Üniversite öğrencilerinden topraksız tarımı teşvik eden proje
Güllüoğlu ve arkadaşları tarafından geliştirilen sistem, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir'de tanıtıldı.
Güllüoğlu, sisteme ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, sistemle tarımsal üretimde daha yüksek verim elde edilebileceğini söyledi.
TEKNOFEST İzmir'de sergiledikleri bu sistemin temel prensibinin topraksız tarım yapmak olduğunu vurgulayan Güllüoğlu, şu bilgileri verdi:
"Geliştirdiğimiz topraksız tarım sistemi hem verimlilik hem de toprakların zarar görmemesi için oldukça önemli. Öncelikle bir dikey bir de yatay olmak üzere iki tane sistemimiz bulunmakta. Solüsyonumuzu laboratuvar ortamında kendimiz yapıyoruz. Herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Sadece bitkinin ihtiyaç duyduğu mineraller bulunuyor. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum gibi mineraller bulunuyor. Öncelikle motorumuzu aktif hale getiriyoruz. Daha sonra devridaim yaparak bitkiye ihtiyaç duyduğu mineralleri verdikten sonra geri solüsyon kutumuza aktarılıyor."
Bu sistemle topraklı tarıma göre yüzde 100 daha fazla verim elde ettiklerini belirten Güllüoğlu, bu sayede hem su tasarrufu sağladıklarını hem de tarımsal işçiliği en aza indirdiklerini kaydetti.
Güllüoğlu, "Burada görülen marul bitkisi normalde topraklı tarımda 2 ayda hasat oluyor ama topraksız tarım yapıldığında 3 haftada hasat oluyor. Bu sistemde her türlü bitki yetiştirebilirsiniz. Domates, biber ve marul gibi hemen hemen her bitki yetişir." diye konuştu.
Sistemde toprak yerine "kokopit" kullandıklarını anlatan Güllüoğlu, "Kokopit, bitkinin yetiştirilme ortamlarından birisidir. Kendisi inert bir maddedir, toprak olmadığı için bitkinin dik durmasını sağlayarak bitkinin besin elementlerinin köklerinden daha iyi iletimini sağlıyor." bilgisini verdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.