Dolar (USD)
34.67
Euro (EUR)
36.67
Gram Altın
2949.93
BIST 100
9640.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Üst karın ağrısı neden olur?

Karın ağrısı, göğüs ve pelvik bölgeler arasında oluşan ağrıdır. Karın ağrısı kramplı, ağrılı, donuk, aralıklı veya keskin olabilir. Ayrıca mide ağrısı denir. Peki Üst karın ağrısı neden olur?
Üst karın ağrısı neden olur?
15 Kasım 2019 10:07:00
Karın ağrısı, göğüs ve pelvik bölgeler arasında oluşan ağrıdır. Karın ağrısı kramplı, ağrılı, donuk, aralıklı veya keskin olabilir. Ayrıca mide ağrısı denir. Peki Üst karın ağrısı neden olur?

Karın ağrısı, göğüs ve pelvik bölgeler arasında oluşan ağrıdır. Karın ağrısı kramplı, ağrılı, donuk, aralıklı veya keskin olabilir. Ayrıca mide ağrısı denir. Peki Üst karın ağrısı neden olur?

Üst karın ağrısı neden olur?
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor. Sadece karın boşluğundaki organlar değil, akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları karın ağrısı yaratabiliyor.

Karın ağrısı göğüs ve pelvis bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Karın ağrısı bazen kramp gibi, keskin acılı olabilir. Karın ağrısı kramp veya kolik şeklinde meydana gelebilir. Belirli bir organdan kaynaklanan karın ağrısı, lokalize karın ağrısı olarak adlandırılır. Lokalize ağrısının en yaygın nedeni mide ülseridir.

Kramp şeklinde meydana gelen ağrı ishal, kabızlık, şişkinlik veya gaz ile ilişkili olabilir. Kadınlarda bu adet, düşük ya da dişi üreme organlarında meydana gelen komplikasyonlar ile ilişkili olabilir. Bu ağrı gelir ve gider ve tamamen tedavi olmadan giderilemez.

Kolik tarzında oluşan karın ağrısı, safra ve böbrek taşı gibi daha ağır koşulların bir belirtisidir. Bu ağrı aniden ortaya çıkar ve şiddetli kas spazmı gibi hissedilebilir.

Karın ağrısı nasıl geçer?
-Karın ağrısına neden olan yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. Gazlı içecekleri içmeyin ve lifli besinlere önem verin.
-Papatya çayı içtiğinizde rahatlatıcı özelliğiyle stresli anlarınıza iyi gelecektir. Stres kaynaklı karın ağrısında da etkili olur.
-Kabızlık problemi yaşıyorsanız salata, sebze ve doğal zeytin yağını mutlaka öğünlerinizde bulundurun.
-Hareketsiz bir yaşam da karın ağrısına yol açabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca hareket edin.
-Elma sirkesi karın ağrısını geçirmede etkili bir yöntemdir. Ilık su içine biraz elma sirkesi katarak azar azar içebilirsiniz.
-Muz tüketmek hem faydalı hem de karın ağrısına iyi gelen bir besindir.
-Elma püresi çok faydalıdır. Özellikle ishal kaynaklı karın ağrılarına çok iyi gelir..

Hangi durumda hekime başvurulmalı?
Hafif karın ağrıları kendiliğinden geçebilir. Fakat dayanılamayacak derece de hissedilen karın ağrıların da derhal doktora gidilmelidir. Travma, göğüste meydana gelen basınç veya ağrı, kıvrandıran ağrılar, kalıcı bulantı, kanlı dışkı, nefes darlığı, deri veya gözler de sararma, karında şişme gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz.

Bazı Temel Bilgiler ...
Mide (karın) üst kısmında ağrıya neden olabilecek birçok şey vardır. Çoğu sebep ciddi değil.
Bu bölgedeki ağrı çok fazla yeme sonucu ortaya çıkabilir. Mideye zarar veren bir yiyecek veya ilacın neden olabilir. Mide ülseri veya bir safra kesesi krizi gibi daha ciddi sorunlardan kaynaklanabilir.
Reflü hastalığı (GERD) göğsüne giden yanma ağrısına neden olur. Bırakma ağrıyı daha da kötüleştirir. Reflü yapan bazı kişiler ağızlarında ekşi veya acı bir tat alırlar.
Mide ağrısının yaşlı bir insanda ciddi olması daha olasıdır.

Ağrı ölçeği

Yok: acı yok. Ağrı skoru 0 ile 10 arasında bir ölçekte 0'dır.
Hafif: ağrı sizi işten, okuldan veya diğer normal faaliyetlerden uzak tutmaz. Ağrı skoru 0 ile 10 arasında bir ölçekte 1-3'tür.
Orta: Acı sizi çalışmaktan veya okula gitmekten alıkoyuyor. Seni uykudan uyandırır. Ağrı skoru 0 ile 10 arasında bir ölçekte 4-7'dir.
Şiddetli: ağrı çok kötü. Daha önce yaşadığınız herhangi bir acıdan daha kötü olabilir. Normal aktiviteler yapmanıza engel olur. Ağrı skoru 0 ile 10 arasında bir ölçekte 8-10'dur.

50 Yaşın Altındaki İnsanlarda Üst Mide Ağrısının Sık Görülen Nedenleri

Apandisit
Safrakesesi rahatsızlığı
İrritabl barsak sendromu
Spesifik olmayan karın ağrısı
Peptik ülser hastalığı

50 Yaşından Büyük İnsanlarda Üst Mide Ağrısının Sık Görülen Nedenleri

Apandisit
Bağırsak tıkanması
divertikülit
Safrakesesi rahatsızlığı
pankreatit
Peptik ülser hastalığı

Diğer nedenler

Anjin ve kalp krizi
Abdominal aort anevrizması
Hepatit
Zona
Zatürre

Aydınlatma ürünleri ng !

Bir insan kalp krizi geçirebilir ve bunun sadece "mide ekşimesi" olduğunu düşünebilir. 40 yaşın üzerindeyseniz veya bu risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz:

Şeker hastalığı
Hipertansiyon
Yüksek kolestorol
şişmanlık
Sigara içmek
Ailende biri kalp krizi geçirdi

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin