Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2413.73
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suriye'de uyuşturucu merkezi

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Dr. Nasır el-Hariri, Suriye'nin Hizbullah, PKK-PYD/YPG'nin kontrolündeki bölgelerde ürettiği uyuşturucuyla transit ülke haline geldiğini söyledi.
Suriye'de uyuşturucu merkezi
14 Şubat 2021 00:27:12
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Dr. Nasır el-Hariri, Suriye'nin Hizbullah, PKK-PYD/YPG'nin kontrolündeki bölgelerde ürettiği uyuşturucuyla transit ülke haline geldiğini söyledi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Milat’ın açtığı uyuşturucu dosyasında Suriye’nin şaşırtıcı bir yeri var. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Dr. Nasır el-Hariri; Esed Rejimi, Hizbullah güçleri ve PKK’nın bölgedeki uyuşturucu trafiğini yönettiğini belirtti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu olarak birçok uyuşturucu sevkiyatını yakalayıp sonra imha ettiklerini söyledi.

İlaç değil uyuşturucu üretiyor

Yıllardır süren savaşı ekonomik olarak sürdüremeyen Esed rejiminin savaş ekonomisini ayakta tutabilmek için ilaç fabrikalarında uyuşturucu üretmeye başladığını kaydeden Dr. Nasır el-Hariri, “Kontrolümüz altındaki sınırlarda uyuşturucu ile mücadele konusu önemli yer tutuyor. Türkiye ile koordinasyon içerisinde kontrol ettiğimiz bölgede uyuşturucuya karşı başarılı bir çalışma yürütüyoruz. Fakat Suriye’nin geri kalan bölgeleri uyuşturucu ticaretine teslim olmuş durumda” dedi.

Savaş ekonomiyi bitirdi

Suriye’de 10 yıldır süren iç savaş tüm tarafları ekonomik olarak bitirdi. Esed yönetimi devrilmenin eşiğine geldiği sırada Rusya’dan gelen destek ile varlığını sürdürmeye devam ederken PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG, ABD’nin binlerce TIR’lık yardımları ile ayakta kalıyor. Savaş koşullarında askeri güçlerini aldıkları desteklerle ayakta tutan tarafların iç savaş nedeniyle bitme noktasına gelen ekonomi için ise çözümleri yok. Türkiye’nin yardımları ve Sivil Toplum Örgütlerinin destekleri ile ayakta kalan Suriyeli Muhalifler, Suriye’nin uyuşturucu merkezi haline getirilmesinden oldukça rahatsız.

Zehir tacirleri istikrarsızlık arıyor

Suriyeli Muhalifler zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken ülkenin kalan kısımları uyuşturucu üretimi ve sevkiyatı üzerinden gelir elde edilen bir merkez haline getirildi. PKK’nın yıllardır bölgedeki uyuşturucu ticaretini yürüttüğü biliniyor. PKK’nın bir kolu olan PYD/YPG’nin kontrol ettiği bölgelerde de uyuşturucu üretimi ve ticareti hüküm sürüyor. Esed Rejimine sahada askeri destek sunan Hizbullah’ın başını çektiği Şii milisler ise çoktan uyuşturucu ticaretine girdiler bile.

Suriye uyuşturucu ticaretine teslim

Rusya’nın kontrolündeki Tartus deniz üssü ve çevresinde de uyuşturucu üretiminin başladığını belirten Dr. Nasır el-Hariri Suriye’deki tabloyu şöyle özetledi: “Kuzeybatı yönünde ve Tartus’un bir kısmında uyuşturucu üretimi ve ticareti yürütülürken şimdi de Dera bölgesinde üretime başladılar. Uyuşturucu Hizbullah için önemli bir gelir kaynağı. Esed adına savaşan Hizbullah ve Şii militanların bulunduğu bölgelerde de uyuşturucu üretimi ve ticareti yapılıyor. Bizim tarafta uyuşturucu kullanımı ve satışı yasak, çok büyük cezalar veriliyor. Suriye ‘nin yüzde 11’ni kontrol ediyoruz. Kurtarılmış bölgelerin PKK’ya ve Suriye Rejimine bitişik sınırları var. Buralarda uyuşturucu faaliyeti iki şekilde oluyor. Biri kaçakçılık diğeri de üretim. Hizbullah’ın olduğu bölgelerde üretim çiftlikleri var. Hizbullah, Esed ve PKK bu ticareti kontrol ediyor.”

“Esed Rejimi fabrikalarda üretim yapıyor”

Esed’in uyuşturucu işine girdiğini belirten el-Hariri, bu vahim tabloyu şu şeklide anlattı: “Bazı ilaç firmaları uyuşturucu fabrikalarına dönüştürülüp uyuşturucu üretiliyor. Hizbullah’ın tüm geliri zaten uyuşturucudan. Ürdün sınırında yakalanan uyuşturucu buradaki üretimin açık ispatı. Sadece geçen hafta 75 kilo uyuşturucuyu yakalayıp imha edildi. Suriye’den; BAE, İtalya, Suudi Arabistan, Mısır ve Yunanistan’a uyuşturucu sevkiyatı yapılıyor. 2020 Mayıs’ında, İtalya’da 14 ton ağırlığında 84 milyon hap ele geçirildi. İki ay önce Yunanistan’da 5,25 ton ağırlığında 33 milyon hap, 28 Nisan’da S. Arabistan’da 19 milyon Amphetamine ele geçirilirken bir önceki operasyonda 45 milyon hap yakalanmıştı. Yunanistan’da 5 ton hap, Mısır’da ise süt şişelerine gizlenmiş 4 ton esrar, Dubai’de 35 milyon hap, Mısır’da ise 2 bin 700 paket esrar ele geçirildi.”

Suriye’den yapılan tüm bu sevkiyatlar ülkedeki uyuşturucu trafiğinin ne kadar korkunç bir boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor.