Unutulan Zafer Kut'ül Amare
BUGÜN, Osmanlı ve Türk tarihinin en büyük zaferlerinden birinin yıldönümü. Ne var ki, bu zaferin içinde Mustafa Kemal olmadığı için tarih kitaplarında yer almazu2026 Belki de bunun sebebi zaferin kazanıldığı bölgenin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olmadığı için unutturulmuşturu2026 Ama her ne olursa olsun Kut'ül Amare, en az Çanakkale Destanı kadar büyük ve anlamlı bir zaferdir.
İngilizler'in Bağdaş iştahı
İngilizler, Mezopotamya Seferi adıyla 1914 yılının sonlarında Bahreyn ve Basra'dan harekete geçer. Amaçları Bağdat'ı almaktır. Bir anlamda petrol kaynayan bölgeye el koymaktır. Bağdat'ın güneyinde önce Kut, sonra da Kutü'l-Amare işgal edilir. İngilizler Bağdat'ın yanı başındaki Selmanıpak'a ulaştıklarında, Enver Paşa'nın amcası Halil Paşa, Kafkasya'dan kolordusuyla imdada yetişir. İngilizler aylarca uğraşmalarına rağmen Osmanlı Ordusu'nu geçip Bağdat'a ilerleyemez. Her geçen gün ölü ve yaralı sayıyı artmaktadır. Açlık kol gezmektedir. Atlarını bile yemeye başlamışlardır. Salgın hastalık baş gösterir. İngiliz General Townshend, Halil Paşa ile anlaşmak ister ama Paşa kabul etmez.
Enver Paşa ve Amcası
İngilizler geri çekilir ve Kutü'l-Amare'de kuşatılırlar. 7 Aralık 1915'te başlayan kuşatma, 29 Nisan 1916'da, 4'ü general, 476'sı subay, toplam 13 bin 309 İngiliz askerinin teslim olmasıyla, yani büyük bir zaferle sona erer. Kutü'l-Amare, boyutları ve sonuçları bakımından Çanakkale Zaferi'nden daha büyüktür. Ama, zaferin başında Enver Paşa ve amcası Halil Paşa vardır. İngilizler için ise hezimet Çanakkale'den daha büyüktür, utanç daha da katlanılamaz boyuttadır.
Sarıkamış, Enver Paşa'yı kötülemek için; Çanakkale, Mustafa Kemal Paşa'yı yüceltmek için hafızalarda daima diri tutulurken, Kut Zaferi'ni hiç kimse hatırlamaz. Kutü'l-Amare Zaferinin bir önemli özelliği de, Türklerin, Arapların ve Kürtlerin, Bağdat'ı korumak adına birlikte, omuz omuza savaşmış olmalarıdır.
Çanakkale'nin hemen ardından kazanılan bu zafer neden bugün hatırlatılmıyor. Bırakın zaferi böyle bir savaşın, böyle bir şehrin bile varlığından kaç kişi haberdar.
Marşın orjinali
Hoş gelişler ola, kahraman Enver Paşa
Bir emir ver orduna, Kafkas Dağı'nı aşa
Askerin, milletin, bayrağınla çok yaşa..."
Azeri Türkleri tarafından Enver Paşa'ya yakılan bu meşhur türkünün sözleri sonradan değişti, Enver Paşa yerine Mustafa Kemal Paşa'nın ismi türküye monte edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.