Uyumadan önce ve uyanınca hangi dualar okunmalı? Peygamber Efendimiz uyumadan önce hangi duayı okurdu? Peygamber Efendimiz uyanınca hangi duayı okurdu? Peygamber Efendimiz gece uyanınca hangi duayı okurdu? İşte Uyumadan önce ve uyanınca okunacak dua...
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yatağına yattığı zaman şöyle derdi:
"Bismike'llahümme ahya ve emût: Allah'ım!
Senin ismini anarak ölür, dirilirim (uyur, uyanırım)"Uykudan uyanınca da:
"Elhamdülillahillezî ahyana ba'de ma ematena ve ileyhi'n-nüşûr:
Bizi öldükten sonra dirilten Allah'a hamdolsun. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O'dur."(Tirmizî, Daavat 28; bk. Buharî, Daavat 7; Müslim, Zikir 59)
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem yatağına yatınca mübarek elini yanağının altına koyarak "Allah'ım! Senin ismini anarak ölür, dirilirim."derdi. Burada ölmek ve dirilmek sözüyle Efendimiz (asm) uyumayı ve uyanmayı kastetmiştir. Zira uyku küçük ölümdür. Uyuyup uyanmamak da vardır. Bu sebeple bir mü'min, öldürenin de, diriltenin de sadece Allah olduğu hususundaki kesin inancını uyumadan önce bir daha tekrarlamak suretiyle Cenab-ı Hakk'a hem imanını yenilemiş hem de O'na teslimiyetini arzetmiş olur. Uyanıp da gücünü, kuvvetini ve hareket kabiliyetini yeniden kazandığını görünce "Bizi öldükten sonra dirilten Allah'a hamdolsun." demek suretiyle Allah Teala'ya hem hamdetmiş hem de şükretmiş olur. "Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O'dur." demek suretiyle, uyku gibi mecazî değil, hakiki ölümden sonra da bizi gerçek manada yeniden diriltecek ve huzurunda toplayacak olan yegane varlığın Allah olduğu hususundaki imanını ortaya koyar.
Bütün bunları şuurlu bir şekilde yapan kimse, Cenab-ı Hakk'ın hem kendisi hem de bütün insanlar ve yaratılmışlar üzerindeki mutlak tasarrufuna olan imanını dile getirmiş ve bütün bunları zihninden geçirmek suretiyle de tefekkür gibi önemli bir ibadeti îfa etmiş olur.
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem sabahleyin şöyle dua ederdi:
"Allahümme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nahya ve bike nemût ve ileyke'n-nüşûr:
Allah'ım! Senin lutfunla sabaha ulaştık, senin lutfunla akşama erdik. Sen isteyince dirilir, sen isteyince ölürüz. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da sensin."
Akşamleyin şöyle dua ederdi:
"Allahümme bike emseyna ve bike nahya ve bike nemût ve ileyke'l-masîr:
Allah'ım! Senin lutfunla akşama erdik. Sen isteyince dirilir, sen isteyince ölürüz. Huzuruna varılacak olan da sensin." (Ebû Davûd, Edeb 101; Tirmizî, Daavat 13)
Ebû Bekir es-Sıddîk radıyallahu anh Peygamber aleyhisselam'a:
"Ya Resûlallah! Bana sabahleyin ve akşamleyin okuyacağım mübarek kelimeleri belletseniz de okusam." dedi. O da:
"Allahümme fatıre's-semavati ve'l-ardı alime'l-gaybi ve'ş-şehadeti, rabbe külli şey'in ve melîkehû. Eşhedü enla ilahe illa ente. Eûzü bike min şerri nefsî ve şerri'ş-şeytani ve şirkihî:
Gökleri ve yeri, görünen ve görünmeyen alemleri yaratan Allah'ım! Ey her şeyin Rabbi ve sahibi! Senden başka ilah bulunmadığını kesinlikle söylerim. Nefsimin şerrinden, şeytanın şerrinden, onun Allah'a şirk koşmaya davet etmesinden sana sığınırım."
diye dua et ve bunu sabahleyin, akşamleyin ve yatağa yattığın zaman söyle!" buyurdu. (Ebû Davûd, Edeb 101; Tirmizî, Daavat 14, 95)
Hz. Ali radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona ve Fatıma radıyallahu anha'ya buyurdu:
"Yatağınıza girdiğiniz zaman -veya istirahate çekildiğiniz zaman- otuz üç defa Allahü ekber, otuz üç defa sübhanallah, otuz dört defa da elhamdülillah deyiniz."(Buharî, Farzu'l-humüs 6, Fezailü ashabi'n-nebî 9; Müslim, Zikir 80).
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem her gece yatağına yattığı zaman avuçlarını birleştirerek onlara Kul hüvallahü ahad, Kul eûzü bi-rabbi'l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi'n-nas'ı okuyup üfler, başından, yüzünden ve vücudunun ön tarafından başlayarak ulaşabildiği yerlere kadar ellerini sürer ve bunu üç defa yapardı. (Buharî, Fezailü'l-Kur'an 14, Tıb 39)
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bana şöyle buyurdu:
"Yatağına yatmak istediğin zaman namaz abdesti gibi abdest al. Sonra sağ yanına yat ve:
"Allahümme eslemtü nefsî ileyke ve veccehtü vechî ileyke ve fevvaztü emrî ileyke ve elce'tü zahrî ileyke, rağbeten ve rehbeten ileyke, la melcee vela menca minke illa ileyke. Âmentü bi-kitabikellezî enzelte ve bi-nebiyyikellezî erselte:"
"Allah'ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Sırtımı sana dayadım. Ümit bağladığım sen, korktuğum yine sensin. Senden kaçıp sığınacak ve senin elinden kurtulacak bir yer varsa yine sensin. İndirdiğin kitabına ve gönderdiğin peygamberine iman ettim,."
de! Eğer ölürsen iman üzere ölürsün. Bu dua senin o geceki son sözlerin olsun." (Buharî, Vudû 75, Daavat 6; Müslim, Zikir 56)
Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Bir kimse evine veya yatağına girince hemen bir melek ve bir şeytan alelacele gelirler. Melek: 'Hayırla aç!' der. Şeytan da: 'Şerle aç!' der. Adam, şayet (o sırada) Allah'ı zikrederse melek şeytanı kovar ve onu korumaya başlar. Adam uykusundan uyanınca, melek ve şeytan aynı şeyi yine söylerler. Adam, şayet:
'Nefsimi, ölümden sonra bana geri iade eden ve uykusunda öldürmeyen Allah'a hamdolsun. İzniyle yedi semayı arzın üzerine düşmekten alıkoyan Allah'a hamdolsun.'
dese, bu kimse yatağından düşüp ölse şehit olur, kalkıp namaz kılsa faziletler içinde namaz kılmış olur." (Rezîn el Abderi, bk. Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, VI//519)
Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) geceleyin uyanınca şu duayı okurdu:
"Allah'ım! Seni hamdinle tenzih ederim, Senden başka ilah yoktur. Günahım için affını dilerim, rahmetini taleb ederim. Allah'ım ilmimi artır, bana hidayet verdikten sonra kalbimi saptırma. Katından bana rahmet lutfet. Sen lutfedenlerin en cömerdisin." [Ebû Davud, Edeb 108, (5061)]
Hz. Bera (radıyallahu anha) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Yatağına girdiğin zaman şu duayı oku:
"Allah'ım nefsimi sana teslim ettim, yüzümü sana çevirdim, işlerimi sana emanet ettim, sırtımı sana dayadım. Senin rahmetinden ümitvarım, gazabından da korkuyorum. Senin ikabına karşı, senden başka ne melce var, ne de kurtarıcı. İndirdiğin Kitab'a, gönderdiğin Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'e iman ettim."
"Eğer bunu okuduğun gece ölecek olursan fıtrat üzere ölmüş olursun. Şayet sabaha erersen hayır bulursun." [Buharî, Daavat 7,9; Tevhid 34; Müslim, Zikr 56, (2710)]
Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz yine buyurmuşlardır ki:
"Sizden biriniz uykudan uyandığı zaman şöyle desin:
"Bana ruhumu geri veren, vücûdumu afiyette kılan ve kendisini zikretmeğe müsaade eden, Allah'a hamd olsun." (Nevevi, el-Ezkar, 21)
Yine Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:
"Kim uyku arasında uyandığında:
"Allah'dan başka ilah yok, yalnız O vardır. Şerîki yoktur. Mülk O'nundur. Hamd de O'na mahsusdur ve O, her şeye kaadirdir. Allah'a hamdeder, Allah'ı tesbîh ederim. Allah'dan başka ilah yok ve Allah en büyüktür, Allah'a dayanmaktan başka kuvvet, kudret yokdur."
dedikten sonra; "Ey Rabbim beni mağfiret et" der, dua ederse icabet olunur; bir de abdest alırsa namazı kabul olunur. " (Buharî, Teheccûd, 21)





