Üretilen enerjinin yarısı yerli kaynaklardan sağlanıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynaklara büyük önem verdiklerini belirterek, "Şu anda ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık yarısını yerli kaynaklardan temin ediyoruz. 2023'e kadar bunun üçte ikisini yerli kaynaklardan üretmek gibi bir hedefimiz var." dedi.
Dönmez, yaptığı açıklamada, geçen yıl güneş ve rüzgar enerjisine yönelik iki büyük ihale gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Türkiye'nin, geçen yıl Avrupa'da en çok güneş santrali kurulan ülke olduğuna dikkati çeken Dönmez, "Rüzgarda ilk üçteyiz. Bu da gösteriyor ki yenilenebilir enerjide Türkiye'de halen fırsatlar var. Bir sevindirici tarafı da bu teknolojileri üreten dünya çapındaki firmaların Türkiye'ye gelip üretim tesislerini kuruyor olmaları. Ar-Ge merkezlerini buraya kuruyor olmaları bizim açımızdan son derece önemli." diye konuştu.
Dönmez, şöyle devam etti:
"Geçen yıl 4 bin megavat güneş enerjisi santralini devreye aldık. Muhtemelen bu sene de yine bin megavat civarında bir güneş panelinin devreye gireceğini düşünüyorum. Belki bir 600 megavat civarında da rüzgar türbini devreye girer. Bin megavat rüzgarın üretim miktarıyla bir doğalgaz santralinin yıllık üretim miktarı farklıdır. O yüzden biz yenilenebiliri şu açıdan istiyoruz, emisyon olmuyor, herhangi bir atık oluşturmuyor ve yerli doğal kaynağı kullandığımız için tercih ediyoruz. İthal kaynaklar için biz ciddi miktarda bedel ödüyoruz. Amacımız bu rakamları düşürmek. Şu anda ürettiğimiz ürünlerin yaklaşık yarısını yerli kaynaklardan temin ediyoruz. 2023'e kadar bunun üçte ikisini yerli kaynaklardan üretmek gibi bir hedefimiz var. Yenilenebilir ve yerli kömürle alakalı politikalarımız bu amaca hizmet etmek için belirlendi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynaklara büyük önem veriyoruz."
Bakanlık olarak büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlattıklarını hatırlatan Dönmez, "Geçtiğimiz hafta başlattığımız kampanya ile her doğalgaz ve elektrik abonesi için birer fidan dikilecek o ilde. Trafiğe çıkan her yeni taşıt için de o ilde bir fidan toprakla buluşturulacak. Buna doğalgaz, elektrik ve akaryakıt sektörümüz destek veriyor. Benzer şekilde kömür üreticileri de destek verecek. Toplamda 5 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. Bir enerji bir nefes diye yola çıktık." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.