Ürdün: Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere uluslararası destek azaldı
Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Safedi, Suriye için düzenlenen 7. Brüksel Konferansı öncesinde açıklamalarda bulundu.
Uluslararası topluma Suriyeli mültecilere karşı yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunan Safedi, Suriye krizine çözüm arayışında eski mekanizmalarla yola devam etmenin artık mümkün olmadığını savundu.
Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönüllü olarak dönmelerini sağlayacak bir fonun oluşturulması önerisinde bulunacaklarını dile getiren Safedi, şunları kaydetti:
"Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere yönelik uluslararası destekler ciddi şekilde azaldı. Ürdün, nüfusuna oranla mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Ürdün'de yaşayan 1,3 milyon Suriyeli var. Bunlara her türlü hizmet sağlanıyor."
Suriye krizinin başından bu yana Ürdün'de 200 bin Suriyeli çocuğun dünyaya geldiğinin altını çizen Safedi, "Ürdün'deki okullarda eğitim alan 150 bin Suriyeli öğrenci var. Ürdün'deki Suriyelilerin yüzde 50'sinin yaşları 15'in altında." diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM Dünya Gıda Programı (WFP) gibi kuruluşların Ürdün'deki mültecilere yönelik hizmetlerini kıstıklarını aktaran Safedi, WFP'nin Eylül 2023'ten itibaren Ürdün'deki yüz binlerce mülteciye sağladığı desteği durduracağını ifade etti.
Brüksel Konferansı
Brüksel Konferansı, Avrupa Birliği'nin Suriye halkına bağlılığını ve desteğini yinelemeyi, Suriye'de ve komşu ülkelerde yaşayan, Suriyelilerin artan ihtiyaçlarını karşılamak için insani ve mali desteği seferber etmeyi amaçlıyor.
Ayrıca Lübnan, Ürdün, Türkiye, Mısır ve Irak gibi yerinden edilmiş insanlara ve mültecilere karşı dayanışma gösteren ülkelere siyasi ve mali destek toplanması hedefleniyor.
Geçen seneki konferansta 6,4 milyar avro taahhüt edilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.