan 1’i yerli üretim

Toplantıda konuşan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “İlk 6 ayın otomotiv açısından çok kötü geçmediğini görüyoruz. Türkiye’de satılan her 2 aracın 1 tanesi de yerli üretimle sağlanıyor. Bu tabii Avrupa’da birçok ülkede olmayan bir şey. Otomotiv sanayi ülkeler için son derece stratejik öneme sahip ve ekonomiye önemli katkısı olan bir sektör. Bu yüzden Türkiye’deki ihracatçıların, otomotiv sanayii de bunların içinde, yeni ihracat pazarlarına doğru hareket etmeleri lazım. Ayrıca araç parkımızı gençleştirmeli ve iç pazarı büyütmeliyiz ki yatırım gelsin” dedi.

Screen Shot 2022-07-24 at 13.21.30_00c9f310cf78df9cc03736301582d05b.png

Uzak pazarlara açılmamız şart

Otomotivde en önemli ihracat pazarının Avrupa olduğunu belirten Eroldu, “Malzeme sıkıntısı, artan enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği tedirginlik, faiz artırımı beklentileri, yılın ilk altı ayında Avrupa’da talebi yüzde 13 azalttı ve azaltmaya da devam ediyor. Bu otomotiv pazarımız açısından sıkıntılı bir durum. O yüzden de bizim yeni pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım. Hükümet de bu konuda farkındalığa sahip ki, Ticaret Bakanlığı da geçen hafta içinde ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ dokümanını açıkladı” diye konuştu.

Serbest ticaret anlaşmaları lehimize olmalı

“Bir örnek olarak Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmalarından bahsedebiliriz” diyen Eroldu, “Maalesef lehte bir serbest ticaret anlaşmamız yok. Kuzey Afrika ülkelerindeki serbest ticaret anlaşmalarına bakıyoruz. Avrupa Birliği’nin Cezayir’le, Fas’la serbest ticaret anlaşmaları var, Türkiye bunların dışında. Böyle bir şey olmaması gerekiyor. Biz Mısır’a araç satarken ek vergi öderken, Avrupa’dan vergisiz gidiyor. Dış piyasalara açılmanın en önemli konularından bir tanesi bu. Serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’nin lehine olması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Otomotiv ihracatında Meksika örneği

Eroldu, “Yalnızca otomotiv için değil tüm ülke için bu şekilde. Meksika örneği bu konuda önemli. Meksika, dünyanın her tarafına ihracat yapabiliyor yönettiği serbest ticaret anlaşmaları sayesinde. Bu, bugün Ticaret Bakanlığı’nın da hükümetin de gündeminde. AB’ye de anlatmamız lazım, yani AB’nin Türkiye’yi de koruması lazım. Bir yandan enerjiden dolayı AB Türkiye’ye tekrar yakınlaşıyor. Çünkü güneş enerji hatları bizden geçecek. Bu dengeleri korumamız ve yeni pazarlarla ticaretin önünü açmamız lazım” açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin