Uluslararası Yemen Heyeti'nin görevinin uzatılmamasına tepki
Birleşmiş Milletler Yemen Koordinatörü David Gressly, Birleşmiş Milletler (BM)'nin Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Yemen'deki iç savaşta son durumu değerlendirdi.
Yemen ziyaretine dair detayları paylaşan Gressly, "Gelir seviyesinin neredeyse yüzde 50 azaldığı ülkede ekonomi çökmüş ve insani felaket vahim noktaya gelmiştir" dedi.
“Ülke kıtlığın eşiğinde”
Gressly, ülke nüfusunun üçte birinin insani yardıma muhtaç olduğunu ve 400 binin üzerinde çocuğun yetersiz beslendiğini belirterek, "Yedi yıllık iç savaşın ardından ülke kıtlığın eşiğine gelmiştir" şeklinde konuştu.
BM İnsan Hakları Konseyinde 7 Ekim'de yapılan oylamada, Uluslararası Yemen Heyetinin ülkedeki savaş suçlarını soruşturma yetkisinin yenilenmesini öngören tasarının oy çokluğuyla reddedilmesini eleştiren Gressly, "Bu karar Yemen'deki çatışma mağdurları için büyük bir geri adım. Konsey bu kararla Yemen halkını yalnız bırakmıştır" ifadesini kullandı.
Gressly, Yemen'de yaşananların dünyadaki en şiddetli insani kriz olduğunu yineleyerek, ülkenin siyasi istikrara kavuşması ve insani krizin çözülmesi için tüm dünyayı bir araya gelerek somut çözümler üretmeye çağırdı.
Uluslararası Yemen Heyeti, ülkedeki iç savaşta yaşanan insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarını araştırmak üzere 30 Eylül 2017'de kurulmuştu.
Savaş suçlarını soruşturma yetkisi oylamaya sunulmuştu
BM İnsan Hakları Konseyinin 48. Oturumu kapsamında geçen hafta, uluslararası heyetin ülkedeki savaş suçlarını soruşturma yetkisinin uzatılması oylamaya sunulmuştu.
Tasarı 18 evet oyuna karşı 21 hayır ve 7 çekimser oy ile reddedilmişti.
BM İnsan Hakları Konseyi, 2018'de BAE'nin tüm karşı çabalarına rağmen Uluslararası Yemen Heyetinin görev süresinin uzatılmasını öngören tasarıyı kabul etmişti.
Yemen'deki iç savaş
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.
Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.